Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wkładka mikrofonowa (kapsulka elektretowa) 55AK32

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wkładka mikrofonowa (kapsulka elektretowa) 55AK32

Stałem się posiadaczem mikrofonów, prawdopodobnie kościółkowe w których jest kapsułka elektretowa 55AK32. Wymiary to: średnica 9,78mm a grubość 5mm. Net milczy w temacie, a może ktoś z kolegów miał do czynienia z tym dość ciekawym wynalazkiem.

Zamieszczone przez tomix Zobacz posta
    z tym dość ciekawym wynalazkiem
    Ten wynalazek to wkładka mikrofonowa

Poza tym do czego Ci ona? Chcesz nią mierzyć głosniki?
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Za duza srednica jak na mikrofon pomiarowy. Kazdy kto ma wkladke ze znana charakterystyka moze ci zmierzyc charakterystyke tej wkladki ale od razu mowie ze to wkladka do wokalu i do pomiarow nie bedzie sie nadawac. Mozna taka kupic w sklepie za 50gr.

Skomentuj

Raczej zakładałem że ktoś może wspomoże jakimiś informacjami pdf. Tak wstępnie bardzo podobnie wypada co WM61.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomix Zobacz posta
          Tak wstępnie bardzo podobnie wypada co WM61.
          Taaa, tylko ze wkladka pomiarowa praktycznie zawsze ma 6mm srednicy i nie moze miec wiekszej! A twoja to jakis schit o srednicy ok 10mm :)

Marzyciel :)

---------- Post dodany o 12:08 ---------- Poprzedni post o 12:05 ----------

Zobacz sobie w TME jak wygladaja charki do tanich mikrofonow. Kilka krzywych zakreslajacych dopuszczalne 10dB rozbierznosci :) I zadna tania wkladka nie siegnie 20khz.

Mierze charakterystyki wkladek i kiedys kupilem cala garsc roznych zeby znalezc jakas tania pomairowa. Niestety nie udalo sie. Nawet jak siegnie pasma 20khz ze spadkiem 10dB to ma bardzo mala czulosc.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            tylko ze wkladka pomiarowa praktycznie zawsze ma 6mm srednicy i nie moze miec wiekszej!
            Nie zgodze sie w tej materii. Patrz: mikrofony pomiarowe NTI Audio. Na ten przyklad M2211 (z ktorym mialem osobiscie do czynienia) FR: 5Hz-20kHz, a kapsulka 1/2 cala !
            Last edited by Q; 28.03.2014, 00:59.

Skomentuj

Bawiem sie tym mikrofonem (M2211)_, porwnalem charakterystyki SPL jednego źródła z WM-61 i taki plik kalibracyjny otrzymałem:

Warunki pola + bramkowanie pozwoliło na wiarygodny pomiar aż do 300Hz.

Skomentuj

Obecnie jednak mikrofony pomiarowe robi sie o malej sreddnicy. Jest to wazne ze wzgledu na dlugosc fali wysokich czestotliwosci.

Tylko co z tego ze jakis mikrofon pomiarowy o srednicy 1/2 cala ma plaska charaketrystyka jak temat jest o jakims mikrofonie z kosciola?

Skomentuj

To z tego, ze padlo nie do konca prawdziwe twierdzenie, a takie (gdy sa przemilczane) rodza mity - wiekszosc jednak jak mniemam interesuja raczej fakty.
                  Oczywiscie nie zmienia to prawdziwosci tego co napisałeś o "kościelnej wkładce".

Skomentuj

Obecnie jednak mikrofony pomiarowe robi sie o malej sreddnicy. Jest to wazne ze wzgledu na dlugosc fali wysokich czestotliwosci.
                    ttaaa... szczegolnie to widac w ofercie Brüel & Kjær

Skomentuj

Ja tez mam mikrofon pomiarowy 1/2 cala (Behringer ECM8000) ale w srodku siedzi mikroskopijna wkladka a dziura "sluchajaca" ma zaledwie 5mm srednicy. Dookola sa specjalne naciecia (sloneczko). Nie bez powodu! Taki mikrofon ma jeszcze antywibracyjna konstrukcje zeby dobrze tlumil "tupanie w podloge" Amatorski mikrofon to po prostu sama wkladka w rurce. Mam tez tonsila chyba ME92 czyli sama kapsulka chyba 10mm srednicy. Jest to mikrofon liniowy choc nie pomiarowy tylko polecany do zbierania gitary ew innych instrumentow. W kazdym razie mikrofon pomiarowy powinien miec otwor "sluchajacy" o malej srednicy a czym wy mierzycie to mnie malo interesuje :)

Skomentuj

Ja tez mam mikrofon pomiarowy 1/2 cala (Behringer ECM8000)
                        Irek masz plik kalibracyjny do tego mikrofonu? Ewentualnie jeśli tak, to gdzie robiłeś kalibrację?

Skomentuj

Czaruję...
                        X