Stałem się posiadaczem mikrofonów, prawdopodobnie kościółkowe w których jest kapsułka elektretowa 55AK32. Wymiary to: średnica 9,78mm a grubość 5mm. Net milczy w temacie, a może ktoś z kolegów miał do czynienia z tym dość ciekawym wynalazkiem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wkładka mikrofonowa (kapsulka elektretowa) 55AK32
Collapse
X
-
Zamieszczone przez tomix Zobacz postaz tym dość ciekawym wynalazkiem
Poza tym do czego Ci ona? Chcesz nią mierzyć głosniki?marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
-
Zamieszczone przez tomix Zobacz postaTak wstępnie bardzo podobnie wypada co WM61.
Marzyciel :)
---------- Post dodany o 12:08 ---------- Poprzedni post o 12:05 ----------
Zobacz sobie w TME jak wygladaja charki do tanich mikrofonow. Kilka krzywych zakreslajacych dopuszczalne 10dB rozbierznosci :) I zadna tania wkladka nie siegnie 20khz.
Mierze charakterystyki wkladek i kiedys kupilem cala garsc roznych zeby znalezc jakas tania pomairowa. Niestety nie udalo sie. Nawet jak siegnie pasma 20khz ze spadkiem 10dB to ma bardzo mala czulosc.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postatylko ze wkladka pomiarowa praktycznie zawsze ma 6mm srednicy i nie moze miec wiekszej!Last edited by Q; 28.03.2014, 00:59.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaObecnie jednak mikrofony pomiarowe robi sie o malej sreddnicy. Jest to wazne ze wzgledu na dlugosc fali wysokich czestotliwosci.
Skomentuj
-
Ja tez mam mikrofon pomiarowy 1/2 cala (Behringer ECM8000) ale w srodku siedzi mikroskopijna wkladka a dziura "sluchajaca" ma zaledwie 5mm srednicy. Dookola sa specjalne naciecia (sloneczko). Nie bez powodu! Taki mikrofon ma jeszcze antywibracyjna konstrukcje zeby dobrze tlumil "tupanie w podloge" Amatorski mikrofon to po prostu sama wkladka w rurce. Mam tez tonsila chyba ME92 czyli sama kapsulka chyba 10mm srednicy. Jest to mikrofon liniowy choc nie pomiarowy tylko polecany do zbierania gitary ew innych instrumentow. W kazdym razie mikrofon pomiarowy powinien miec otwor "sluchajacy" o malej srednicy a czym wy mierzycie to mnie malo interesuje :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaJa tez mam mikrofon pomiarowy 1/2 cala (Behringer ECM8000)
Skomentuj
Skomentuj