Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Technics SA-AX540 brak oznak życia.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Technics SA-AX540 brak oznak życia.

Witam!
    Posiadam amplituner Techncs SA-AX540 który uległ niedużemu zalaniu. Na początku wyświetlał przeciążenie a teraz świeci tylko dioda od sieci ale nie chce załączyć przekaźnika od głównego transformatora. Gdzie szukać przyczyny?

Nie na temat...
    Hm... może dach przecieka?

Skomentuj

A może Tobie infinity coś przecieka. Przyczynę uszkodzenia podałem a pytam o co innego. Od czego zacząć badanie pacjenta skoro nie może się włączyć. Bezpiecznik są ok.

Skomentuj

Nie na temat...
        Adzik, po co te nerwy. Spójrz na datę mojego posta - 1.04 :flapper: Dodatkowo wziąłem swoją wypowiedź w oftopiczny bbcod. Jeśli Cię to uraziło - sorry. Nie każdy musi mieć poczucie humoru i dystans do siebie.

Jeśli doszedłeś do tego miejsca, chcesz żeby Ci pomóc :)
        Zalany sprzęt nie jest łatwo naprawiać, bo uszkodzenia są często "bez sensu"

Masz mapę? Może jakieś foto wnętrza? zwłaszcza zalanych fragmentów?

Skomentuj

Z tym humorem to nie o to chodzi że się obrażam tylko czas mnie goni z tym ampli i nie bardzo ma czas na żarty.
          Plama jest nie wielka i wygląda to tak jak by się kurz rozpłynął. Foto podeślę później. Dziecko wycierało kurze i troszkę wody się nalało podczas gdy ampli był włączony ot taka historia.
          Serwisówkę mam ale bardzo wiem co sprawdzić skoro nawet nie ma oznak życia żeby gdzie kolwiek znaleźć jakieś napięcia do zmierzenia.

Skomentuj

SM taka? -> http://elektrotanya.com/technics_sa-.../download.html

Skomentuj

Przejrzałem na szybko schemacik, przekaźnik na zasilaniu sterowany jest z procesora, tam też z końcówki podawany jest sygnał [overload] co sugeruje jakieś problemy z końcówką. Ale diabli wiedzą czy końcówka padła, czy np. procesor, sterowanie przekaźnikiem lub sam przekaźnik? (optymistyczny wariant )
              Dlatego istotne jest co zostało zalane.

Skomentuj

Tak dokładnie ten manual. Zalany został mniej więcej taki obszar.

Skomentuj

Aha, czyli rośnie szansa, że poleciały końcówki niestety. A na real-photo można liczyć?
                  Sprawdź na schemacie czy jest gdzieś opisany pin [overload] - napięcia.

Skomentuj

Adzik, a tam jest trafko od standby'a - i ono jest z oczywistych powodów przed przekaźnikiem RL751 - masz jakieś U na nim i za nim?
                    Last edited by infinity; 02.04.2014, 16:58. Powód: literówki

Skomentuj

Na standby jest chyba 5,6V z tego co pamiętam.

Skomentuj

Aha, No to trzeba iść tropem tego napięcia, chyba że chcesz przyhardkorzyć to zewrzyj C-E Q751

Skomentuj

Też myślałem tym żeby uruchomić go "na krótko" ale narazie się wstrzymuję żeby nie było za dużo dymu;p

Skomentuj

Czaruję...
                          X