Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cynowanie miedzi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cynowanie miedzi

Czy stosował ktoś z Was preparat do cynowania miedzi z firmy Termopasty http://www.termopasty.pl/pg_208_203_...a_miedzi.html#
    Chodzi o to, że powłoka, która się stworzy schodzi pod palcem i wcale nie jest błyszcząca. Wszystko robię zgodnie z instrukcją czyli ładnie umyłem i odtłuściłem płytkę, zrobiłem roztwór w wodzi demineralizowanej i siup płytkę do kąpieli, później opłukałem w zimnej, następnie w ciepłej wodzie, a tu nie wychodzi to co bym chciał. Powłoka schodzi po przetarciu palcem i wcale nie jest błyszcząca :( Może coś robię nie tak?

Wydaje mi się że powinieneś przetrzeć papierkiem np.400 bo z tego co piszesz to wynika ze powłoka nie ma się czego trzymać.

Skomentuj

może spróbuj przetrzeć płytkę drobnym papierem ściernym, ja używam 800, 1000

Skomentuj

Niestety galwaniczne cynowanie jest kiepskie. Nawet firmowo wykonane. Ma krotka przydatnosc do montazu, dotkniecie palcem konczy sie czarnymi odciskami palcow na plytce a po czasie przydatnosci czyli dluzszym z powietrzem robi sie nie do przylutowania.

Amatorsko najlepiej sprawdza sie kalafonia roztopiona w rozpuszczalniku nitro lub acetonie. A jak chcesz na dlugo zabazpieczyc urzadzenie to jak juz dziala mozna polakierowac specjalnym lakierem do plytek np plastik 70.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi.
          Zatem jeśli powłoka chemiczna jest kiepska, to nie będę się już z tym męczył. Mam jeszcze trochę acetonu. Tylko takie pytanie - czy to muszą być grudki kalafonii czy może być pasta do lutowania Cynel-1?? Bo kalafonia mi się skończyła :/

Skomentuj

Mam dokladnie ten sam srodek. Niedawno pierwszy raz tego uzywalem. Efekt? Znakomity! Nic nie schodzi a lutuje sie lepiej niz na czystej miedzi. Przed cynowaniem 2x pasta polerska i odltluszczenie rozpuszczalnikiem. Dotykalem palcami po powloce i zadnych odciskow etc nie bylo widac. Ja jestem z tego zadowolony i napewno bede dalej uzywal.
            Last edited by Jimy-Adi; 05.04.2014, 16:49.

Skomentuj

poczytaj o metodzie z uzyciem stopu Lichtenberga

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                Mam dokladnie ten sam srodek. Niedawno pierwszy raz tego uzywalem. Efekt? Znakomity! Nic nie schodzi a lutuje sie lepiej niz na czystej miedzi. Przed cynowaniem 2x pasta polerska i odltluszczenie rozpuszczalnikiem. Dotykalem palcami po powloce i zadnych odciskow etc nie bylo widac. Ja jestem z tego zadowolony i napewno bede dalej uzywal.
                Potwierdzam że można uzyskać zaskakująco dobre rezultaty - też stosowałem ten środek. Grunt to użycie pasty polerskiej. Nawet papier wodny to za mało. Ścieżki muszą się lśnić przed cynowaniem i być pozbawione zanieczyszczeń.

Skomentuj

W takim razie skoro jeszcze mam ten środek, to będę walczył. Mam pastę polerską Farecla G-3. Nada się?

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                    Widzę, że robisz kopie Programator "USBTiny-MkII SLIM", ale jako jednostronną z elektrody. Złożyłeś już?

Odnośnie cynowania, ja cynowałem "rothenberger rosol 3" , po wytrawieniu czyściłem nitrem, smarowałem/malowałem płytkę tą pastą, kładłem na grill elektryczny (specjalnie kupiony do tych celów) i po 3min ściągałem PCB, pod kran, gąbką i idealnie pocynowane
                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Nie na temat...
                      Płytka jest dwustronna. Poza tym to dla znajomego.

Skomentuj

Obczaj tutaj jest opisane i z tego co widać nieźle mu to wychodzi
                        http://www.gbforever.net/www/viewpage.php?page_id=1239

Skomentuj

lonevolf - można zastosować pastę do lutowania SMD? Mam takowej dość sporo.

Skomentuj

nie mam pojęcia znalazłem ten link bo sam chciałbym coś zlutować i z tego co widzę jemu to zaje.... wyszło poczekaj chwilkę ktoś bardziej ogarnięty w tym temacie ci odp

Skomentuj

Po paście do lutowania SMD możesz mieć za grubą warstwę w różnych miejscach jeśli nie rozłożysz idealnie na całej powierzchni.
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=XqlKq_bFOmg

Skomentuj

Czaruję...
                                X