Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Unitra Tosca 303 i pytanie o STK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Unitra Tosca 303 i pytanie o STK

Elo, mój kumpel ma problem z amplitunerem Unitra Tosca 303. Mianowicie głośniki tylne brumią bez przerwy. Kumpel dał ją do znajomego "co bawi się z elektroniką". Ten znajomy winą obarczył mostek Graetza, potem kond 2x4700uF. Co ciekawe końcówki mocy są sprawne (były mierzone), a tosca brumi nawet po wyjęciu wszystkich bezpieczników. Dodam, że jeden był wyjęty przed usterką w związku z czym nie świeci się skala radia. W czym może być problem?

Teraz pytanie o STK: Ma ktoś może schemat do STK 488-010? Szukam i szukam i doszukać się nie mogę nawet danych.

Najlepsze rozwiazanie problemu to utylizacja tego dziadostwa.

Skomentuj

Prosiłbym o bardziej wartościową odpowiedź Może i amplituner nie jest najwyższych lotów, ale kumpel nie ma z czego sluchac.
      Last edited by RAZOR026; 06.04.2014, 21:02.

Skomentuj

To jest bardzo wartosciowa wypowiedz, naprawde. Nigdy nie slyszalem czegos gorszego niz Tosca. Po prostu dramat.

Skomentuj

A może kolego powiedz co było do tej pory w Tosce robione/wymieniane?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            To jest bardzo wartosciowa wypowiedz, naprawde. Nigdy nie slyszalem czegos gorszego niz Tosca. Po prostu dramat.
            Nie przesadzaj. Większość taniego sprzętu psedo-zachodniego z dalekiego wschodu w cenie do 100 zeta zamiata pod dywan.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomix Zobacz posta
              Nie przesadzaj. Większość taniego sprzętu psedo-zachodniego z dalekiego wschodu w cenie do 100 zeta zamiata pod dywan.
              Za 100zl mozna kupic solidny wzmaniacz japonskiej lub niemieckiem produkcji, a nie jakies barachlo unitry. Tosca to specjalistka od loudnesowego dudnienia, szumu, cykajacych wysokich tonow i palenia glosnikow wysokotonowych przesterowaniem. Taka ona dobra jak duzy fiat przy vw z lat 80.

Skomentuj

@Damian89 W Tosce nic nie było wymieniane, wszystko w oryginale. Sam zachodzę w głowę co może być przyczyną.

@Pogromca Mitów Wiem, że amplituner nie jest najlepszy, ale warto naprawiać stare sprzęty, bo się człowiek uczy (wkońcu skąd się wzięło powiedzenie człowiek uczy się całe życie").
                Last edited by RAZOR026; 07.04.2014, 07:40.

Skomentuj

Na początek ja bym podłączył słuchawki i sprawdził czy na sluchawkach masz "brum" czy "szum" nie wiem jak to nazwać ale chodzi o to czy taki sam efekt jest na sluchawkach co na głośnikach

Skomentuj

Raczej na słuchawkach też będzie brum. Z głośników idzie bardzo głośny brum, ale końcówki są sprawne.

Skomentuj

Ej tak to my naprawiać nie będziemy, "raczej" czy sprawdziłeś? A końcówki to skąd wiesz ze masz sprawne? czy tez są "raczej" sprawne?

Skomentuj

Pisałem, że były sprawdzane miernikiem i pomiar wykazał prawidłowe wartości.

Skomentuj

"Wszystkie bezpieczniki"? Te na wyjściu końcówek też? :P
                          Wyjęcie wszystkich bezpieczników (oczywiście poza sieciowym B901 i tymi na wyjściach czyli B401/B402) odłącza praktycznie wszystko, za wyjątkiem zasilania końcówek mocy.
                          (Na zasilaniu końcówek nie ma bezpieczników po stronie wtórnej transformatora!)
                          Jeśli więc to prawda, trzeba zmierzyć jeszcze raz "prawidłowe wartości".

- - - - - aktualizacja - - - - -

Aha, i jeszcze 2 pytania:
                          1. Co miałeś na myśli pisząc w pierwszym poście "tylne głośniki"?
                          2. Ten STK - gdzie siedzi?
                          Last edited by infinity; 08.04.2014, 19:03.

Skomentuj

Już wyjaśniam. Wyjęte zostały wszystkie z tej płytki na transformatorze (są tam bodajże cztery), poza tym tranzystory były wylutowywane podczas pomiarów. Sory bledne stwierdzenie "tylne glosniki", poniewaz pisalem to na szybko bo przez przypadek wylaczylem strone i musialem pisac od nowa. Wracając do tematu amplitunera - co powinienem zrobić? Powtórzyć pomiary tranzystorów tych co są na radiatorze? I zapytam jeszcze: czy obarczenie winą mostka Graetza i/lub Konda 2 x4700uF jest jakoś uzasadnione? Bo coś nie dowierzam że okropny brum na głośnikach pochodzi od tych części.

Ten STK siedzi w wieży Sharpa tylko kurcze nie pamietam modelu.

Przypomniałem sobie coś: znajomy kumpla odciął jedną nóżkę 2x4700 uF, a podczas pomiarów nie odlutował kabla Kolektora (ta środkowa nóżka) tranzystorów. Czy to mogło zakłamać wyniki pomiarów? Jakie zamienniki mogę zastosować zamiast tranzystorów 2N(kurcze nie zapamietalem nazwy), mierzył też diody w mostku i mowil ze dzialaja.
                            Last edited by RAZOR026; 08.04.2014, 21:13.

Skomentuj

Ręce i nogi się uginają... :/
                              Masz schemat?

Skomentuj

Tranzystory 2N6488 i 2N6491 możesz wymienić na parę BD911/BD912. Jeśli będziesz miał jeden 2N6488 sprawny to możemy się dogadać bo takiego jednego potrzebuję.

Skomentuj

@infinity Do Sharpa? - Nie. Do Tosca? - Of course. Ręce i nogi się uginają przed fachowcem? Dodam, że fachowiec działał bez schematu i wydaje mi się że coś mu to nie szło.

@Adzik94 Czyli sytuacja taka jak w Diorze WS354A. jeśli 2N będzie sprawny, to zobaczymy, ale raczej nie.

Czy jeśli jeden 2N jest sprawny, a drugi nie to czy mogę połączyć go z BD 911/12?
                                  Last edited by RAZOR026; 12.04.2014, 10:58.

Skomentuj

Możesz od biedy założyć do prób taką egzotyczną "parę".

Fachowiec zadziała i bez schematu, ale po co? W czasach szybkiego internetu? Sam niejeden raz naprawiałem różne sprzęty bez schematu, z przynajmniej dwóch powodów: znałem urządzenie na pamięć lub usterka była banalna. Takie proste urządzenia jak AWS-303 można naprawiać i bez schematu, ale trzeb mieć pojęcie co się robi. Z całym szacunkiem dla "Fachowca" - pojęcia miał niewiele.

Wracając do meritum. Masz schemat, powiadasz? Pomierzyłeś tranzystory w końcówce?
                                    Jeśli nie palą się, są sprawne zmierz po pierwsze DC a wyjściach, zasilanie +/-27V, jeśli masz czym zmierz czy nie ma jakiejś dzikiej składowej zmiennej na zasilaniu i na koniec zmierz prąd spoczynkowy końcówek - mierząc napięcie na rezystorach emiterowych 2N czy co tam masz :)
                                    Aha, a co z tym 4700uF i jego amputowaną nogą?

Skomentuj

Juz objasnie o co chodzi. Nie mam Amplitunera w domu, bo nie mialem czasu podskoczyc do "fachmana", bo mialem robote u kumpla. Kondensator 4700 został jak to fajnie ująłeś "amputowany" (nóżka bodajże + ) żeby wykluczyć jego usterkę (no ładnie typ pomyślał, kond filtrujący odłączyć, nie?) Tranzystory zostały pomierzone przez niego, ale zauwazyłem ze byla podlaczona Kolektora do plytki a pozostale dwie odlutowane, czy to mogło zakłamać wyniki? (na szczęście w AWS nie trzeba wylutowywać ich z płytki) "lyjo fachman" mówił, że jest napięcie ok 500 omów (serio tak powiedział, to CYTAT nie brać na poważnie ) ale to poprawny wynik, chociaz cos mi nie pasuje. Tak myslalem zeby zmierzyc DC, jesli tosce dorwe (przy okazji pozycze multimetr od fachmana, bo nie posiadam na chwile obecna). Dodam że fachman nie posiada internetu

Aha, jakie oznaczenia mają rezystory emiterowe w AWS na plytce? ulatwi mi to ich namierzenie. I ile V powinien wynosić prąd spoczynkowy?
                                      Last edited by RAZOR026; 13.04.2014, 20:52.

Skomentuj

Może podpadnę ale napiszę ..miałeś problem z TDA 2005 poległeś ,potem był inny TDA w tym samym temacie i też nie ogarnałeś a teraz grzebiesz w amplitunerze nie mając kompletnie pojęcia co robisz .
                                        Jaki sens tych działań ?
                                        Jeśli nie widzisz rezystorów emiterowych to ...."ile volt powinien wynosić prąd spoczynkowy "..... wydaje mi się że ten fachman od napraw jest wirtualny bo sam używasz jego określeń
                                        Last edited by utopia; 13.04.2014, 20:42.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X