Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do kolumny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do kolumny.

Witam!

Na wstępie pragnąłbym dodać, że nie jestem jakimś tam wybitnym audiofilem, muzyki często słucham na kiczowych słuchawkach, czasami na zestawie do grania Logitecha w parze z wzmacniaczem kina domowego pioniera :/
    Kolumny, które chcę zrobić to coś w stylu Zeusów. Nie zależy mi na czysto krystalicznym dźwięku, w którym mogę usłyszeć jakieś niewiadomojakie rzeczy. Kolumny mają grać w miarę czysto (nie chodzi mi tu o jakiś haj end, sraj ent), dawać bass, trochę środka i góry, a przy odkręceniu gałki potencjometru pokazać pazur i zatrząść lekko domem.
    Głośniki, które posiadam to:

-GDN 30/120/1
    -STX GDM 17-180
    -GDWT 9/100FP

GDN-y będą grały w oddzielnych komorach bass reflex pojemność 76 litrów strojone na ~34 Hz.

Prosiłbym o w miarę dokładne zaprojektowanie zwrotnicy (jak na możliwości bez pomiarów) oraz podanie najbardziej optymalnych częstotliwości cięcia.

Dziękuję i pozdrawiam.

Jesli to ma byc cos na wzor Zeusow, to radze sprzedac STX GDM 17-180 oraz GDWT 9/100FP i na ich miejsce kupic parke STX D800 w hornach. Zrobic zestaw dwudrozny jak w oryginale, ale na lepszym driverze. Tylko kto Ci do tego zrobi zwrotnice?

Ewentualnie kupic oryginalne tubki z Zeusow i skopiowac zwrotnice z oryginalu.

Skomentuj

Nie zamierzam tego napędzać niewiadomo jak mocnym wzmacniaczem. Dlatego też nie zamierzam stosować tubki od oryginalnego zeusa, według mnie jej jakość, to trochę zbyt mało, nawet jak na mnie. Wzmacniacz raczej nie będzie miał więcej niż 100w 8ohm więc te przetworniki mi wystarczą.

P.S. Według mnie na wzór zeusów to ja tylko biorę pod uwagę zastosowane głośniki niskotonowe :/
      Last edited by Milosh23; 12.04.2014, 13:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez Milosh23 Zobacz posta
        Nie zamierzam tego napędzać niewiadomo jak mocnym wzmacniaczem.
        Im mocniejszy tym lepszy...

Dlatego też nie zamierzam stosować tubki od oryginalnego zeusa, według mnie jej jakość, to trochę zbyt mało, nawet jak na mnie.
        Przeciez Twoje GDWT 9/100FP to to samo co tubki z Zeusow. Nawet gorsze, bo tuba jest mniejsza.

Tak czy siak bedziesz potrzebowal kogos, kto Ci zrobi pomiary i zaprojektuje zwrotnice, bo "na oko to chlop w szpitalu umarl".

Skomentuj

A czy ja powiedziałem "na oko", poprosiłem o w miarę możliwości jak najdokładniejsze parametry zwrotnicy/jej projekt. Jeśli to nie da rady, to policzę sobie kalkulatorem i będę sobie eksperymentował aż dojdę do momentu kiedy dźwięk wydobywający się z tych przetworników mnie zadowoli. W takim razie może chociaż dowiem się jakie najbardziej optymalne częstotliwości cięcia byłyby wskazane?

Skomentuj

A czy ja powiedziałem "na oko", poprosiłem o w miarę możliwości jak najdokładniejsze parametry zwrotnicy/jej projekt. Jeśli to nie da rady, to policzę sobie kalkulatorem i będę sobie eksperymentował aż dojdę do momentu kiedy dźwięk wydobywający się z tych przetworników mnie zadowoli. W takim razie może chociaż dowiem się jakie najbardziej optymalne częstotliwości cięcia byłyby wskazane?
            Zejdz na ziemie. Kalkulatorem niczego nie zrobisz, a juz napewno nie na sluch, szczegolnie ze nie masz zadnego doswiadczenia. Musisz komus zlecic pomiary i zwrotnice albo zbudowac inny projekt, dokladnie opracowany.

Skomentuj

Czyli lepiej z tymi głośnikami celować w Altusy 350?

Skomentuj

Nie, bo to nie sa glosniki takie same w jak w altusach.

Skomentuj

Wiele jest projektów, w których siedzi gdn 30/120 i gra nieźle.

Skomentuj

No to zrob taki.

Skomentuj

No to spoko :I

Skomentuj

Czaruję...
                      X