Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze subsonica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze subsonica

Potrzebuje pomocy przy doborze subsonica do kolumny bass-reflex zbudowanej na przetworniku W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC (GDN-22-140-SCX). Charakterystyka zbudowanej kolumny ma spadek:

-3dB dla 51Hz
    -6dB dla 43Hz,
    -10dB dla 36Hz.

Moje rozwiązanie to filtr Butterworth'a 4 rzędu o częstotliwości odcięcia 35Hz (-3dB). Ale nie wiem czy jest to najkorzystniejsze rozwiązanie.

Jak odsluchasz glosnik to napisz cos o dzwieku. Caly czas mysle o wykorzystaniu go do suba

Skomentuj

Chyba nie potrzebnie użyłem słowa "kolumna". W obudowanie jest tylko ten jeden głośnik. Pełni on role suba. W trakcie odsłuchu nie zauważyłem żadnych zniekształceń przy dużej głośności.

Skomentuj

Zamieszczone przez elektronik116 Zobacz posta
        W trakcie odsłuchu nie zauważyłem żadnych zniekształceń przy dużej głośności.
        Z subsonikiem czy bez? Jesli nie masz bardzo mocnego wzmacniacza a suba uzywasz raczej do muzyki a nie do tupania dinozaurow to subsonic nie jest konieczny.

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
        Jak odsluchasz glosnik to napisz cos o dzwieku. Caly czas mysle o wykorzystaniu go do suba
        To swietny glosnik na suba do muzyki. Porownywalny brzmieniowo z kultowym tonsilem GDN20/80/2, mniej wrazliwy na strojenie. W kinie domowym raczej nie zadowoli tych bardziej wymagajacych.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Z subsonikiem czy bez? Jesli nie masz bardzo mocnego wzmacniacza a suba uzywasz raczej do muzyki a nie do tupania dinozaurow to subsonic nie jest konieczny.
          Wzmacniacz 100W zbudowany na jednej kostce TDA7294. Testowałem to bez subsonica, ale muzyka nie miała "wymagającego" basu i z niewielkim podbiciem.

To swietny glosnik na suba do muzyki. Porownywalny brzmieniowo z kultowym tonsilem GDN20/80/2, mniej wrazliwy na strojenie. W kinie domowym raczej nie zadowoli tych bardziej wymagajacych.
          Przesadnie wymagający nie jestem. Od 40Hz wzwyż mi wystarczy.

Skomentuj

Wzmacniacz 100W zbudowany na jednej kostce TDA7294.
            A jaka mial moc? Bo to ze sie nazywa 100w to o niczym nie swiadczy :) Na 8omach na jednej kostce nie osiagniesz 100W zreszta TDA7294 ma tylko 70W, 100W to moc muzyczna. Jezeli tylko taki wzmacniacz to obejdzie sie bez subsonica.

Przesadnie wymagający nie jestem. Od 40Hz wzwyż mi wystarczy.
            Sub nie jest do niskiego zejscia tylko do decybeli!! Maly glosnik malo moze wiec nie kazdy bedzie zadowolony z 8calowego suba. Na pewno jesli kolumny glowne maja takie same glosniki albo nawet wieksze to taki sub nie ma sensu. Juz slyszalem o takich co chciali dokladac suba na 8calach do altusow ktore maja 12calowce :)

Skomentuj

A jaka mial moc? Bo to ze sie nazywa 100w to o niczym nie swiadczy :) Na 8omach na jednej kostce nie osiagniesz 100W zreszta TDA7294 ma tylko 70W, 100W to moc muzyczna. Jezeli tylko taki wzmacniacz to obejdzie sie bez subsonica.
              Tak jak napisałeś, do 60-70W. To typowa aplikacja z noty katalogowej układu.

Skomentuj

Moc nie zalezy od aplikacji tylko od napiecia zasilania a tym jeszcze sie nie pochwaliles.

Skomentuj

Nie na temat...
                  No i dwie sztuki do mnie wedruja

Skomentuj

W jakiej pojemności umieściłeś ten głośnik i jak stroiłeś obudowę?

Skomentuj

Wzmacniacz zasilany napięciem -/+33V (transformator 2x24V 100W). Obudowa 32l (Vb=30l). Strojenie na 48Hz. Sygnał dźwiękowy pochodzi z wieży, na której używam dynamicznego wzmocnienia basu.

Skomentuj

Przy takiej obudowie możesz zestroić niżej port bas-reflex, bo nie napisałeś jaki typ obudowy.

Skomentuj

Oczywiście bass-reflex.

Skomentuj

Producent podaje że można go stroić na 35Hz więc czemu decyzja o strojeniu na 48Hz?

Skomentuj

Ze względu na dobór bass-reflexu jaki był, w sklepie. Początkowo chciałem użyć bass-reflexu na 42Hz, ale nie był już dostępny. Dodatkowo wiele konstrukcji jakie znalazłem na necie ma podobne strojenie. Chociaż patrząc na symulacje niższe strojenie spowoduje wcześniejsze opadanie ch-ki, w zamian mniejsze wychylenie membrany poniżej 40Hz.

Skomentuj

Wzmacniacz zasilany napięciem -/+33V (transformator 2x24V 100W). Obudowa 32l (Vb=30l). Strojenie na 48Hz. Sygnał dźwiękowy pochodzi z wieży, na której używam dynamicznego wzmocnienia basu.
                                No to masz porazajace 40W/8omach :) Przy tej mocy subsonic nie jest ci potrzebny.

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
                                Producent podaje że można go stroić na 35Hz więc czemu decyzja o strojeniu na 48Hz?
                                Lepiej brzmia wyzsze strojenia. Symulatory robia tylko nadzieje na niski bas. Niestety symulatory nie graja ani nie mowia jak glosnik gra!
                                Na szczescie ten glosnik jest dosc malo wrazliwy na niedokladnosc strojenia. Zestroic GDN20/80/2 to jest dopiero sztuka!

Skomentuj

Na wzmacniaczu wieży jest podane pasmo 60 - 16 kHz, ±3 dB. Rozumiem, że jest to pasmo dla spadku -6dB?

Skomentuj

A kto to moze wiedziec :) To prawdopodobnie pasmo calosci czyli glownie kolumn a z jakim spadkiem to mozna sie tylko domyslac. Moze byc -6dB ale rownie dobrze -10dB albo nawet -20dB. Mozliwe tez ze ktos cos wymyslil i wpisal bo kolumn nigdy nikt nie mierzyl.

Skomentuj

Oczywiście miało być " 60 - 16 kHz, -+3 dB", źle się skopiowało. Jak będę miał czas, to zmierzę to oscyloskopem.

Skomentuj

Niby co chcesz zmierzyc oscyloskopem? Pasmo wzmacniacza, zrodla sygnalu (CD itd.) czy moze kolumn? Bo jedyne co mozesz zmierzyc to pasmo wzmacniacza i to pod warunkiem ze wieza ma wejscie liniowe a ty masz dobry generator. No isamego wzmacniacza nei masz co mierzyc bo na pewno jego pasmo pzrekracza 20hz-20khz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X