Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica STX FX 200 - podłączenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica STX FX 200 - podłączenie

Witam.

Na schemacie dostarczonym do głośników STX FX 200 widzę odwróconą polaryzację na głośniku wysoko i nisko tonowym.
    Tzn mam podłączyć plus od zwrotnicy do głośnika średnio tonowego na minus?
    A z plusa od zwrotnicy do głośnika wysoko tonowego też na minus?

Czy może jest to pomyłka w rysunku?
    No ale polaryzacja nisko tonowego jest dobrze oznaczona. Tak więc o co chodzi?
    mam odwrócić polaryzację na tych dwóch głośnikach?

Aha, na wysoko tonowym głośniku jest kropka namalowana przy jednej z końcówek pod kable. Ta kropka oznacza plus, czy minus?

Sory za takie pytania, ale ja nie spotkałem się w poprzedniej konstrukcji z takim problemem, i odwróconą polaryzacją. Był to komplet z Tonsila.

Proszę o wyjaśnienie.

Tym czasem Wesołych Świąt.

PS: Dodaje zdjęcie schematu
    https://diyaudio.pl/i/25467/41dpkvun...1397927189.jpg

Tak wysoko i średniotonowy jest w przeciwfazie, aby uzyskać zgranie fazowe.
    A kropka oznacza plus
    Last edited by Pteterycz; 19.04.2014, 18:34.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny013 Zobacz posta
      Na schemacie dostarczonym do głośników STX FX 200 widzę odwróconą polaryzację na głośniku wysoko i nisko tonowym.
      Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
      Tak wysoko i średniotonowy jest w przeciwfazie
      To się dogadaliście.. :) To który głośnik w końcu jest odwrócony? Na moje średniak i wysokotonówka, ale sprawdź dokładnie :)

Skomentuj

Wszystko gra. Kolega "Pteterycz" wyjaśnił wszystko, a to ja się pomyliłem przy wpisywaniu.
        Oczywiście chodziło o wysoki i średnio tonowy..

Dzięki wielkie.

Skomentuj

Kolumna poskładana, i powiem że na zerowych ustawieniach (potencjometry wypośrodkowane) Onkyo TX 8050 grają przyzwoicie.
          Ale muszę się przyczepić zbyt krzykliwego wokalu.
          W porównaniu z STX FS-250n które mam w domu, a Zestawem STX FX 200 w fx200 środek jest wycofany, mniej szczegółowy ale krzykliwy.

Wysoko i średnio tonowy podłączyłem odwracając polaryzację, nisko tonowy normalnie.
          Gdy skończę (czekam na podstawki aż wyschną) napisze szczegółowy opis moich kolumn.

Ale może macie jakiś propozycje odnośnie tego średnio tonowego.
          czy może za mocno wygłuszyłem górną komorę głośników?

Wełnę mineralną wygłuszeniową dałem do połowy licząc od tylnej ścianki ku frontowi plus jedną ścianę boczną, przeciwległą do głośników. (głośniki umiejscowione po prawej stronie, wełna analogicznie po lewej.

czy tu za dużo, czy za mało?
          Może wypełnić do samego frontu?
          nie chce skręcać i rozkręcać tych głośników kilkanaście razy.

Jaka jest zasadnicza różnica między pustą komorą a pełną?

Doradźcie coś bo kolumny wyszły bardzo ładnie, lecz ten środek mnie lekko drażni.
          wysokie tony muszą zostać tak jak jest, bo wytłumienie nie ma na nie wpływu.

Wybaczcie że to w tym temacie, ale jakoś nie mogłem rozerwać tego postu.
          Last edited by czarny013; 28.04.2014, 19:08.

Skomentuj

Ze średnimi wydaje mi się zostało przyzwyczajenie.
            jak to koledzy fajnie nazywają uśmiech dyskoteki
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

hmm, możliwe że tak jest, tylko to nieco drażni.
              wcześniej miałem Magnat Quantum 555 i było podobnie z wokalem.

a jak z wytłumieniem średnio tonowego?
              wyciągnąć trochę czy wypełnić do pełna?

z tego co wiem to głośnik nisko tonowy nie jest mocno wytłumiony bo to ma grać, brzmieć obudowa, a z średnim to odwrotnie.

chyba pozostaje mi poeksperymentować.

Skomentuj

Muszę co nie co zaktualizować informację odnośnie zwrotnicy STX fx-200

Wcześniej pytałem odnośnie połączenia głośnika wysoko i średnio tonowego i co się okazało, iż w tej zwrotnicy muszę połączyć przewody według oznaczeń. Plus do plusa, minus do minusa:)
                Ale tyczy się to tej zwrotki ze strony STX.

cyt:
                "Zwrotnica ma poprawnie przylutowane przewody. Proszę podłączyć głośniki zgodnie z kolorystyką (czerwony + nieoznaczony -)"

a ja miałem odwrotnie:(

teraz to moje kolumny na fx-200 naprawdę grają.

Góra jest obecna ale nie już krzykliwa jak wcześniej.
                Za to środek, aj tam się pozmieniało, mianowicie dolny środek jest wyrazisty i wszechobecny, no i perkusja wreszcie ożyła:)

Zastanawiam się tylko co to ma wspólnego do niskich tonów po prawidłowym przylutowaniu przewodów.
                Dolny zakres (głośnik nisko tonowy) zrobił się dynamiczniejszy i bardziej szczegółowy, nie jest już taki kontrastowy.

Powiem tak, przy pierwszym błędnym podłączeniu kolumny grały dobrze a w porównaniu z fs 250 bardzo dobrze.

Ale za to teraz w stosunku do fs 250 moje fx 200 grają powalająco lepiej.
                Last edited by czarny013; 27.05.2014, 17:30.

Skomentuj

Mam prośbę, czy mógłbyś zrobić zdjęcie zwrotnicy? Tak żeby można było porównać co w zwrotnicy STX zmienił.

Skomentuj

Zdjęcia nie mam jak zrobić bo zwrotki są w kolumnach.

To są te zwrotnice
                    http://stx.pl/zwrotnica-fx-200.html

Skomentuj

Ciekawi mnie czy dostałeś stara wersję zwrotnicy (taką jak na stronie STX), czy zwrotnicę po zmianach które są potrzebne przy zastosowaniu nowych wersji głośników.

Skomentuj

Niestety nie mam porównania do tej nowszej, więc nie wypowiadam się.

Są jakieś znaczne różnice pomiędzy nowszą a starsza wersją?
                        To samo tyczy się głośników.

Powiem tylko tak.

Na stronie STX.pl były podane wymiary głośników pod frezy w kolumnach, ale po ich zmierzeniu musiałem nieco zwiększyć średnicę otworu bo głośnik po prostu by nie wszedł w otwór.
                        To samo tyczy się zwrotnicy. Otwór podany na stronie był za szeroki.

Skomentuj

Ważne że Ci się podoba jak gra, nie ma teraz co wnikać w różnice

Skomentuj

Czaruję...
                          X