Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zegar w odtwarzaczu cd Denon dcd 510ae

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zegar w odtwarzaczu cd Denon dcd 510ae

Jakiś czas temu postanowiłem zmienić zegar w cd na dokładniejszy. Kupiłem valab tcxo 16.9344 mhz reg + dorobiony oddzielny zasilacz 5V. Po wywaleniu starego oscylatora i 2 kondensatorów 12pF, dolutowałem kabel do pinu 23 (XI) układu TC94A70FG, który łączy się z out-em oscylatora. Generalnie odtwarzacz zaczął wariować, nie widzi cd, a laser wysuwa się do góry do tego stopnia że stuka, nie wiem czy usunąć rezystor R324, i czy ma on coś wspólnego z tym efektem, ale tak nie miało być :/ Po odłączeniu od oscylatora laser ani drgnie, czyli to jego sprawka.
    https://diyaudio.pl/i/18563/mpy6m7ml...1398009278.jpg
    Wszelkie porady mile widziane :)

Fabryka zrobiła dobrze, Pan ześ zepsuł. Wróć do poprzedniego rozwiązania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
      zasilacz 5V.
      a ja tam widzę zasilanie 3.3v...

Skomentuj

Pewnie procesor uszkodził.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          a ja tam widzę zasilanie 3.3v...
          To na schemacie, a nie w realu, chodzi o oddzielny zasilacz 5V :)

Procesora nie uszkodziłem, po powrocie do fabrycznych jest ok.
          Macie pomysł jak zmierzyć częstotliwość oscylatora na schemacie? Bo jakoś słabo mi idzie, po podłączeniu oscyloskopu, zachowuje się jak by oscylatora nie było, nie czyta płyty, laser ani drgnie, i nawet jej nie kręci. W płytce z tcxo nic mi nie pokazuje? Nie kumam czaczy. Chciałem porównać te dwie częstotliwości, i sprawdzić czym się różni nie oryginalny oscylator od fabrycznego.

Skomentuj

Jak proc ma zasilanie 3.3V to i sygnal z generatora zewnetzrnego tez ma miec 3.3V a jak sam napisales generator zasilacz z 5V.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
              Jak proc ma zasilanie 3.3V to i sygnal z generatora zewnetzrnego tez ma miec 3.3V a jak sam napisales generator zasilacz z 5V.
              Irku, myślisz żeby spróbować przez jakiś rezystor czy dzielnik?

Skomentuj

Nie! Masz podlaczyc generator z sygnalem o amplitudzie 3,3V

Skomentuj

Używając bufora (4050) zasilanego napięceim 3.3V, możliwe jest osiągnięcie z in 5V na out 3,3V?

Skomentuj

A po co kupujesz "lepszy" zegar żeby potem zepsuć kiepskim buforem ?
                    Nie tym CMOS-em bo on przy zasilaniu 3.3V też nie będzie mógł przyjmować 5V na wejście .
                    Potrzebny jest specjalny szybki konwerter poziomów .

Skomentuj

Zastanawiam się nad tym http://www.tme.eu/pl/Document/fe5ffe.../74LVC1G14.pdf ale ciężko mi stwierdzić czy się nada. http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_cat...898%2C37899%3B
                      Choć patrze że stosowany jest również 74HC04.
                      Last edited by Meteo; 06.05.2014, 21:49.

Skomentuj

Czaruję...
                      X