Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prodigy Cube, speakerworkshop.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prodigy Cube, speakerworkshop.

Witam. Mam zamiar zrobic zestaw pomiarowy do speaker workshop. Wykonalem juz mikrofon na wkladce panasonica. Moj komputer to notebook asus eee pc i to wlasnie w nim jest problem. Posiada on tylko jedno wyjscie z karty dzwiekowej przez co do pomiarow potrzebuje zewnetrznej karty dzwiekowej. Blisko dwa tygodnie przegladam w internecie karty ale nie wiem ktora bedzie odpowiednia. Najbardziej pasuje mi Audiotrack Prodigy Cube. O ile wiem to sw wykorzystuje wejscie liniowe do pomiarow a owa karta tego wejscia nie posiada. Moje pytanie jest takie: Czy jest mozliwosc zrobienia pomiaru w sw z uzyciem wzmocnionego wejscia mikrofonowego z pominieciem preampa? Z gory dzieki za odpowiedzi.

Słabo szukałeś.
    http://diyaudio.pl/showthread.php/23...rta+pomiar%F3w
    http://diyaudio.pl/showthread.php/17...rta+pomiar%F3w

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jaki tam jest system operacyjny?

Skomentuj

system to win 7. A co do mojego pytania z wejsciem mikrofonowym to moze wystarczy tlumik resystorowy zeby zmniejszyc sygnal lewego kanalu karty do poziomu mikrofonu?

innym wyjsciem jest karta firmy i tec dostepna w komputroniku za 79 zl. Tylko ze w tym przypadku musial bym dokupic preamp, a sam uklad oparty jest na slabym chipsecie c media.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pazeeek Zobacz posta
        system to win 7.
        Odpuść sobie SW, chyba że ktoś ci w tym pomoże ale z tego co wiem to nie działa z tym systemem zbyt dobrze.

A co do mojego pytania z wejsciem mikrofonowym to moze wystarczy tlumik resystorowy zeby zmniejszyc sygnal lewego kanalu karty do poziomu mikrofonu?
        Wejście karty masz zapewne mono, do typowych mikrofonów przy słuchawkach do pogawędek internetowych lub call center. Spokojnie powinien zasilić twoją wkładkę internetową, więc sprawdź żadnych tłumików nie potrzebujesz. Sam miałem takie rozwiązanie w Dellu i do podstawowych pomiarów SPL starczyło.

Na tej karcie na pewno nie pomierzysz impedancji, fs itd. ponieważ potrzebujesz dwa kanały do zapisu czyli wejście stereo aby mierzyć różnicę sygnałów (napięć), szczegółami się nie przejmuj to robi za ciebie program.

Ucz się na programach przyszłościowych i które działają z nowymi Winami, za darmo masz Artę i Holmimpulse na których pomierzysz SPL a na Arcie nawet więcej.

Co do kart Meditech II z tego co pamiętam była tania i sprawdzona ze stałą latencją.
        Coś takiego:
        http://preorder.pl/sprzet-2/interfej...FVJffgodZYsAZw
        Last edited by Marios; 25.04.2014, 11:54.

Skomentuj

a moze zamiast kombinowania z zewnetrznymi dzwiekowkami kupic starszego laptopa z dwama czy trzema wejsciami audio i win xp i to w nim wykonywac pomiary? I wtedy mikrofon podlaczyc pod wejscie mikrofonu a sygnal zwyjscia do wejscia liniowego. Ma sw taka opcje zeby robic pomiar z uzyciem dwoch wejsc? Czy koniecznie trzeba wykorzystac prawy i lewy kanal wejscia liniowego?

Skomentuj

Za złomowego laptopa w którym bateria trzyma 2min. zapłacisz więcej niż niezłą kartę. Równie dobrze można kupić blaszaka stacjonarnego z win xp i korzystać z SW tylko po co? kopiować pomiary, robić print screeny i przenosić do komputera z którego korzystasz na co dzień?

I wtedy mikrofon podlaczyc pod wejscie mikrofonu a sygnal zwyjscia do wejscia liniowego
            Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi w tym rozwiązaniu..

Skomentuj

noo w sumie tak. Ta karta to wlasnie to czego szukalem :) i do tego ma wyjscie cyfrowe. W koncu wykorzystam dac mojego amlitunera. Dzieki za pomoc. Znajde tylko karte w jakims sklepie i zamawiam. Na ceneo jest za 150 zl :) a co do arty to podobno jest platna a w wersji demo nie mozna duzo zrobic. Ale jesli nie sprobuje to sie nie przekonam. Jeszcze raz dzieki za pomoc.

chodzilo mi o to zeby w calym ukladzie pomiarowym pominac preamp mikrofonu, a wykorzystac 30dB wzmocnienia karty dzwiekowej. Do pomiarow charakterystyk potrzeba sygnalu z mic'a i sygnalu referencyjnego z wyjscia karty dzwiekowej ktory podawany jest tez na wzmacniacz. Chcialem jeden synal podac na wejscie mikrofonu a drugi na wejscie liniowe.

jeszcze jedno pytanie. JIG od sw bedzie pasowal do arty? Czy pomiar wyglada calkiem inczej?

Skomentuj

a co do arty to podobno jest platna a w wersji demo nie mozna duzo zrobic.
                Można zrobić praktycznie wszystko w wersji demo.

Do pomiarow charakterystyk potrzeba sygnalu z mic'a
                Do pomiarów chrakterystyk, rozumiem że masz na myśli spl, potrzeba puścić sygłał z wyjścia wzmocnić go i zapisać poprzez mikrofon.

JIG od sw bedzie pasowal do arty?
                Najpierw wybirz program którym chcesz pracować i zrób pod niego Jiga. Teoretycznie tak, choć oba programy korzystają z rezystorów referencyjnych o innych wartościach. Potrzebujesz go głównie do pomiaru impedancji, ewentulanie wartości RLC.

Tyle..

Skomentuj

Czaruję...
                X