Mam pytanie czy da sie zrobic wzmak do 5.1 taki w orginalnej obudowie jakiegos innego wzmaka, i ile mniej wiecej by to kosztowalo :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmak do 5.1
Collapse
X
-
Pewnie ze sie da ale jak juz robic caly wzmak od nowa to i obudowe tez przy okazji.
Obudowa to metalowe pudelko a w nim 5 lub 6 koncuwek mocy na radiatorze a do tego trafa z zasilaczem i potencjometr szesciokanalowy. Najwiekszy problem to potencjometr no chyba ze ma to pracowac z karta muzyczna w kompie to moze byc bez niego.
-
to jeszcze zalezy od predyspozycji konstruktora, w tej 150 moze zawierac sie szereg preampow,dekoder,obudowa,pozatym jesli beda to goptowe kity to tak tanio nie bedzie. Średnio liczyc dobry zasilacz do tda okolo 80-100zł na kanał panie kolego.
[ Dodano: 2005-01-08, 09:32 ]
no dobra to moze tyroszke zaduzo, 150 to kiedys wyliczylem na wzmacniacz do suba ze wszelkimi filtrami i pierdulami
Skomentuj
-
Tak z ciekawosci ...
Ile kosztuje amplituner 5.1 tak zeby mial te 6x50-80W RMS
Wedlug moich obliczen zrobienie wzmaka 6x80W na lm3886 kosztowaloby w granicach 630 zł bez obudowy.
trafo 400W, do kazdej koncowki 15mF na strone, regulacja glosnosci calosci i wszystkiego z osobna i regulowany filtr dp dla suba. A wiec nie za duzo jak na taka moc.
Tylko czy znalazlby sie jakis smialek ktory ogladalby film z galka odkrecona chociazby na 1/2
Skomentuj
-
no mi chodzi ile by kosztowalo zrobiebienie wzmaka 5.1 tak zeby gral w pokoju 12m2 nie za mocny ale tez taki zeby mozna bylo se troszke muzyczke rozkreci :P I ile by musial miec mocy jak na taki pokoj ??:> wedlug jednych koszt takiego wzmaka to ponad 1000 zl a wedlug innych niecaly 1000 wiec jak mam to rozumiec prosze o jak najwiecej odpowiedzi :P Z gory dzieki :P
Skomentuj
-
Nie przesadzajcie z tą mocą, wystarczy robić na 5xLM 1875 lub 3xLM1876 i TDA7294 do suba i będzie w sam raz. Zasilanie można uprościć i dać 2x 15-20mF na całość. Do 12m2 nie trzeba w sumie 300W mocy wzmacniacza! Trsnformator 200W.
Z jakimi głośnikami ma to pracować i jaka jest ich moc i efektywność?
Skomentuj
-
żartowałem człowieku... lepiej chyba kupić jakiś amplituner czy coś zamias babrać się w scalakach i kalafonii w celu zbudowania czegoś co możesz mieć za tą samą cenę.
np coś takiego: http://www.agdrtv.com/amplitunery/koda_av_502.php
całkiem tanie i do Twojego pokoiku wystarczy.
Skomentuj
-
nieznam sie raczej na tym sprzecie ale tam jest moc napisana 5 x 50 W a Mi chodzi o 5.1 w tym opisie brakuje wyjscia na subwoofer :/ albo mi sie cos pomyliloa tak wogole to wedlug mnie to troszke malo bo ja loobie posluchac dosc glosno muzyki
a znacie jakis inny gotowy ale mocniejszy amplituner?? Z Gory DZIEKI :P
Skomentuj
Skomentuj