Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subsonic z podbiciem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subsonic z podbiciem

Wielu z was meczy sie z ukladami podbijania basu w subwoferach stosujac rozne dziwne podbijacze najczesciej zaczerpniete z jakiegos korektora. Potem efekty tego marne a pracy i elementow duzo.
    Ja proponuje dwa w jednym czyli filtr subsonic ktory kazdemu subowi sie przyda z podbiciem ktore poprawi nieco odtwazanie najnizszych tonow.

Pierwszy rysunek to klasyczny filtr subsonic 24dB/okt (dwa czlony kazdy po 12dB/okt) z f3=30hz co widac.

Drugi rysunek to subsonic z podbiciem (o duzej dobroci) 6dB przy 25hz. I charakterystyka z glosnikiem f6=25hz

Trzeci rysynek to samo ale o innej dobroci dajace w sumie tez f6=25hz jednak z innym opadaniem charakterystyki co da nieco inny bas. Lagodniejsze opadanie zawsze daje lepszy impuls.

Ostatni rysunek to charakterystyka samego glosnika (symulacja) obudowa zamknieta f6=36hz Qtc=0,7

Jak widac dodanie subsonica z podbiciem odciazy glosnik od duzych amplitud na niskich tonach i zarazem rozciagnie w dol jego przenoszenie. Wazne jest dobranie czestotliwosci podbicia do spadku danego glosnika ja zasymulowalem glosnik z f6=36hz jesli wasze glosniki maja inna czestotliwosc trzeba nieco zmodyfikowac wartosci pojemnosci filtra. Zwiekszenie dwa razy pojemnosci przesunie czestotliwosc dwu krotnie i analogicznie w druga strone. Albo zmieniajac rezystory np:
    przy 150nF + 150nF
    20Hz +6dB 15K i 220K
    25Hz +6dB 12K i 180K
    30Hz +6dB 10K i 150K
    36Hz +6dB 8,2K i 120K
    44Hz +6dB 6.8K i 100K

Ci co wyprubuja uklad w praktyce prosze o opinie.

W zasadzie to samo można osiągnąć odcinając nisko subwoofer i podgłaszając, to wymaga oczywiście większej mocy wzmacniacza, ale podbicie również.

W każym razie układ ciekawy.

Skomentuj

dzis sie pobawie bo mam dzien tylko na audio i napisze co slychac (testował bede z Dw100K w 30l closed) mam pare glosnikow ktore moga isc z dymem wiec zabawa bedzie przednia P300 napracuje sie

Skomentuj

Podoba mi się ten subsonic, będzie trzeba zrobić :-) Jeszcze przydałby się dolnoprzepustowy z podbiciem przy 40-50Hz :-)

Skomentuj

A ja nie wdzę rysunków, tylko same ramki z nazwami obrazków

Skomentuj

Po padzie strony rysunki znikneły i spora częśc tekstu też. Myśle że autor postu w wolnej chwili naprawi straty

Skomentuj

Wielu z was meczy sie z ukladami podbijania basu w subwoferach stosujac rozne dziwne podbijacze najczesciej zaczerpniete z jakiegos korektora. Potem efekty tego marne a pracy i elementow duzo.
              Ja proponuje dwa w jednym czyli filtr subsonic ktory kazdemu subowi sie przyda z podbiciem ktore poprawi nieco odtwazanie najnizszych tonow.

Pierwszy rysunek to klasyczny filtr subsonic 24dB/okt (dwa czlony kazdy po 12dB/okt) z f3=30hz co widac.

Drugi rysunek to subsonic z podbiciem (o duzej dobroci) 6dB przy 25hz. I charakterystyka z glosnikiem f6=25hz

Trzeci rysynek to samo ale o innej dobroci dajace w sumie tez f6=25hz jednak z innym opadaniem charakterystyki co da nieco inny bas. Lagodniejsze opadanie zawsze daje lepszy impuls.

Ostatni rysunek to charakterystyka samego glosnika (symulacja) obudowa zamknieta f6=36hz Qtc=0,7

Jak widac dodanie subsonica z podbiciem odciazy glosnik od duzych amplitud na niskich tonach i zarazem rozciagnie w dol jego przenoszenie. Wazne jest dobranie czestotliwosci podbicia do spadku danego glosnika ja zasymulowalem glosnik z f6=36hz jesli wasze glosniki maja inna czestotliwosc trzeba nieco zmodyfikowac wartosci pojemnosci filtra. Zwiekszenie dwa razy pojemnosci przesunie czestotliwosc dwu krotnie i analogicznie w druga strone. Albo zmieniajac rezystory np:
              przy 150nF + 150nF
              20Hz +6dB 15K i 220K
              25Hz +6dB 12K i 180K
              30Hz +6dB 10K i 150K
              36Hz +6dB 8,2K i 120K
              44Hz +6dB 6.8K i 100K

Ci co wyprubuja uklad w praktyce prosze o opinie.

JBL w swoich wzmakach stosuje regulowany uklad dajacy identyczne charakterystyki zwac go DBO (Dynamic Bass Optymization)
              Załączone pliki

Skomentuj

Nie wiem, czy dobrze kumam: częstotliwość odcięcia reguluje się pojemnością kondziolków wg poniższej tabeli ze strony
                http://www.sound.westhost.com/project99.htm

Capacitance -3dB Frequency
                220nF 12.4 Hz
                180nF 15.1 Hz
                150nF 18.1 Hz
                120nF 22.7 Hz
                100nF 27.2 Hz
                82nF 33.2 Hz
                68nF 40.0 Hz
                56nF 48.5 Hz

i ze schematu ze strony
                http://www.sound.westhost.com/p99-f1.png
                można zrobić subsonica 36dB/okt z podbiciem 6dB/okt zmieniając R5 i R6 wg tabeli irka, odpowiednio na:
                20Hz +6dB 15K i 220K
                25Hz +6dB 12K i 180K
                30Hz +6dB 10K i 150K
                36Hz +6dB 8,2K i 120K
                44Hz +6dB 6.8K i 100K
                Czy rezystor R7 można pominąć?

Powiedzcie czy to dobrze rozumiem, i czy to ma sens - bo ja na elektronice się tylko trochę znam, a nie wiem jak się nazywa irka program do symulacji (bo też bym się z chęcią pobawił).

Skomentuj

ten program to electronic workbench czy jakoś tak jest do sciągnięca chyba na elektrodzie. A ja mam pytanie jak można przerobić ten układ by uzyskać podbicie inne od 6dB.

Skomentuj

Dobroc tego filtru czyli podbicie jest zalezne od stosunku rezystorow. Zasymuluj sobie ten uklad z mniejszym rezystorem bedziesz mial wieksze podbicie. Osobicie nie polecam wiekszego podbicia bo staje sie waskopasmowe. Choc moze byc ono lepsze dla obudowy b-r bo to co pokazalem jest dobrane do zamknietej gdzie charakterystyka opada 12dB/okt a w b-r az 24dB/okt. Mozna polaczyc szeregowo dwa takie uklady uzyskujac wieksze podbicie i zarazem wieksza stromosc filtru subsonic.

Skomentuj

+-15V, stabilizowane.

Skomentuj

Zasilanie od +-5 do +-15V jak kto lubi.

Skomentuj

Zaraz zaraz,czegoś tu nierozumię-to jeżeli mam już,filtr subsoniczny i filtr DP,to aby zrobić podbicie należy tylko wykonać układ z rys. 2??

2rezystory,2kondensatory i wzmacniacz operacyjny??A zamiast rezystora można wrzucic potenjometr i mieć regulowane podbicie??

Skomentuj

Tylko dajcie znac jak ktos zlutuje i podlaczy jakiegos subsonika. Bo jak na razie widze ze sami zapaleni konstruktorzy, ale fazy softwerowej
                            A mnie ciekawi str. odsluchowa i obiektywna ocena suba, z i bez subsonica.

Skomentuj

przeciez to chyba typowe wykorzystanie wzmacniacza odwracającego nie ??

Skomentuj

Chyba troche rozminelismy sie w intencjach. Wielu z was chce dodawac mojego subsonicka z podbiciem do posiadanych juz filtrow i subsonik. Ale nie o to tu chodzi! Jesli ktos ma juz filtr subsonic to wystarczy ze zmieni w nim elementy na takie jak na rysunku i bedzie mial nadal subsonic tylko z inna charakterystyka. Podlaczanie dwoch filtrow subsonic jeden za drugim ma tylko sens gdy sa takie same. W przeciwnym razie efekty beda trudno przewidywalne.
                                Widze ze gubicie sie w tych ukladach moze nowsza regulowana wersja cos wam podpowie. Wszystko opisane jest na rysunku jak ktos nie skuma to niech da sobie spokuj.
                                Załączone pliki

Skomentuj

ze schematu ze strony
                                  http://www.sound.westhost.com/p99-f1.png (ten co jest na głównej DIYaudio)
                                  bez problemu można zrobić subsonica 36dB/okt z podbiciem
                                  1-szy rys. to symulacja oryginalnego chcematu, 2-gi to mały mały "tuning" z podbiciem 7dB przy 30Hz
                                  jak ktoś chce więcej to niech się pobawi tym programem
                                  dość gadania - teraz będę to sprawdzał w praktyce :)
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Trzeba pamiętać też ,że kolene zwiększanie rzędu filtru to kolejne pogorszenie odpowiedzi impulsowej. Tak samo zbyd duże podbicia nie wpłyną korzystnie. Nie ma cudów tego czego nie może głosnik nie nadrobimy elektroniką w szerokim zakresie. Może sie okazać ,ze dobrze zestrojony br zagra lepiej.

Skomentuj

Nie lubie ludzi co uzywaja kondensatorow 180nF :)

Skomentuj

irek:
                                        ludzi? - a ja nie lubię kondensatorów 180nF (a dokładnie 183=150+33), ale takie mi pasiły, widzę że jesteś rasistą :)
                                        Yoshi 80:
                                        to powiedz ile będzie bezpiecznie podbić - 2, 3dB? -małe piwo - wystarczy zmienić 1 lub 2 opory i gotowe.
                                        A duże podbicia nie wpłyną korzystnie tylko w moim subsonic'u czy w irka też, bo na jego schematach podbicie jest podobnej wielkości?
                                        A kolene zwiększanie rzędu filtru to kolejne pogorszenie odpowiedzi impulsowej ale raczej w zakresie który nie jest zabardzo słyszalny (przynajmniej tak wynika z symulacji) - na moim schemacie -3dB jest w granicy 17-18Hz

Skomentuj

Czaruję...
                                        X