Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

koncowka mocy z zasilaniem 0-40v ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

koncowka mocy z zasilaniem 0-40v ?

Witam
    Wpadlem na pomysl zrobienia mocnego glosnego przenosnego "boomboxa" :)
    W domu mam kosiarke akumulatorowa z fajnym malym akumulatorem ni-mh 40v 4ah
    czy jest cos gotowego albo latwego w adaptacji zebym mogl zasilic tym aku ?
    Pozdrawiam

znalazlem np jak zasilic tda7294 pojedynczym napieciem :
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic147326.html
    jaka moc moze miec ten uklad przy zasileniu 40v ?
    Pozdrawiam

Skomentuj

kolejny edit - szperam w necie i wyglada na to ze tda 2025 to to czego szukam :)

Skomentuj

Jakbyś najpierw poszperał tu, zamiast zakładać kolejny temat:
        http://diyaudio.pl/showthread.php/23...hlight=tda2050
        http://diyaudio.pl/showthread.php/22...hlight=tda2050

Skomentuj

pozwole sobie jeszcze kontyuunowac chwile temat. poniewaz "kolumna" do zasilenia ma impedancje 4ohm tda2025 jednak odpada przy tym zasilaniu.
          Zastanawia mnie czy cos takiego http://allegro.pl/tda7498-modul-wzma...171513723.html mogloby zadzialac.
          Moglbym wtedy wykorzystac ta koncowke takze do innych celow. wysoka sprawnosc przydalaby mi sie w tym przypadku.
          Jednak zasilanie podaja do 39v. aku jest 40. zmierzylem i ma dokladnie 40,8. Odpada pewnie w takim przypadku ?
          Jesli tak to zostaje mi w takim razie lm3886. W tym przypadku przy zasilaniu pojedynczym 40v bede mial takie parametry jak przy +/- 20v - tak ?
          Pozdrawiam
          Last edited by panadol; 19.05.2014, 09:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez panadol Zobacz posta
            aku jest 40. zmierzylem i ma dokladnie 40,8
            Musisz zmierzyc napiecie przy podlaczonej ladowarce jak juz aku jest w pelni naladowany. Jesli to trzy 12 woltowe zelowce to nalezy liczyc sie z zasilaniem max 45V. Jesli to ogniwa Ni-xx i jest ich 30 sztuk to tez zasilanie siegnie 45V. Jesli to ogniwa Li-xx to max 4,2V na ogniwo ale zeby takie dlugo posluzyly konieczny jest balanser czyli specjalna ladowarka ktora podlacza sie do kazdego z ogniw. Taki akumulator ma specjalne wyprowadzenia z kadego ogniwa ew ma w sobie uklad nadzorczy kazde ogniwo tak jak w bateriach laptopowych.

Zamieszczone przez panadol Zobacz posta
            przy zasilaniu pojedynczym 40v bede mial takie parametry jak przy +/- 20v - tak ?
            Tak.

TDA7294 bedzie tanszy a najtanszy TDA2050 ew 2052 bo ma funkcje stby.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
              Musisz zmierzyc napiecie przy podlaczonej ladowarce jak juz aku jest w pelni naladowany. Jesli to trzy 12 woltowe zelowce to nalezy liczyc sie z zasilaniem max 45V. Jesli to ogniwa Ni-xx i jest ich 30 sztuk to tez zasilanie siegnie 45V. Jesli to ogniwa Li-xx to max 4,2V na ogniwo ale zeby takie dlugo posluzyly konieczny jest balanser czyli specjalna ladowarka ktora podlacza sie do kazdego z ogniw. Taki akumulator ma specjalne wyprowadzenia z kadego ogniwa ew ma w sobie uklad nadzorczy kazde ogniwo tak jak w bateriach laptopowych.

Tak.

TDA7294 bedzie tanszy a najtanszy TDA2050 ew 2052 bo ma funkcje stby.
              Dzieki. Aku wydaje sie byc calkiem porzadny - w kosiarce uzywam go regularnie i daje rade. Wyglada tak :

Co do ukladu to zdecydowalem sie uzyc 2szt tda2025. obciazania 4ohm nie bede jednak potrzebowal. Uklad z datasheet wydaje sie byc bardzo prosty i wydaje mi sie ze jest szansa ze nawet ja go zloze
              Tutaj znalazlem http://www.ebay.de/itm/1x-IC-SIEMENS...item3a72b603de
              okolo 30zl sztuka plus 25zl wysylka. Jakos przezyje.

Zasilac to bede albo wlasnie tym aku albo w domu z transformatora 2x30v 180 VA ze starego uszkodzonego aplitunera yamahy(R-300)
              Last edited by panadol; 19.05.2014, 20:58.

Skomentuj

wyglada ze to sa ogniwa Li-Ion z napieciem max 4,2V na ogniwo. Ew sa to nowoczesniejsze LiFe3 z napieciem chyba max 3,6V. Mozna sprobowac zmierzyc napiecie na ladowarce.

Chesz wydac 8 euro na taka gowniana koncowke mocy???? TDA2050 kosztuje 3-5zl a TDA7294 nie cale 10zl. Za 8 euto to gotowa koncowke kupisz i to wkalsie D :)

Skomentuj

wyglada ze to sa ogniwa Li-Ion z napieciem max 4,2V na ogniwo. Ew sa to nowoczesniejsze LiFe3 z napieciem chyba max 3,6V. Mozna sprobowac zmierzyc napiecie na ladowarce.

Chesz wydac 8 euro na taka gowniana koncowke mocy???? TDA2050 kosztuje 3-5zl a TDA7294 nie cale 10zl. Za 8 euto to gotowa koncowke kupisz i to wkalsie D :)
                  masz racje - bez sensu. dopiero zauwazylem ze te tda2050 pracuje na napieciu pojedynczym do 50V. Dzieki

Skomentuj

TDA2052 to to samu tylko ma dodane mute/stby co przy zasilaniu bateryjnym jest konieczne, chyba ze chcesz zalaczac zasilanie mosfetem albo przekaznikiem.

Skomentuj

TDA2052 to to samu tylko ma dodane mute/stby co przy zasilaniu bateryjnym jest konieczne, chyba ze chcesz zalaczac zasilanie mosfetem albo przekaznikiem.
                      Dzieki po raz kolejny - tego tzez nei wiedzialem ze potrzebuje tej opcji. Przegladam datasheeta tda2052 i nie widze schematu "single power suppy" czy napewno moge go tak zasilic ? Jesli tak to wg schematu tda2050 (oczywiscie uwgledniajac inne wyprowadzenie 2052) ?

Skomentuj

Kazdy uklad mozna zasilic z pojedynczego zasilania jednak jest pewne ryzyko. Uklady zasilane pojedynczym napieciem maja na wyjsciu kondensator oddzielajacy skladowa stala i przy wlaczaniu mu sie on naladowac co powoduje stuk w glosniku. Nie wiadomo jak zachowa sie koncowka i czy zabezpieczenia dadza jej sie wlaczyc i to cicho. Zwykle uklady zasilane pojedynczym napieciem maja mala moc i ten stuk jest pomijalny. W ukladach duzej mocy raczej stosuje sie uklady mostkowe wtedy nie ma kondensatora wyjsciowego.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie wiem czy to co robisz ma sens. Chyba lepszy bylby tani aku zelowy 12V i TDA1562. Twoj akumulator jest wart kilkaset zlotych, sprawdzilem i ma on znamionowo 36V bo ma 10 ogniw Li, maksymalnie moze na nim wystapic podczas ladowania 42V.

Skomentuj

Kazdy uklad mozna zasilic z pojedynczego zasilania jednak jest pewne ryzyko. Uklady zasilane pojedynczym napieciem maja na wyjsciu kondensator oddzielajacy skladowa stala i przy wlaczaniu mu sie on naladowac co powoduje stuk w glosniku. Nie wiadomo jak zachowa sie koncowka i czy zabezpieczenia dadza jej sie wlaczyc i to cicho. Zwykle uklady zasilane pojedynczym napieciem maja mala moc i ten stuk jest pomijalny. W ukladach duzej mocy raczej stosuje sie uklady mostkowe wtedy nie ma kondensatora wyjsciowego.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie wiem czy to co robisz ma sens. Chyba lepszy bylby tani aku zelowy 12V i TDA1562. Twoj akumulator jest wart kilkaset zlotych, sprawdzilem i ma on znamionowo 36V bo ma 10 ogniw Li, maksymalnie moze na nim wystapic podczas ladowania 42V.
                          Sprawdzilem - i wg opisu faktycznie jest to : "20x 18650 cells in a 10s2p configuration"
                          http://www.youtube.com/watch?v=1iixrd1NImc

na allegro chodza nawet po 700zl ! cena z kosmosu bo za cala kosiarke w zestawie z tym akumulatorem w promocji i z przeceny w juli rok temu zaplacilem 900 zl.
                          aku mam i tak i chcialbym uzywac go wymiennie - tzn w audio tez zrobic gniazdo do tego poprostu ale moze faktycznie przemysle jeszcze temat.

Nie wiem dlaczego miernik wskazywal mi 40v. ale skoro ma ponizej 39 to takie cos powinno chodzic :)
                          http://allegro.pl/tda7498-modul-wzma...260552086.html
                          Last edited by panadol; 23.05.2014, 19:26.

Skomentuj

Jedno ogniwo 18650 kosztuje ok 13zl ale w wersji komercyjnej czyli do max 5A. Wersje wysokopardowe sa kilukrotnie drozsza i maja nizsza pojemnosc dlatego ostateczna cena gotowego akumulatora jest taka a nie inna. Jakby nie patrzec co najwiekszy koszt sprzetu to wlasnie akumulatory. Ja sie tylko zastanawiam co sie dzieje z tanimi wkretarkami akumulatorowymi jak padnie aku. Nowy aku czy nawet regeneracja pzerkracza cene calosci wiec w zasadzie dobry sprzet laduje w smietniku. A zeby bylo smiesznie to sam ostatnio dostalem padniete dwa aku z takich wkretarek i po rozbebeszniu i miesiacu testow okazalo sie ze tylko polowa ogniw jest padnieta a reszta sa jak nowe. Niestety przy laczeniu szeregowym ogniw wydajnosc calosci jest zalezna od najslabszego ogniwa. Jedno pada i calosc nie dziala.

Ten modul wzmacniacza jest calkiem sensowny, duza sprawnosc, duza moc. Maksymalne napiecie zasilania tego scalaka to 44V wiec nie powinno byc problemu. Twoj aku moze miec w skrajnych przypadkach 28 do 42V. Impedancja podlaczonych glosnikow to min 6om, przy nizszych napieciach moze i 4omy pociagnie przy wyzszych moga zadzialac zabezpieczenia pradowe. Mozna poszukac czegos mocniejszego jest kilka scalakow z tej rodziny.

Skomentuj

Ostatnie pytanie apropo tego tda7498. Tak jak pisalem mam transformator ze starego amplitunera yamahy 2*30V o poborze mocy 180 Watts. czy gdybym podlaczyl 2 mostki do dwoch uzwojen i wyjscia polaczyl rownolegle mam szanse zasilic tego tda7498 ? mialbym wtedy "uniwersalnie" zasilana koncowke - albo 2*12 albo z mojego aku kosiarkowego albo z transformatora :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X