Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potencjometry, izostaty, przełączniki - mój sposob na czyszczenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potencjometry, izostaty, przełączniki - mój sposob na czyszczenie

Witam

Ostatnio z sentymentu kupiłem Technicsa SU 7700 już pomijam spalony jeden kanał, bo to nie był problem, ale ten antyk prawdopodobnie większość swojego życia spędził w jakiejś piwnicy czy gdzieś tam :) nie wnikam. wszystkie potencjometry i inne ledwo można było ruszyć. Kontakt spray w tym przypadku nie pomagał. Więc wszystko wylądowało w myjce ultradzwiękowej i działa, chemia nie uszkodziła potencjometrów, a tego się obawiałem. Po całyam zabiegu wszystko wypłukałem w destylowanej oraz napsikałem troche smaru. Wszystko działa wzorowo. Może komuś się to przyda, w reanimacji klasyków wielu elementów nie da sie zastąpić nowożytnymi :) niestety.

Pozdrawiam

Jak ktoś ma trochę cierpliwości, to każdy isostat można delikatnie otworzyć oczyścić styki, najpierw mechanicznie -bardzo drobnym papierem powyżej 500, a potem sprayem typu kontakt do styków.
    Jak się powyłamują zaczepy, to zawsze można użyć kleju.

Skomentuj

Czasami też rozbieram i czyszcze mechanicznie, jednak ta metoda nie zawsze możliwa jest do zastosowania, a czyszczenie chemiczne jest nieinwazyjne i działa.

Skomentuj

W myjce izopropanol , czy cos innego?

Skomentuj

Jakiś niemiecki koncentrat koloru niebieskiego o zapachu marcepanu :)

Skomentuj

Hmmm a cos wiecej na ten temat, co to za koncentrat? do czego przeznaczony?

Skomentuj

Pewnie większość ma podobny skład ten usuwa wszelkie organiczne związki, śniedz, sadze itd. Robiłem próbę ze spirtytusem, ale wypadł kiepsko.

Skomentuj

Czaruję...
              X