Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zastąpienie elementów we wzmacniaczu słuchawkowym.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zastąpienie elementów we wzmacniaczu słuchawkowym.

Hej!
    Chciałem zmienić swój wzmacniacz słuchawkowy na coś lepszego. Znalazłem wzmak ha2012 z as. Jest do tego pełna dokumentacja itd. ale mam parę pytań. Czy mogę pozmieniać te kondy mkp, mkt, silver mica, na coś tańszego np. na ceramiki? Załączam pełna dokumentację.
    Załączone pliki
    Last edited by Oskar29; 24.05.2014, 22:52.

Wszelkie kondensatory będące w torze audio (np. wejściowe), warto dać jakieś lepsze, reszta nie ma takiego znaczenia.

Skomentuj

Tylko jest maly problem schematy kumam ale nie mam zabardzo wiedzy teoretycznej moglbys mi zaznaczyc np na schemacie lub wypisac ktore te wazniejsze? Cos tam kiedys skladalem ale za duzej wiedzy teoretycznej jak i praktycznej nie mam. Albo poprostu zaznaczyc mi na schemacie tor audio. Tak chyba bedzie najprosciej.

P.S przez okreslenie tor audio rozumiesz kondy w koncówkach i te gdzie wchodzi sygnal tak? Czy mozna zmienic te mkt 820pf na ceramiki o takiej samej pojemnosci?
      Last edited by Oskar29; 24.05.2014, 23:39.

Skomentuj

W torze audio w tym wzmacniaczu jest kondensator 100uF i 47nF, lub do wyboru bez kondensatorow filtrujacych. To te kondensatory najbardziej z lewej. Pozdrawiam
        Last edited by wydra9; 25.05.2014, 15:20.

Skomentuj

Czyli te wejściowe tylko tak? Te w końcówkach nie są tak ważne?

Skomentuj

Wszyatkie sa wazne ale te dwa najwazniejsze. Reszta to filtracja zasilania jakies bocznikowanie itp.

Skomentuj

Ok dzieki za pomoc. Najbardziej mnie interesowalo czy moge tego 820pf zastapic czyms bo mkt nie ma nigdzie o takiej pojemnosci.
              P.S tak na boku co to za przod starego opla nasz na avatarze?

Skomentuj

Wygląda jak Corsa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                  Czy mogę pozmieniać te kondy mkp, mkt, silver mica, na coś tańszego np. na ceramiki?
                  Zwykłych ceramików nie .
                  Jedynie z dielektrykiem C0G , N0P ale ciężko dostępne .
                  http://www.tme.eu/pl/katalog/element...s=116%3A302%3B

Można je rozpoznać po czarnej kropie na górze .

Zamiast MKP możesz dać dowolne foliowe .
                  C1, C2 może być zwykły ceramiczny .

Skomentuj

Raczej omega

Skomentuj

Ok dzięki za dalszą pomoc. Najbardziej mi chodziło o C1 i C2 bo tych nigdzie mkt nigdzie nie ma. W TME nie będę zamawiał 100 szt. mi nie potrzebne :razz: . Bardzo duży wybór ceramików również tych nietypowych widziałem w elfie, sprzedają również detalicznie więc myślę że tam zamówię całą "drobnicę". Jeszcze jedno pytanie czy wie ktoś gdzie można dostać trafo 4x14v lub 4x15v bo nigdzie nie mogę znaleźć jedne sensowne rozwiązanie w takim przypadku to dwa transformatory?

Skomentuj

To moja corsa B
                        Last edited by wydra9; 26.05.2014, 10:40.

Skomentuj

ŁEE myślałem że manta jakaś albo coś a to zwykła corsa:biggrin: . Czy można czymś zastąpić te trany z końcówki mocy nie uśmiecha mi się wydawać po 10 zł./szt. Wyczytałem gdzieś że IRFP240 i IRFP9240. Dało by się? Miało być tanio a same elementy to ponad 150 złoty:(.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Zamieszczone przez Oskar29
                          Czy mogę pozmieniać te kondy mkp, mkt, silver mica, na coś tańszego np. na ceramiki?
                          Zwykłych ceramików nie .
                          Jedynie z dielektrykiem C0G , N0P ale ciężko dostępne .
                          http://www.tme.eu/pl/katalog/element...s=116%3A302%3B

Można je rozpoznać po czarnej kropie na górze .

Zamiast MKP możesz dać dowolne foliowe .
                          C1, C2 może być zwykły ceramiczny .
                          Sprawdzałem moje zamówienie w elfie. Wszystkie ceramiki to C0G więc jest ok. Obiecuję że po tych tranzystorach w końcówce nie będę już was dręczył. Chyba:flapper:.
                          Last edited by Oskar29; 26.05.2014, 11:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                            Miało być tanio a same elementy to ponad 150 złoty
                            Moim zdaniem spokojnie można dać IRF510/IRF9510 nie wiem po co tam takie krowy jak do wzmacniacz 100W :???:

Skomentuj

O to jeszcze lepiej thx. Ja też nie wiem jak widać Panowie z Audiotechniki po audiofilsku przesadzili:biggrin:. Jeśli chodzi o trafo to ktoś coś wie, czy jedyne wyjście to dwa trafa (nie mogę znaleźć trafa 4x15 lub 4x14v)? Po zrobieniu uniampa a pierw dostaniu części(jestem w zbiorowym zamówieniu na części) zabiorę się za ten wzmacniaczyk.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nawiasem dalibyście tyle za to? Moim zdaniem się nie opłacało. http://allegro.pl/wzmacniacz-sluchawkowy-ha-2012-od-wspolautora-i4112743055.html
                              Last edited by Oskar29; 26.05.2014, 11:07.

Skomentuj

Dało by się czymś zastąpić BYV27-150/BYV27-100/BYV28-100 są to drogie diody(niestety tylko i wyłącznie w elfie są takie drogie, a chciałbym zamówić wszystko z jednego miejsca) a potrzebuję takich aż 8 szt.
                                Last edited by Oskar29; 26.05.2014, 11:49.

Skomentuj

Sek w tym ze to nie jest taka zwykla corsa, inaczej by jej nie bylo w avatarze :P kupujesz jedno trafo 2x15 v i za mostkiem i stabilizatorami rozdzielasz na obie koncowki. Druga opcja jest zrobienie dual mono czyli dwa trafa dwa mostki i cztery stabilizatory, odzielnie na kazdy kanal. Czytalem gdzies ze zastosowanie kondensatorow bipolarnych na wejscie daje lepszy rezultat niz zwykle elektrolity. Ale to niech potwierdza madrzejsi

Skomentuj

Czyli nie da się poprostu podłączyć 2 traf 2x15v i po problemie? Dobrze rozumuję że trafo 4x15v to poprostu dwa trafa 2x15v w jednej obudowie tak? Bo miejsca jest na 4 uzwojenia i dwie masy czyli akurat.
                                    P.S co takiego niezwykłego jest w tej corsie ma LET-a wsadzonego:flapper:?
                                    Last edited by Oskar29; 26.05.2014, 12:42.

Skomentuj

Jakby ktoś miał jakiś pomysł z tymi diodami lub trafami to niech napisze

Skomentuj

Da sie je zastapic zwyklymi diodami prostowniczymi co pewnie pogorszy parametry wzmacniacza ale grac bedzie. Twa trafa po 15v to tak jak pisalem wczesniej dual mono.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X