Cześć, mam zamiar złożyć sobie filtr do subwoofera, ale pasywny (wiem, że aktywny lepszy, ale na razie potrzebuję pasywnego, gdyż nie mam pieniędzy na kit do aktywnego póki co). Czy opłaca się w ogóle budować filtr pasywny czy lepiej sobie odpuścić? Filtr potrzebuję do głośnika STX GDN 22/140/8ohm. Czy ktoś mógłby mi podać prosty schemat na taki filtr? Jeśli jest taka możliwość to wolałbym taki filtr bez użycia cewek, gdyż takowych nie posiadam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Filtr dolnoprzepustowy pasywny - pytanie
Collapse
X
-
Jesteś pewny, że w ogóle rozpoznajesz różnicę między pasywnymi, aktywnymi i cyfrowymi filtrami? Skoro nie chcesz cewek w pasywnym, zwrotnicowym filtrze i aktywnego filtra na WO to co chcesz? Możesz dodać parę kondensatorów i rezystorów do sygnału wejściowego w celu jego stłumienia - ale takie coś obciąża źródło sygnału i nie jest to fajne rozwiązanie.
Zamieszczone przez mobias Zobacz postaFiltr dolnoprzepustowy pasywny musi mieć cewkę i to dużą więc drogą. Najprostszy filtr dolnoprzepustowy pierwszego rzędu to sama cewka. Polecam lekturę artykułów na pierwszej stronie.Last edited by .3lite; 31.05.2014, 19:04.
Skomentuj
-
No bo szukalem schematow i widzialem takie bez uzycia cewek. Czy na pewno nie ma jakiejś alternatywy dla cewki? Jakby coś to mogę przetestować taki filtr bez cewki, może tymczasowo zda egzamin. Filtr aktywny chcę, ale póki co out of funds for building więc muszę jakąś alternatywę wymyślić, bo mnie szlag trafia od żonglowania w Realtek HD Audio żeby ustawiać non stop albo na gł przedni sygnał (jeśli potrzebuję zagrać np. w BF3) albo na Gł centralny/subwooferLast edited by RAZOR026; 31.05.2014, 19:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNie musi, filtr pasywny to nie tylko filtr pracujący za wzmacniaczem.
Skomentuj
-
A jednak spróbuję, jeśli mi nie spasuję to odpuszczę sobie. Czy ten kalkulator do filtra jest dobry? http://sim.okawa-denshi.jp/en/CRtool.php
Filtr aktywny, regulowany najlepiej skonstruować z kitu czy pozamawiać części? Co wyjdzie taniej?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Hmmm, a jeśli by tak podać sygnał z filtra RC, przez TDA2822 (wzmocnić sygnał na kanale na którym gra sub) do Sonego TA-F220? Wtedy można by było zniwelować straty głośności.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Rzeczywiście ciche to, ale zdaje egzamin. Co myślisz o tym, żeby dodać do tego to ww. TDA?
Skomentuj
-
No wlasnie wiem ze przed wzmacniaczem, dlatego mam taki pomysł żeby wzmocnić sygnał wejściowy na kanale na którym gra sub, ponieważ jest za cicho. Póki co zrobiłem taki na R=3R C=220u. Czyli wyglądałoby to w praktyce tak: PC>Filtr>Wzmacniacz (TDA2822 nada się? ma maks moc 1W na kanał, więc dałbym mało głosnosci)>Sony TA-F220>Subwoofer
Skomentuj
-
Zamieszczone przez RAZOR026 Zobacz postaPóki co zrobiłem taki na R=3R C=220uZamieszczone przez .3lite Zobacz postaużyć R o dużej wartości w celu mniejszego obciążenia źródła.
Skomentuj
-
Niestety wiele też zależy od samego układu wejściowego w wzmacniaczu - dlatego takie filtry lepiej na buforach (wzmacniaczach operacyjnych) i najlepiej aktywne.
Tutaj masz coś więcej na ten temat:
http://www.electronics-tutorials.ws/.../filter_5.html
Skomentuj
-
Aby ten problem rozwiązać musisz wykonać pewnie zadanie - iść do sklepu i kupić.
Ale zanim coś kupisz - zdecyduj co chcesz zbudować, może to być aktywny filtr dolnoprzepustowy na wzmacniaczu operacyjnym w wersji odwracającej fazę, zwykły filtr pasywny z buferem lub cokolwiek z 100 różnych wariacji. Na ten temat jest wszystko napisane w linku, który podałem wyżej.Last edited by .3lite; 31.05.2014, 20:57.
Skomentuj
Skomentuj