Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr dolnoprzepustowy pasywny - pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr dolnoprzepustowy pasywny - pytanie

Cześć, mam zamiar złożyć sobie filtr do subwoofera, ale pasywny (wiem, że aktywny lepszy, ale na razie potrzebuję pasywnego, gdyż nie mam pieniędzy na kit do aktywnego póki co). Czy opłaca się w ogóle budować filtr pasywny czy lepiej sobie odpuścić? Filtr potrzebuję do głośnika STX GDN 22/140/8ohm. Czy ktoś mógłby mi podać prosty schemat na taki filtr? Jeśli jest taka możliwość to wolałbym taki filtr bez użycia cewek, gdyż takowych nie posiadam.

Filtr dolnoprzepustowy pasywny musi mieć cewkę i to dużą więc drogą. Najprostszy filtr dolnoprzepustowy pierwszego rzędu to sama cewka. Polecam lekturę artykułów na pierwszej stronie.

Skomentuj

Jesteś pewny, że w ogóle rozpoznajesz różnicę między pasywnymi, aktywnymi i cyfrowymi filtrami? Skoro nie chcesz cewek w pasywnym, zwrotnicowym filtrze i aktywnego filtra na WO to co chcesz? Możesz dodać parę kondensatorów i rezystorów do sygnału wejściowego w celu jego stłumienia - ale takie coś obciąża źródło sygnału i nie jest to fajne rozwiązanie.

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
      Filtr dolnoprzepustowy pasywny musi mieć cewkę i to dużą więc drogą. Najprostszy filtr dolnoprzepustowy pierwszego rzędu to sama cewka. Polecam lekturę artykułów na pierwszej stronie.
      Nie musi, filtr pasywny to nie tylko filtr pracujący za wzmacniaczem.
      Last edited by .3lite; 31.05.2014, 19:04.

Skomentuj

No bo szukalem schematow i widzialem takie bez uzycia cewek. Czy na pewno nie ma jakiejś alternatywy dla cewki? Jakby coś to mogę przetestować taki filtr bez cewki, może tymczasowo zda egzamin. Filtr aktywny chcę, ale póki co out of funds for building więc muszę jakąś alternatywę wymyślić, bo mnie szlag trafia od żonglowania w Realtek HD Audio żeby ustawiać non stop albo na gł przedni sygnał (jeśli potrzebuję zagrać np. w BF3) albo na Gł centralny/subwoofer
        Last edited by RAZOR026; 31.05.2014, 19:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          Nie musi, filtr pasywny to nie tylko filtr pracujący za wzmacniaczem.
          Ja to wiem że w elektronice stosuje się filtry RC, ale nie chciałem koledze komplikować

Skomentuj

Mógłby ktoś rzucić schematem takiego bezcewkowego filtra? Jeśli to obciąża źródło sygnału, czy to aby nie uszkodzi źródłą sygnal;u

Jakie wartości elementów zastosować?
            Last edited by RAZOR026; 31.05.2014, 19:38.

Skomentuj

Odpuść sobie, wiele lat temu, "za małolata" też tak kombinowałem, zaprojektowałem sobie w Electronic Workbench filtr RC do subwoofera. Może grało to basem ale strasznie cicho.

Skomentuj

A jednak spróbuję, jeśli mi nie spasuję to odpuszczę sobie. Czy ten kalkulator do filtra jest dobry? http://sim.okawa-denshi.jp/en/CRtool.php
                Filtr aktywny, regulowany najlepiej skonstruować z kitu czy pozamawiać części? Co wyjdzie taniej?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Hmmm, a jeśli by tak podać sygnał z filtra RC, przez TDA2822 (wzmocnić sygnał na kanale na którym gra sub) do Sonego TA-F220? Wtedy można by było zniwelować straty głośności.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Rzeczywiście ciche to, ale zdaje egzamin. Co myślisz o tym, żeby dodać do tego to ww. TDA?

Skomentuj

Za bardzo kombinujesz, i co najgorsze - źle. Tak się nie robi.

Filtr RC powinien być zaaplikowany przed wzmacniaczem, na sygnale wejściowym, który wprowadzasz do wzmacniacza. W takim wypadku najlepiej użyć R o dużej wartości w celu mniejszego obciążenia źródła.

Skomentuj

No wlasnie wiem ze przed wzmacniaczem, dlatego mam taki pomysł żeby wzmocnić sygnał wejściowy na kanale na którym gra sub, ponieważ jest za cicho. Póki co zrobiłem taki na R=3R C=220u. Czyli wyglądałoby to w praktyce tak: PC>Filtr>Wzmacniacz (TDA2822 nada się? ma maks moc 1W na kanał, więc dałbym mało głosnosci)>Sony TA-F220>Subwoofer

Skomentuj

Zamieszczone przez RAZOR026 Zobacz posta
                      Póki co zrobiłem taki na R=3R C=220u
                      Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                      użyć R o dużej wartości w celu mniejszego obciążenia źródła.
                      Dalej nie słuchaj i rób swoje - źródło jest niezwykle obciążone...

Skomentuj

Zrobiłem to PRZED tym jak napisałeś żeby użyć rezystora o dużym oporze.

Skomentuj

Niestety wiele też zależy od samego układu wejściowego w wzmacniaczu - dlatego takie filtry lepiej na buforach (wzmacniaczach operacyjnych) i najlepiej aktywne.

Tutaj masz coś więcej na ten temat:
                          http://www.electronics-tutorials.ws/.../filter_5.html

Skomentuj

Mówisz, że użycie TDA2822 odpada? Chciałbym to rozwiązać najprościej.

Skomentuj

No to stwórz bufor na wzmacniaczu operacyjnym za takim filtrem.

Skomentuj

No wlasnie opampa nie posiadam ;<

Skomentuj

Aby ten problem rozwiązać musisz wykonać pewnie zadanie - iść do sklepu i kupić.

Ale zanim coś kupisz - zdecyduj co chcesz zbudować, może to być aktywny filtr dolnoprzepustowy na wzmacniaczu operacyjnym w wersji odwracającej fazę, zwykły filtr pasywny z buferem lub cokolwiek z 100 różnych wariacji. Na ten temat jest wszystko napisane w linku, który podałem wyżej.
                                  Last edited by .3lite; 31.05.2014, 20:57.

Skomentuj

Dałem kond 100nf i najpierw rezystor 9k potem zwiększyłem do 12k potem do 16k i nie ma takiego efektu jak wcześniej, ale jest dużo głośniej, co mogę zrobić, żeby obciąć sygnał niżej?

Skomentuj

Obciąć niżej? Zwiększyć wartość kondensatora - np. dwa razy (dwa równolegle 100nF). To samo można z rezystorem zrobić.
                                      Last edited by .3lite; 31.05.2014, 22:12.

Skomentuj

A czy budowa aktywnego filtra do subwoofera ma sens? Czy wyjdzie to po prostu drożej niż z gotowego kitu?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X