Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ZWROTNICA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ZWROTNICA

Wiem że to zabrzmi głupio, ale... co to jest ta "zwrotnica" /?

zwrotnica jest to element pasywny w kolunie który odpowiada za podział czestotliwości sygnału dla głosników znajdujących się w ów kolumnie. chodzi o to żeby wysokotonowy grał tony wysokie, niskotonowy niskie, no i średni średnie ja chcesz wiedzieć wiecej to wejdż na wp i w wyszukiwarce wpisz zwrotnica albo http://republika.pl/audioton/oglosnikach.html
    tam jest miedzy innymi o zwrotnicy

Skomentuj

zwortnica to niekoniecznie pasywny element, bo może być też aktywny, czyli taki co potrzebuje własnego zasilania.
      x, Ty tak dla jaj pytasz czy serio??

Skomentuj

no racja że są to elementy również aktywne np filtr dolnoprzepustowy z tej strony ale łątwiej wytłumaczyć na przykładzie takim jak ja podałem:) no ja też tak sie zastanawiam czy serio pytasz:)

Skomentuj

Zamieszczone przez zajaranyy
          no racja że są to elementy również aktywne np filtr dolnoprzepustowy
          filtr dolnoprzepustowy raczej zwrotnicą nie jest... to tak jak ze zwrotnicą kolejową: jedne pociągi jadą w jedną stronę, a inne w drugą. Filtr dolnoprzepustowy to tak jakbyś zatrzymywał np. lekkie drezyny, a ciężkie lokomotywy przepuszczał.

Skomentuj

nie no sero !!!

Zamierzam wybudować swoje własne głośniki i jestem w tym nowiciuszem, wszędzie są atykóły dla zawansowanych, w jednym pisało o zwrotnicy i dlatego pytam.

Czyli mam rozumieć że muszę zamątować zwrotnicę. Aha... tylko jaką :)

Skomentuj

x, to poczytaj jeszcze trochę...
              np. diyaudio.pl
              albo
              www.audiomania.prv.pl

Skomentuj

Czaruję...
              X