Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Układ TA8205 i przydźwięk sieciowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Układ TA8205 i przydźwięk sieciowy

Witam.
    Posiadam układ TA8205AHQ. Zrobiłem do niego płytkę pcb i gra dobrze. Jedynym problemem jest przydźwięk sieciowy, którego się nie mogę pozbyć. Zasilam go z zasilacza, który składa się transformatora toroidalnego 14v/5A, mostka Greatz'a, kondensatora 10mF. Próbowałem eksperymentalnie pozbyć się tego przydźwięku dołączając w szereg cewkę 100uH, a równolegle kondensatory:
    100nF, 2,2uF/25, 4,7uF, 10uF/25, 100uF/25, 220uF/25, 2200uF/25.
    Niestety nic to nie dało. Oprócz tego wpiąłem dodałem jeszcze LM7815, dzięki czemu pozbyłem się zakłóceń, ale niestety ten stabilizator jest na małe prądy. Zresztą stabilizator zasilania w aplikacji audio to nie najlepszy pomysł.
    Przeszukałem elektrodę, to forum, google'a i nic nie znalazłem co by mi pomogło. Jak trzeba mogę przesłać schemat i wygląd płytki pcb wzmacniacza.
    Bardzo proszę o pomoc.

Być może coś nie tak z masami na pcb. Pokaż jak wygląda wzór płytki.

Skomentuj

Tutaj przesyłam płytkę zasilacza. Od lewej wejście 230v na odfiltrowanie i ochrona przed przepięciami,
      bezpiecznik. Później wyjścia +15v, gnd, -15, no i wejścia strony wtórej transformatora, mostek i elektrolit.

Pozdrawiam

Skomentuj

Pod stabilizatory masz prostownik jednopołówkowy, może to jest powodem:???:

- - - - - aktualizacja - - - - -

i za małe jest napięcie żeby wystabilizować napięcie +/- 15V

- - - - - aktualizacja - - - - -

jeśli na C15 masz 14V to jak możesz wystabilizować 15V

Skomentuj

Na C15 mam 19v. Z tego filtra sygnał dawałem na inną wieżę i grało dobrze.
          Także albo trzeba rozdzielić masy albo skombinować filtr na zasilanie pojedyncze.

Skomentuj

Wrzuć jeszcze płytkę samego wzmacniacza oraz pokaż jak to wszystko wygląda razem. Te symetryczne 15V do czego jest użyte?

Skomentuj

Daj równolegle do c15 kondensator mkt 100nF i tak samo jeśli nie ma przy TA8205AHQ jak najbliżej nogi zasilania tej kostki.

Skomentuj

Czaruję...
              X