Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rotel RB 970BX odświeżenie elektroniki ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rotel RB 970BX odświeżenie elektroniki ?

Witam,

udało mi się zdobyć zestaw RC-970BX i 2x RB-970BX MKII od pierwszego właściciela. O ile nie wiem jeszcze czy zatrzymam przedwzmacniacz (brak funkcji Bypass) to wydaję mi się że końcówki mocy zatrzymam. Ponieważ sprzęt ma juz dobre 17 lat zastanawiam się czy warto zainwestowac w modernizację np wymianę kondensatorów i co tam jeszcze podpadnie. Nie mam pojęcia z jakimi kosztami musiałbym się liczyć i czy coś przez to zyskam (dzwiękowo) ????

Gdybyście chcieli wiedzieć co napędzają teraz to razem z Yamaha RX-A2020 Monitor Audio RS8 , chciałbym posłuchać też Triangle Antal lub też Paradigm Studio 60V5 i gdybym zmienial to pewnie w ten kierunek pójdę.

Pozdrawiam
    Dawid

Na początku zaopatrz się w pomocny schemacik
    http://electronicshelponline.blogspo...amplifier.html
    Zacznij od wyczyszczenia pcb z kurzu i innych śmieci których się tam na pewno nazbierało co nie miara, wymiana elektrolitów na nowe dobrej jakości jak najbardziej ale zrób to z głową nie wymieniaj ich na pałe bo to może to bardziej zaszkodzić niż pomóc .
    Wymiana tranzystorów na niskoszumowe ? jasne czemu nie trafo 2X większe pewnie jak się bawić to na całego ale po co ? czy warto? pomyśl jak bardzo chcesz się zaangażować w odbudowę/regeneracje sprzętu ile masz na to mamony? i ile masz czasu?
    Ps kolejny pomocny wątek
    http://www.diyaudio.com/forums/solid...x-upgrade.html

Skomentuj

Zamieszczone przez dvd84 Zobacz posta
      Witam,

udało mi się zdobyć zestaw RC-970BX i 2x RB-970BX MKII od pierwszego właściciela. O ile nie wiem jeszcze czy zatrzymam przedwzmacniacz (brak funkcji Bypass) to wydaję mi się że końcówki mocy zatrzymam. Ponieważ sprzęt ma juz dobre 17 lat zastanawiam się czy warto zainwestowac w modernizację np wymianę kondensatorów i co tam jeszcze podpadnie. Nie mam pojęcia z jakimi kosztami musiałbym się liczyć i czy coś przez to zyskam (dzwiękowo) ????

Gdybyście chcieli wiedzieć co napędzają teraz to razem z Yamaha RX-A2020 Monitor Audio RS8 , chciałbym posłuchać też Triangle Antal lub też Paradigm Studio 60V5 i gdybym zmienial to pewnie w ten kierunek pójdę.

Pozdrawiam
      Dawid
      GeoGuessr Free
      Since the gear is already around 17 years old, I’ve started wondering whether it’s worth investing in some modernization – like replacing the capacitors or checking for other components that might benefit from an upgrade. The thing is, I have no idea what kind of costs that would involve or whether it would bring any noticeable sound improvements.

Right now, the amps are driving a pair of Monitor Audio RS8 speakers together with a Yamaha RX-A2020. I’d really like to try pairing the system with Triangle Antal or Paradigm Studio 60V5 speakers someday – and if I end up changing anything in the future, that’s likely the direction I’ll go.

Skomentuj

Czaruję...
      X