Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transformator radiowęzłowy i jego nowe zastosowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Transformator radiowęzłowy i jego nowe zastosowanie

Witam

Posiadam transformator dużej mocy, który kilka lat temu siedział we wzmacniaczu na 2x toshiba 2sc3281 i 2sa1301.

Chciałbym go wykorzystać do wzmacniacza diy o jak największej możliwej mocy, jaką się tutaj da osiągnąć.

Druga sprawa, jeśli jest możliwość, żeby teraz przejściowo go zastosować do 2xtda7294 projektu irka. Osobiście wydaję mi się, że jest to niemożliwe, ale wolę zapytać mądrzejszych od siebie w tej materii

To "schemat" poglądowy

https://diyaudio.pl/i/6270/z9c5mip8j...1403471816.jpg

Pozdrawiam!

Jaki to jest transformatora, sieciowy czy radiowęzłowy ?W jakim celu chcesz go zastosować ? Jeśli to transformator radiowęzłowy i chcesz go zastosować jako sieciowy to moim zdaniem można by było go przewinąć i uzyskać wtedy pożądane napięcia.

Skomentuj

To ja już nie wiem jaki to rodzaj, wygląd jak większość radiowęzłowców, bezpośrednio podpinany do prądu 220-230V, wyciągnięty z wzmacniacza audio, nieistotne.

Gdzie go chcę wykorzystać napisałem w pierwszym poście
      Nie chcę bawić się w odwijanie transformatora
      A tak wygląda:
      https://diyaudio.pl/i/6270/gdfhww23y...1404163113.jpg

"schemat" w pierwszym poście, dwa niebieskie mają ~4,5V więc ich nie biorę pod uwagę.

Skomentuj

Moc osiągniesz taką na jaką pozwoli trafo. Musisz znaleźć informacje jaką ma moc albo samemu oszacować. Z napięciami 2x44V to możesz startować pod jakiegoś BG Borysa

Skomentuj

Nie znajdę informacji na jego temat nigdzie, bo to jakiś no-name z wzmacniacza z neckermana.. napięcia zmierzyłem samemu, pobór wzmacniacza to 530W, więc 2x150W 4ohm/2x80W 8ohm bym chociaż chciał z tego osiągnąć.

Skomentuj

Najlepsze pod względem sprawności są chyba końcówki Zbig-a. TDA możesz zasilić z uzwojeń 2X20V.

Skomentuj

Takim napięciem da się wykorzystać całą moc z tego mostka?
              W jaki sposób podłączyć i zmostkować te odczepy i podpiąć pod panel?
              Analogicznie, tych 23,5V nie dałoby się?
              z góry dzięki z wyrozumiałość.

Skomentuj

Nie można edytować
                Wiem już, że tych 23,5V się nie da, i wiem jak podpiąć pod ten panel

Nurtuję mnie, ile tam mocy jest w stanie dać te trafo, zakładając, że ma te 530W?

Z datasheetu tadków, tak mi się wydaję, wynika, że 530W 2x20V gorsze niż 120W 2x26V, mam rację?
                Last edited by gazela922; 02.07.2014, 00:34.

Skomentuj

Czaruję...
                X