Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na 2sk1058/sj162

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    No nie wiem moj uniamp w symulatorze ma margines fazy tylko kilka stopni
    Za symuluje w wolnej chwili :)

Zresztą zbudowałem wzmacniacz o mocy 300W o głębokości sprzężenia blisko 100dB na 20khz ... i działał i nie musiałem jakoś specjalnie w stosunku do symulacji żaglować kondami kompensacji a trochę ich tam było Na chybił trafił bym pewnie jeszcze do tej pory nie trafił na właściwe wartości

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
    bagatela 88MHz
    Takie oscylacje na pewno nie są od pętli i to raczej nie ona jest winna .
    Może oscylować pętla milera którą tworzą te kondy 4.7p .
    Stawiał bym jednak raczej sam "setup" tego ustrojstwa .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Za symuluje w wolnej chwili
      Plik multisim 12 moge Ci podeslac. Jesli cos ci on pomoze.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Stawiał bym jednak raczej sam "setup" tego ustrojstwa .
      Oscyloskopy cyfrowe sa kiepskie do badania wzbudzen. One same z ciebie potrafia sie "wzbudzac" :)

Skomentuj

Wiecie czemu się pytałem o oddziaływanie, kondensatora na tranzystor lub czy on tam pasuje?
        Wymieniłem 2n5551 na BC546b i objawy zanikły, dużo jeszcze brakuje mi do normalnych pomiarów, karta muzyczna nie jest idealna, to widać w paśmie akustycznym i jak to jest przedstawione na oscyloskopie, porażka :)
        Alc889 niby dobry układ, Baaa niet!
        Wzmacniacz pograł już trochę, ale co do brzmienia się nie wypowiem bo było testowane na jakiejś kolumnie od sony, a nie na tym co gra u mnie.
        Generator już zamówiony może do końca miesiąca dojedzie.
        Last edited by Meteo; 10.10.2014, 11:48.

Skomentuj

To super ze sprawa idzie do przpdu.
          2n5551 - miales tylko w zrodle pradowym z tego co widac na schemacie. --> ??
          To zrodlo pradowe (na dwuch tranzystorach) ma tendencje do oscylacji, mozna dolozyc kondensator i jakis stopper na baze ale prosciej bedzie jak po prostu dasz zrodlo z jednym tranzystorem i zenerka tak jak proponowal irek.
          Zeby zachowac taki setup jak masz bedzie to - zenerka 6.2V na baze i rezystor 2.7k ustalajacy bias (do emitera).
          Dodatkowo przed zrodlem pradowym masz rezystor 20k, sprawdz jakie masz na nim napiecie (od dolu, od strony zrodla pradowego-powinno byc kolo -40V), jezeli wartosc tego rezystora bedzie zbyt duza to i pradu bedzie brakowac.
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Tak Borys, tylko w źródle prądowym było 2n5551.
            Wartość 2,7k powinna być ok, równolegle do diody dać może kondensator 100n.
            Jeszcze jedno, w napięciowej sekcji, tranzystor dodatkowy oparty bazą o masę, czy musi być taki sam jak jest użyty czyli 2sa1142, sprzężony termicznie z nimi, plus rezystory 30k+30k, czy wtedy odpadają, w symasymie ich nie ma.

Skomentuj

Wartość 2,7k powinna być ok, równolegle do diody dać może kondensator 100n.
              Wazne zeby dobrac rezystor zasilajacy zenerke na minimum 1mA. Najlepiej jak przeplynie przez nia 5mA ale wtedy ugotujesz rezystor zasilajacy.
              Kondensator mozesz dodac choc widoczne efekty to daje 100uF a nie 100n.

Jeszcze jedno, w napięciowej sekcji, tranzystor dodatkowy oparty bazą o masę, czy musi być taki sam jak jest użyty czyli 2sa1142, sprzężony termicznie z nimi, plus rezystory 30k+30k, czy wtedy odpadają, w symasymie ich nie ma.
              Moze byc dowolny byle sredniej mocy bo on sie bedzie grzal najwygodniej zastosowac taki sam.
              Nie ma sensu sprzegac go termiczne z reszta tranzystorow.
              Tranzystor jest zamiast rezystorow wiec one odpadaja.

Skomentuj

Meteo

Mam taka propozycje, zamiast meczyc sie z tym wzmacniaczem (no chyba ze chcesz) moze zerkniesz na inny projekcik.

http://www.diyaudio.com/forums/solid...brid-more.html

Jest bardzo podobny do mojego BG5 ktory wczesniej wykonalem. Pomijajac same parametry wzmaczek gra naprawde bardzo dobrze, sansui stosowalo taka topologie w swoich topowych konstrukcjach.
                W powyzszym projekcie (nie wiem czy juz jest na 100% skonczony) jest dolozony fajny stopien napieciowy (mimo tego ze nie jest buforowany to ladnie sobie z lataralami radzi) no i mozna wykorzystac twoje latfety.

Skomentuj

To tak.
                  Z tego co wynika działa, trochę się pobawiłem, wieloma opcjami, pograł sobie całą sobotę ale z innymi prądami, jak i kondensatorami w sprzężeniu.

Aktualny schemat:

Jak rozwiąże problem łączenia się PC z oscyloskopem to zamieszczę oscylogramy :)

Skomentuj

Problem się rozwiązał :)
                    Wszystkie testy były prowadzone przy obciążeniu 8ohm.

Źródło sygnału prostokąta

8ohm + 470nF

Jak domniemam przerzut na prostokącie jest spowodowany małą kompensacją?

Skomentuj

Fajnie ze juz jest blizej niz dalej.
                      R6=78k mozesz smialo dac mniejsza wartosc bo narazie przez zenerke plynie okolo 0.8mA, jak dasz 33k to bedzie okolo 2mA (nie jest to jakies krytyczne)
                      Rezystory na bramkach mosfetow troche lepiej pasuje 470/330, czyli proporcje okolo 3 do 2 tak samo jak pojemnosci zlacz 900pF do 600pF (stale RC beda bardziej zblizone).
                      Tak mnie jeszcze zastanawia, mosfety masz wszystkie z ''jednej parafji'' ?? (serja produkcyjna)
                      Kawal dobrej roboty!!

Skomentuj

Ups, tam jest 51k :) płynie lekko ponad 1mA.
                        Rezystorami na bramkach sugerowałem się innymi konstrukcjami.
                        Mosfety mam w każdym wzmacniaczu oddzielnie są tej samej parafji, zamawiałem na 2 tury kiedyś 8 par do wzmacniacza Sigma (pana Dr. Bora Jagodic), ostatnio by bardziej je dobrać w drugim kanale 10par.

Skomentuj

Ten maly przerzut mozesz zniwelowac zwiekszajac nieco te kondensatorki 2.7pF C5 i C6, jak masz troche wieksza wartosc to mozesz sprobowac. Na 1kHz tez go widac (chociaz moze on byc tez spowodowany generatorem), generalnie bardzo szybkie diabelstwo wyszlo hehe, nie latwo takie cos opanowac.
                          Last edited by borys; 11.12.2014, 20:51.

Skomentuj

Mozna bylo by tez troche popracowac nad praca wzmacniacza z trodnymi obciazeniami, jest tam dosc spory przerzut, nie koniecznie wzmacniacz musi byc tak piekielnie szybki.
                            Zerknij jak to moze mniej wiecej wygladac:

U mnie i tak pewnie generator ma przerzut wiec z odpowiednim sprzetem powinno byc prawie ok.
                            Powieksz sobie tego prostokata troche i zerknij jak to wyglada. Troche juz pracy jest wlozone wiec moze warto spedzic jeszcze troche czasu przy dlubaniu.

Skomentuj

Coś takiego:

Skomentuj

Tak mysle ze mozesz zostawic ale chodzilo mi o przerzut z obciazeniem pojemnosciowym (post #73 Obciazenie = 8R+0,47uF).
                                Jezeli w poscie 74 masz dolozony kondek do obciazenia to jest super.

Skomentuj

A takie coś :) hehe dałem zdjęcie tylko z 8ohm poprzednio. Przerzutu nie da się zniwelować kondem 2,7pF>4,7pF.
                                  Zoom z kondem 470uF:
                                  Last edited by Meteo; 12.12.2014, 15:58.

Skomentuj

Tak się zastanawiam czy ten przerzut co jest widoczny, bez kondensatora, nie jest wadą oscyloskopu. Coś podobnego widać również na wbudowanym generatorze 1kHz.
                                    Nie ważne jakie wartości użyje, nawet wszystkie 2,7p w kompensacji, wydaje się również stabilny.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X