Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naprawa zestawu Creative GigaWorks G500

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Naprawa zestawu Creative GigaWorks G500

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie.

Pragnę naprawić mój zestaw głośników, który od trzech lat siedzi w piwnicy.
    Specyfikacja zestawu http://www.benchmark.pl/testy_i_rece..._G500-855.html

Problemem jest mostek prostowniczy MP 1501s http://solidstateinc-mfg.com/Bridge-...prod_1130.html, który wymaga wymiany. Gdzie mogę coś takiego znaleźć ewentualnie czym zastąpić żeby działało?

Drugą kwestia jest wymiana kondensatora w głośniku.
    Oznaczenie konda to Sounder 150uf 100v np 85 oC
    Na co go wymienić?

Kwestia dodatkowa:
    Oprócz naprawy zestawu Creativa myślałem nad połączeniem go z zestawem głośników z dvd Sony , które leżą u mnie nie używane.
    Zamysł jest taki aby wyciagnąc głośniki z satelitek Creativa 8 ohm i dopasowanie ich w głośniku typu tall boy Sony SS-TS46Bhttp://www.owner-manuals.com/images/...EAAE4796_1.jpg 2.7 Ohm i podpięcie całości do gniazd na satelitki w zestawie Creativa?
    Czy warto? Jeśli tak to co muszę zrobić żeby wszystko działało sprawnie?

Wymiana mostka, czy kondensatora to nie jest problem. Wystarczy dobrać mostek o takich samych lub podobnych parametrach. Kondensator też jest bardzo pospolity, nic cudownego w tych oznaczeniach, które podałeś nie widzę.

Połączenie creativa z sony, wyjmowanie, przekładanie głośników - bezsens. Zapomnij o tym :)

Pozdrawiam,
    Adam.

PS: Jesteś pewien, że tylko te elementy wymagają wymiany? Skąd ta pewność? Ktoś Ci zdiagnozował przyczynę, a nie umiał wymienić tych elementów?
    Jeśli spalony jest mostek prostowniczy, tzn. przebite diody to bardzo prawdopodobne, że posypała się reszta zasilacza.
    Last edited by cudny90; 20.07.2014, 20:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
      Wymiana mostka, czy kondensatora to nie jest problem. Wystarczy dobrać mostek o takich samych lub podobnych parametrach. Kondensator też jest bardzo pospolity, nic cudownego w tych oznaczeniach, które podałeś nie widzę.

Połączenie creativa z sony, wyjmowanie, przekładanie głośników - bezsens. Zapomnij o tym :)

Pozdrawiam,
      Adam.

PS: Jesteś pewien, że tylko te elementy wymagają wymiany? Skąd ta pewność? Ktoś Ci zdiagnozował przyczynę, a nie umiał wymienić tych elementów?
      Jeśli spalony jest mostek prostowniczy, tzn. przebite diody to bardzo prawdopodobne, że posypała się reszta zasilacza.
      Mostek robił zwarcie (iskrzenie) co powodowało wyłączenie zestawu przez bezpiecznik.
      Kondensator uszkodziłem samodzielnie przez własną głupotę
      Last edited by mmsowinski; 20.07.2014, 20:22.

Skomentuj

Gdy ten zestaw wchodził chyba w 2007 brat go kupił, wymieniał go z 4-5 razy, zawsze grał po kilka dni i umierał. Za każdym razem na nowy z reki do ręki w jakimś sklepie typu mediamarkt. Ostatni grał dosyć długo niestety nie wiem czy dalej działa. Także ogólnie strasznie awaryjny sprzęt.

Skomentuj

Czaruję...
        X