Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki wzmacniacz na tranach z zasilaniem DC 12V lub do 19V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki wzmacniacz na tranach z zasilaniem DC 12V lub do 19V

Witam,

Jak w temacie, może ktoś zna fajnie działający wzmacniacz audio z dostępem do wzoru PCB na elementach przewlekanych do umieszczenia w kolumnie aktywnej zbudowanej na wzór Totem Mite czyli 8ohm. Może być mono ewentualnie stereo wtedy podział kanałów na niski i wysoki głośnik. Zasilany DC 12V do ewentualnie max 19V. To że będzie potrzebny radiator mi nie przeszkadza.

Jak na razie miałem do czynienia z gotowcem Lepai TA2020a+ i baaardzo słabo wypadły odsłuchy

ktoś coś doradzi? czy nikt nie ma pomysłu co można wykorzystać z dobrym brzmieniem i niskim zapotrzebowaniem prądowym

Skomentuj

Obawiam się, że z takim zasilaniem nic wartego uwagi nie znajdziesz.

Skomentuj

no dobra to będę testował i zdam relacje
        zamówiony mam TPA3110 będzie zasilany 12 albo 19V (zapas ma do 25V więc można wycisnąć co nieco) i do tego dojdzie do testu TDA1554Q na 12V i podobnie z zapasem do 18V, pewnie TDA zagra lepiej ale to się okaże

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
          no dobra to będę testował i zdam relacje
          zamówiony mam TPA3110 będzie zasilany 12 albo 19V (zapas ma do 25V więc można wycisnąć co nieco) i do tego dojdzie do testu TDA1554Q na 12V i podobnie z zapasem do 18V, pewnie TDA zagra lepiej ale to się okaże
          Skoro TA2020 wypadł marnie prawdopodobnie z TPA3110 będzie podobnie. Dobre noty zbiera TP2050. Sam używam i jestem bardzo zadowolony.

Skomentuj

no tak tyle, że za TP2050 pewnie już ze 300zł dałeś (Sure albo Topping), a ja szukam w miarę taniego układu, może nie DIY bo lutować SMD to ja się nie podejmuję ale żeby była możliwość taniego zakupu czy to dwóch czy pięciu następnych wzmacniaczy
            jutro podjadę odebrać części do TDA1554Q i w weekend jak będzie czas się zmontuje

Skomentuj

No co ty? Chyba nawet w Sure tyle nie kosztuje. Ja kupiłem u Chińczyka za 17$ czyli chyba z 55zł wychodzi. Jedyny mankament jest taki, że trzeba ze 3 tyg. na przesykę poczekać, ale z Sure jest tak samo :)

Skomentuj

no faktycznie są też układy za 60zł na ebayu ale nie chce się bawić w takie sprowadzanie, wolę dorwać na polskim rynku niż czekać 3 tygodnie

Skomentuj

Jak chcesz, to mogę Ci sprezentować wzmacniacz na TPA3116, leży mi jeden w kartonie. Koszt niewielki, a do Totemów jak znalazł. Jak jesteś chętny to daj znać na PW.

Skomentuj

no dobra Pany, dostałem TPA3110 i dostałem TDA1555Q dokładnie mówiąc, oba wzmacniacze można zasilać DC12V i oba od razu mają wyjścia stereo

zasilacz - akumulator 12V 7,2Ah
                    źródło i jednoczesny regulator głośności - telefon HTC One M8 i Spotify

TPA - podłączenie proste, gniazdo DC + gniazdo słuchawkowe stereo, potem głośnik w ARK i jazda, dźwięk na max głośności zero problemów z utrzymaniem czystego dźwięku, co prawda ciszej niż Lepai TA2020a+ ale i tak dużo lepsza jakość dźwięku, dla porównania podłączyłem jeszcze zasilacz 19V ale nie zauważyłem znaczącej zmiany głośności czy niskich tonów

TDA - podłączenie już nie jest takie proste bo nie ma ani gniazda DC ani słuchawkowego, trzeba sobie zrobić kabelki do gniazd RCA i kabelki + własne gniazdo do DC albo po prostu jak ja zrobiłem kable prosto z akumulatora do ARK, sam wzmacniacz posiada już radiator więc rozmiarowo robi się ze 2 razy większy od płytki TPA, dźwięk podobnie na max głośności i tu już schody bo przy moim telefonie gdzie wzmocnienie na wyjściu jest już spore na wzmacniaczu już jest koniec i tego nie da się słuchać ale wystarczy zmniejszyć głośność o 1pkt i już jest bajka, bas wystarczający, wysokie git. Jednocześnie sam wzmacniacz daje też większe wzmocnienie w stosunku do TPA więc i dźwięk lepszy i kolumna głośniej gra ale nie jestem pewny czy głośniej niż Lepai chodź on już pewnie był u kresu wytrzymałości z gałką w tej pozycji głośności. Niestety nie mam zasilacza większego niż 12v a mniejszego niż 19V więc nie sprawdzałem jak TDA będzie grał na większym napięciu (max 18V), może coś uda mi się wyskrobać w weekend i się sprawdzi wtedy.

Podsumowując, jeśli ktoś szuka układu na 12V, który ma też zagrać w miarę odpowiednio przy małych gabarytach to polecam TDA1555Q.

Skomentuj

Czaruję...
                    X