Właśnie przyszedł czas na umieszczenie uniego w metalowej obudowie i tak się zastanawiam czy radiator uniampa powinien być połączony z masą (połączony z obudową) czy odizolowany? Jak wiadomo po zmontowaniu "gołej" końcówki, radiator nie jest połączony z niczym - ani z plusem, ani z minusem, ani z masą. Stąd moje pytanie. Czy odizolować galwanicznie radiator od obudowy czy niech na radiatorze będzie masa obudowy?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Uniamp - masa radiatora
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaMasa obudowy.
Skomentuj
-
Masa jedna wspólna dla wszystkiego. Jeśli masz uziemienie to też podłączasz pod obudowę. Dobrze jest też dać jakiś dodatkowy włącznik np. od spodu obudowy aby rozłączyć uziemienie z obudową ponieważ czasem może wystąpić pętla masy jeśli podłączysz pod wejście wzmacniacza urządzenie które też ma masę połączoną z uziemieniem.
http://www.youtube.com/watch?v=THD79...E3Fq3fk1HG5Vzg
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaDobrze jest też dać jakiś dodatkowy włącznik np. od spodu obudowy aby rozłączyć uziemienie z obudową
NIE! NIE! NIE! NIE! NIE! NIE! Nie wolno tak robic!!!! Obudowa musi byc uziemiona na stale! Jesli w podlazceniu zasilania wystepuje uziemienie.
Przelacznik o ktorym mowisz powinien rozlaczac mase sygnalowa wzmacniacza od uziemienia czyli obydowy!
Uziemienie obudowy jest dla bezpieczenstwa. Jesli nie ma uziemienia obudowa powinna spelniac kryteria podwujnej izolacji, oznacza sie ja jako dwa kwadraty jeden w drugim.
Skomentuj
-
Czy dobrze myślę, że mając dwa uniampy w jednej obudowie będę miał oddzielne punkty masy dla każdego z nich w "zerze" po stronie wtórnej transformatorów? I jeżeli dobrze rozumiem to:- radiator łączę z powyższym punktem wspólnym masy
- obudowę łączę z uziemieniem
- łączę wspólny punkt masy poprzez przełącznik z uziemieniem.
W tym wypadku radiator musi być odizolowany od obudowy, prawda?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaradiator łączę z powyższym punktem wspólnym masy
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaobudowę łączę z uziemieniem
Zamieszczone przez karmer Zobacz postałączę wspólny punkt masy poprzez przełącznik z uziemieniem.
Skomentuj
-
Radiator mechanicznie polaczony jest z obudowa a wiec jest uziemiony jesli zasilanie jest z uziemieniem.
Masa sygnalowa to ta na wejsciu uniampa nigdy nie ta na transformatorze! Dwa uniamoy laczac swoje masy przy wejsciach sygnalowych pod warunkiem, ze zasilane sa z osobnych traf. Jesli chcesz zasilic ze wspolnego trafa to zapomnij.
Skomentuj
-
Dzięki Irek. Na podstawie przekazanych informacji skleciłem coś takiego. Czy tak to powinienem zrobić? Zastanawia mnie tylko podłączenie puszek transformatorów. Jeżeli nie będę miał uziemienia to puszki będą "wisieć w powietrzu".
Nie pytałem, czy mogę użyć schematu podłączenia Uniego. Jakby ktoś miał jakieś obiekcje to usunę :-)Last edited by karmer; 09.08.2014, 21:06.
Skomentuj
-
Powinno to wygladac dokladnie tak jak narysowales. Czesto rownolegle do przelacznika uzmienienia dolutowoje sie kondensator np 100nF. Zwiera on masy dla w.cz. takie polaczenie nazywa sie lift. Mozna te zdodac jakis rezystor aby potencjaly sie wyrownaly 1-10k.
Z puszkami ekranujacymi trzeba uwazac zeby nie zrobic zwartego zwoju! W domowych wzmacniaczach audio nie widze koniecznosci stosowania takiego zabiegu.
Skomentuj
Skomentuj