Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1 i aktywny subwoofer - pytanie co do modyfikacji

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 2.1 i aktywny subwoofer - pytanie co do modyfikacji

Posiadam skrzynie z panelem na 2xTDA7296 + mostek TDA7295 na woofer, jest to zasilane prawdopodobnie przez taki trafo:
    http://scr.hu/1i7x/t30id
    W innym temacie powiedziano mi, że jest trochę za słaby jak na taki wzmacniacz, rozumiem, że jego wymiana dała by więcej mocy ?

Druga rzecz, częstotliwość podziału to 150Hz, strasznie wysoko. Czy prosta jest zmiana tej częstotliwości na np. 100Hz ? Jest to zestaw Logitech Z2300, jeśli jakieś schematy trzeba to na pewno są na necie. I czy ktoś mógłby mi to zrobić odpłatnie oczywiście ?

PS nie mówić mi żebym się nie bawił, zmieniam satelity i woofer to przy okazji chcę wzmaka podrasować.

Logitech niestety zamontował 2x20.1V na 4 takie kostki i do tego dostosował swój układ więc raczej trudno lub wcale nie da się 'stuningować' panelu aby wycisnąć całą moc, bo reszta elementów na to nie pozwoli.

Gra nie warta grosza i 'świeczki'.

Zajrzyj sobie do datasheetów.
    Last edited by gazela922; 11.08.2014, 22:13.

Skomentuj

Czyli przykładowo wymiana trafo na 2x24v nic by nie dała ? Ingerować ani inwestować specjalnie w niego nie chcę, już lepiej by wyszło kupić dobry panel np. irka. Więcej da kasa wydana na głośniki bo raczej ograniczenie mocowe bardzo mi nie przeszkadza

A co ze zmianą częstotliwości podziału ? Chętnie bym o tym pomyślał bo woofer faktycznie nie ma kick basu za dużo, a to co chce kupić (AWX 8") ponoć w cale sobie nie radzi z nim lepiej.

Skomentuj

Masz schematy gdzieś? Prawdopodobnie trzeba by zmienić wartość jednego-kilku elementów, możesz się pobawić, ale nie wiem czy różnica będzie odczuwalna.

Skomentuj

Lepiej z tego panelu(radiator i blacha) zrobić samego suba z samego mostka i zasilić to trafem nowym, a z drugiego trafa zrobić osobny wzmacniacz z reszty kostek. Przynajmniej schematy są wszędzie dostępne

True, przelicz sobie ile by dała i sprawdź czy nie spalisz czegoś na płytce(za niskie wartości elementów)
          Last edited by gazela922; 11.08.2014, 22:45.

Skomentuj

Jedna osoba tak zrobiła, z tego co przeczytałem bardzo pomaga to temu zestawowi, szczególnie po zmianie satelit. Szukam schematów, na razie mam to, ale to chyba pilot:
            http://www.electro-tech-online.com/i...e31d0837e3.jpg
            Napisałem właśnie e-mail do Logitecha o przesłanie wszystkich schmatów.

Skomentuj

Niestety mimo intensywnych rozmów nie udało mi się uzyskać schematów. Czy zdjęcia układu cokolwiek by dały ? Chodzi mi głównie o zmianę częstotliwości podziału, trafo niech sobie będzie, i tak nie rozkręcam ich tak bardzo. Napisałem do gościa, który robił coś takiego, zobaczymy rezultaty.

Skomentuj

Jego odpowiedź:
                Z tego co mi wiadomo to oryginalnie przez producenta jest zastosowana zwykla zwrotnica pasywna. Sa to 2 kondensatory 35V Capxon o pojemnosci 10 000uF. Wydaje mi sie ze zmieniajac pojemnosc tych kondensatorow zmieni czestotliwosc odciecia. Inna opcja jest wyrzucenie filtra pasywnego i zainstalowanie filtra aktywego w jego miejsce. Jak to wykonac to pytac juz tylko elektronikow i fachowcow dziedziny.

Wydaje się to prościzna, ktoś się podejmie ?

Skomentuj

Czaruję...
                X