Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sony TA-F410R - automatyzacja gniazd AC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sony TA-F410R - automatyzacja gniazd AC

Witam!
    Posiadam wzmacniacz Sony ja w tytule a raczej jego obudowę i sterowanie bo w środku siedzi Uniamp, oraz tuner radiowy ST-S320. Wzmacniacz jak i tuner są spięte kablem i steruje oba urządzenia z jednego pilota. Gdy włączam wzmacniacz to jednocześnie na gniazdach AC we wzmacniaczu pojawia się napięcie i odpala się też tuner do nich podpięty.
    Problem jest taki, że chciałbym aby na gnieździe zasilania gdzie jest wpięty tuner napięcie pojawiało się dopiero gdy wybiorę tuner jako źródło dźwięku na selektorze wzmacniacza.
    Trzeba będzie to wykonać na przekaźniku tylko jak go podłączyć pod selektor?
    Pozdrawiam!
    Adrian
    Last edited by Adzik94; 14.08.2014, 15:26.

Potrzebujesz przekaźnika o napięciu cewki takim jak jest w selektorze, z tym że ten dołożony przekaźnik 'zamyka oczko' zasilania tunera. Masz schemat selektora?

Skomentuj

Zanim zaczniesz przeróbkę upewnij się, że tuner "startuje" bez nieprzyjemnych efektów dźwiękowych. Wybierz go jako źródło we wzmacniaczu i włącz mu zasilanie sieciowe. Dawno temu chciałem to zrobić w wieży Diory Etiuda+Faust+ Trawiatta ale dałem sobie spokój bo Faust uruchamiał się bardzo nieprzyjemnie.

Skomentuj

Jacek bardzo trafna uwaga. Sprawdziłem i tuner startuje bardzo czysto. Włączam i od razu czysta muzyka.
        Schemat mam.

Skomentuj

Obadałem napięcia na selektorze LC7818 i sprawa wygląda tak. Na nóżce 13 (TUNER) jest zawsze napięcie 8V po wyborze źródła TUNER pojawia się napięcie 0,9V. Jak to wykorzystać do załączania przekaźnika?

Skomentuj

Próbowałem z przekaźnikiem NC/NO i podłączony bezpośrednio powoduje to że selektor przestaje przełączać;/
            Może przez tranzystor? Pomóżcie.

Skomentuj

Musisz zmierzyć/ odczytać napiecia i dobrać napiecie cewki przekaznika. Albo tak jak mowisz przez tranzystor. Klucz tranzystorowy sobie poszukaj.

Skomentuj

Ok tylko klucz będzie mi załączał przekaźnik przy 8V na nóżce 13 (tuner) selektora. Czyli przy wybranym innym źródle. Jak zrobić tak żeby załączał gdy napięcie z 8V spadnie do 0.9V na tej nóżce 13?
                Czyli inaczej mówiąc klucz musi działać przy niskim (0.9V) napięciu sterowania a przy wyższym (8V) nie może działać.
                Last edited by Adzik94; 20.08.2014, 14:00.

Skomentuj

Coś takiego na jednym tranzystorku pnp.

Próg działania ze stanu niskiego na wysoki około 5V ++ (wyłącza przekaźnik) , ze stanu wysokiego na niski 2,5V -- (włącza przekaźnik), kondensator elektrolit opcja gdyby przekaźnik klikał jak generator.
                  Last edited by jaman7; 20.08.2014, 15:11.

Skomentuj

Masz , Transoptor przewodzi , czyli jak masz te 8 volt , to zatyka tranzystor od przekaźnika .
                    Działać ci to będzie na 100 proc . z zasilaniem przekaźnika podepnij się pod jakieś 12volt jak jest tam gdzieś dostępne .

Skomentuj

Dzięki wielkie. W wolnej chwili sprawdzę jak to będzie działać.

Skomentuj

Mam kilka pytań:
                        To połączenie nie podłączone do niczego, zaznaczone 2. Co to takiego?
                        1 to plus zasilania przez diode, tak?
                        Jaki transoptor zastosować?

Skomentuj

najpopularniejszy transoptor to PC817 znajdziesz go np w zasilaczu atx, w starych tv itp.
                          punkt 1 - miejscu skrzyżowania oczywiście kropka
                          punkt 2 - jest pusty, transoptor to nic innego jak fototranzystor zatopiony razem z diodą IRED.
                          masz pdf pc817 http://www.farnell.com/datasheets/73758.pdf
                          Last edited by jaman7; 20.08.2014, 22:33.

Skomentuj

Zmontowałem w pająku układ jaskiniowca i śmiga aż miło, ale jest mały problem. Po przełączeniu na inne wejście na tunerze dalej świeci dioda nad klawiszem tylko słabiej i na nóżce 13 jest napięcie 4.8V zamiast 8V.

Skomentuj

możesz się wpiąć jak strzałki na obrazku, górna to "+" R726, dolna "-" led D719 , tylko należy przerobić układ jaskiniowca na taki:
                              Last edited by jaman7; 21.08.2014, 22:17.

Skomentuj

Wtedy nie będzie mi się LED selektora podświetlał przy wybranym innym wejściu? Przetestuje i dam znać. Dzięki!

Skomentuj

Dlatego załączyłem schemat części selektora, tam jest inny rodzaj sterowania, w transoptorze nogi nr2 nie podłączasz do minusa zasilacza tylko jak strzałki na schemacie inaczej będzie zakłócać. Aby ułatwić to masz płytkę panelu przedniego gdzie się wpiąć z transoptorem.
                                  Last edited by jaman7; 21.08.2014, 22:53.

Skomentuj

Sprawdzę i dam znać co i jak.

Skomentuj

jaman7 Twój układ działa poprawnie. Selektor śmiga dobrze i ładnie współpracuje z przekaźnikiem. Dzięki wielkie Tobie oraz innym za pomoc!
                                      Dorobię do tego płyteczkę i podzielę się na forum, może komuś jeszcze się przyda.
                                      Pozdrawiam!
                                      Adrian

Skomentuj

automat AC sch.zip
                                        Zerknijcie czy poprawnie.
                                        Wersja podwójna aby sterować dwoma gniazdami zasilania.
                                        Pliki eagla aby każdy mógł dostosować do swoich potrzeb i posiadanych części (przekaźników).
                                        Last edited by Adzik94; 22.08.2014, 19:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X