Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki DAC?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki DAC?

Witam.

Na razie zrobiłem sobie płytkę SPDIF/I2S, która po "konfiguracji" i testach na starych DACach okazuje się działać, teraz pojawił się dylemat. Jaką kość wybrać, warto iść w kości z wyjściem symetrycznym, jaki filtr wyjściowy? Tu rozważam OP, pasywny lub lampowy.

CS4398, CS4397 czy może WM8740?

WM8740 pracujący w trybie różnicowym :) Kostka na kanał.

Kostka jest OK, gram na podobnej w danej chwili - WM8742. Ale prawdopodobnie będę się przenosił na AD1955 z ciekawości.

Skomentuj

No to pojawił się kolejny kandydat, wszystkie z wymienionych to generalnie podobna półka cenowa, parametry i wyjście symetryczne...

Z wyjściem symetrycznym były też DACi w starych Technicsach (np SL-PS50 i MN6474), jest to jakieś porównanie do wymienionych tutaj? Spotkałem się też z określeniem, że kość nie ma takiego znaczenia jak reszta aplikacji, a przez to chyba można rozumieć głównie tor wyjściowy, także chętnie obejrzałbym jakieś działające i przetestowane schematy, żeby nie okazało się, że zrobiłem gorszy DAC niż ten wewnętrzny z CD (ponoć dla całego odtwarzacz S/N 103dB, THD 0.003%, dynamika 93dB

A co da WM8740 na wyjściu w przypadku jednej kości w stereo?
      Last edited by ampli; 19.08.2014, 23:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
        jest to jakieś porównanie do wymienionych tutaj?
        Nie mam pojęcia, nigdy na nich nie grałem.

także chętnie obejrzałbym jakieś działające i przetestowane schematy, żeby nie okazało się, że zrobiłem gorszy DAC niż ten wewnętrzny z CD
        Niestety nie pomogę. Nie lubię grzebać w DIY DAC'ach właśnie z takiego samego powodu jaki napisałeś - by nie okazało się, że zrobiłem gorszy DAC. Brakuje mi trochę wiedzy z zakresu filtrów i czasu do takich zabaw.

A co da WM8740 na wyjściu w przypadku jednej kości w stereo?
        Dużo lepsze parametry pracy w trybie różnicowym. Generalnie jest to zawsze lepsze rozwiązanie, datasheet WM8740 bodajże posiada wypisane zalety takiego rozwiązania :)
        Last edited by .3lite; 19.08.2014, 23:23.

Skomentuj

No tak, są nieco lepsze parametry w pracy na 2 kościach, ale w stereo chyba powinny być czynne oba wyjścia jako normalne różnicowe?

Przy okazji szukając trochę znalazłem kolejny fajny DAC PCM1794, ale ten wymaga bardziej skomplikowanych obwodów wyjściowych, co wróży większe szanse niepowodzenia projektu, podobnie AD1955, który to również posiada wyjścia prądowe...

Podejrzewam, że WM-y i CS-y będą na początek łatwiejsze do aplikacji, w nocie CS4398 pokazany jest schemat na jednym OP.
          Last edited by ampli; 19.08.2014, 23:55.

Skomentuj

No tak są nieco lepsze parametry w pracy na 2 kościach, ale w stereo chyba powinny być czynne oba wyjścia jako normalne różnicowe?
            Nie wiem dokładnie jak to tam wygląda, ale chyba dokładnie tak jest. Mi chodziło o dual mono:

In addition to the normal stereo operating mode the WM8740 may also be used in dual differential
            mode with either the left or right channel (selectable) being output dual differentially. Two WM8740s
            can then be used in parallel to implement a stereo channel, each supporting a single channel
            differentially. Note that this mode uses 2 pairs of differential outputs for each channel – the benefit is
            SNR improved by 3dB. This mode is available in both software and hardware modes and may also
            be used in conjunction with MODE8X.
            Podejrzewam, że WM-y i CS-y będą na początek łatwiejsze do aplikacji.
            Jak masz czas to warto się pobawić.
            Last edited by .3lite; 20.08.2014, 00:12.

Skomentuj

Zaczynam od projektu PCB filtra, jako inspirację wykorzystuję to http://www.pavouk.org/hw/modulardac/en_wm8740.html , ale tym samym nie mam zamiaru robić jednego PCB do wszystkiego, bo modułowa budowa umożliwi mi łatwiejszą zmianę konfiguracji, a jak coś będzie nie tak, to nie muszę od razu robić kolejnego PCB do wszystkiego.

Zastanawiałem się trochę jak poprowadzić zasilanie, ale chyba będzie na tej zasadzie, że zasilanie części cyfrowej pójdzie z płytki z konwerterem SPDIF/I2S do płytki z przetwornikiem, a płytka filtru będzie miała własne, ewentualnie jeszcze zasilanie części analogowej przetwornika, ale nie wiem czy jest sens dawać osobne stabilizatory do wszystkiego (czy wystarczy osobna filtracja, tutaj tego nie ma, np Philips proponował 1R szeregowo, 47uF+100nF równolegle do obu zasilań, zaszkodzić nie powinno).

W CD Technicsa był jeden stabilizator 5V i dodatkowy na tranzystorze -5V, tylko tu jeszcze rozważam, czy nie zasilić OP wyższym napięciem niż 2x5V...
              Ciekawi mnie jak to jest w fabrycznych DAC-ach wyższej klasy, bo tu może oszczędzali.

Skomentuj

Na filtrze już jakiś ułamek elementów polutowany, teraz trawi się płytka do przetwornika, ale nie ma się co spieszyć, bo zanim przyjdzie ten WM z Chin...

No i tu jest problem, widuję WM8740 z normalnym symbolem "WM" oraz takim bardziej szlaczkiem, który to oryginał, a może były różne symbole?
                http://dc-components.eu/127-193-thic...son-wm8740.jpg
                http://cdn.androidbeat.com/wp-conten...04/wolfson.jpg

Skomentuj

ale nie ma się co spieszyć, bo zanim przyjdzie ten WM z Chin...
                  A u nas (znaczy w Europie) tego nie ma?

Skomentuj

Ten w DAC Magic Plus jest na pewno oryginalny.

Skomentuj

Dzięki, tak właśnie wygląda u sprzedawcy, który wysłał mi działające CS8416, więc mogę zamawiać.

Za cenę z przesyłką w Europie miałbym pewnie z 3 takie kości i może jeszcze by zostało.
                      Last edited by ampli; 27.08.2014, 10:42.

Skomentuj

Mam niemal wszystkie części z tego daca jak chcesz.

Skomentuj

Czaruję...
                        X