Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przełącznik kino - stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przełącznik kino - stereo

Musze zdziałać automatyczny przełącznik kino - stereo, tzn chodzi o to że ja wiem jak i co włączyć żeby grało, ale żona zostawiona sama w domu jakoś ma problemy, a po za tym czemu by nie zautomatyzować tego. Do tej pory miałem sygnał z amplitunera na przełącznik (chebelkowy lub obrotowy dwu pozycyjny) którym sobie włączałem sygnał na końcówkę mocy raz z amplitunera kina raz z przedwzmacniacza stereo, ale nie zawsze pamiętałem aby po słuchaniu muzyki przełączyć na pozycję stereo. Plan był taki aby wsadzać przełącznik do pre, ale zanim zrobiłem odpowiednią obudowę i kupiłem lepszej jakości przełącznik obrotowy zrobiłem kolejne pre, a już w 3/4 jest zbudowane kolejne 3 już. Teraz widzę że mija się z celem składanie za każdym razem przełącznika, chcę zrobić jeden przełącznik w osobnej obudowie do którego tylko będę sygnał podpinał .

Założenie jest takie aby nie było problemu z podłączeniem innej końcówki i innego pre a funkcjonalność w przełączeniu sygnału była i załączeniu końcówki .

1 . Jak sensownie połączyć to, miałem opcje wszystkie masy w jednym pkt (wejście i wyjście przy gniazdach) i było ok, ale było słychać przesłuch między sygnałami, później masa przełączana razem z sygnałem i wtedy lekki stuk w głośnikach na obrotowym mniejszy jak w chebelkowym (nie miałem sygnału do masy poprzez rezystor). Mam kilka az850 12v i taki sygnał podaje amplituner przy włączaniu, myślałem aby zrobić tak że bez sygnału z ampli przez przekaźnik idzie wygnał stereo do końcówki mocy a po włączeniu ampli przeskoczy na ten z ampli a wyłączy stereo .

2. Załączanie końcówki mocy, zrobić poprzez układ autopower on? Tylko w subie mnie to denerwowało bo w kinie cykał co jakiś czas jak się sygnał wyciszał. Albo może dwa przekaźniki które i tak będą załączać jedną fazę , tylko raz będzie to przekaźnik sterowany sygnałem amplitunera a raz przekaźnik sterowany z pre, chyba powinno to zadziałać ?

Mile widziane jakieś sugestie, az850 mam , płytka stykowa jest więc mogę sprawdzić jakieś propozycję. Układ power-on muszę tylko złożyć ale eksperymentów na 230V wolałbym z tym ostrożnie .

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
    Do tej pory miałem sygnał z amplitunera na przełącznik (chebelkowy lub obrotowy dwu pozycyjny) którym sobie włączałem sygnał na końcówkę mocy raz z amplitunera kina raz z przedwzmacniacza stereo, ale nie zawsze pamiętałem aby po słuchaniu muzyki przełączyć na pozycję stereo.
    A jaki problem w tym aby pokazać żonie gdzie jest " ten hebelek" aby w przypadku niedziałania twojego systemu go przełączyła?

Skomentuj

Nie jest, ale mimo wszystko aplituner, 3 końcówki mocy i zaczyna dziwnie to przelaczac, a ja i tak bym chciał w automacie to zrobić

Skomentuj

to pozostaje chyba układ zaprojektować w małym pudełku na dobrych złączach.

Skomentuj

Właśnie o to chodzi. 2 końcówki i sub już idą przez przekaźnik i działa to bardzo dobrze. Teraz tą od stereo muszę ogarnąć. Chce te az850 wykorzystać i lutowac punkt w punkt

Skomentuj

Żeby nie było że temat umarł, powoli się kręci, będzie mechaniczny przełącznik mam nadzieje że dobrej jakości

Skomentuj

W końcu miałem chwilę się tym zająć bo z dorabianiem obudowy najgorzej jest.
              Dziś podłączyłem gniazda i przełącznik, masy spięte przy gniazdach i wejście jak i wyjście do masy poprzez 470k, przy przełączaniu nic nie pyka w głośnikach, tylko mam masę na obudowie, podkładki pod gniada lipne są, nie wiem czy się tym martwić czy olać sprawę

Skomentuj

Ogólnie włożyłem w to co w domu było, brakuje górnej pokrywy tylko .
                Przełącznik mechanicznie ma wybór po między :
                - sygnał stereo - sygnalizacja diodą zieloną
                - sygnał z amplitunera kina - dioda czerwona

autopower on dla końcówki stereo obojętnie jaki sygnał dostanie
                przekaźnik sterowany sygnałem z amplitunera do załączenia końcówek z pozostałych kanałów jak i subwoofera

Nie mam jeszcze żadnych głośników, podpięte są komputerowe i jak na razie wydaje się że wszystko z założenia wyszło dobrze i działa jak powinno
                (składanie obudowy i elementów na nitonakrętki to fajna sprawa)

Skomentuj

Jednak nie jest ok, w kanale z którego biorę sygnał na autopower on jakiś syf się niesie i gra bardzo zniekształconym dźwiękiem wtedy, więc niestety zostało to odłączone, nie wiem co by z tym zrobić żeby było ok, masa układu z tego APO niesie się po prostu z masą sygnałową

Skomentuj

Ktoś ma jakieś pomysły jak to rozwiązać?

Skomentuj

Dla zainteresowanych o ile są jacyś, usunąłem rezy które sygnał do masy sprowadzaly na wyjściu, brum czy jak by to nazwać znikło, tzn jak jest sama końcówka podpięta i się wsadzi ucho w jeden głośnik to można poznać w którym to kanale, ale z metra nie zauważalne więc chyba działa ok

Skomentuj

Taz`o-Przełącznik :

podpięty do jednego z wejść w pre z sygnałem z ampli i do wyjścia pre. Wielkie podziękowania dla Taza , działa rewelacyjnie, żadnych stuków w głośnikach i w pełni automatycznie

Skomentuj

Czaruję...
                        X