Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostkowanie koncowek H250

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostkowanie koncowek H250

Witam serdecznie.
    Mam prosbe, a mianowicie potrzebuje zmostkowac koncowke H250 ze strony http://dx-audio.pl/wzmacniacze/h250/
    i nie bardzo wiem jak to zrobic, a sprzedajacy jakos nie chetnie odpowiada na maile i stad moja wielka prosba.
    Koncowka ma byc uzywana do 12" suba 8 ohm.
    Z gory bardzo dziekuje

Rozumiem że masz 2 takie h250 i chcesz je zmostkować ? Jak ci brak mocy to się od razu h600 składa .

Skomentuj

tak wszystko byloby ok tylko posiadam trafo 2X38V ac 600W i stad moje kombinowanie w mostek z dwoch h250 bo h600 wymaga juz sporo wiekszego zasilania. A koncowki niestety juz sa kupione i poskaladane

Skomentuj

w AVT jes odwracacz fazy do mostkowania wzmacniaczy

Skomentuj

advanceelectronic A148 kosztuje 17zł i piszą że bez dodatkowego trafa.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            piszą
            Raczej napisali

Skomentuj

No ok zamówię odwracasz fazy i co dalej? Jak to podłączyć?

Skomentuj

Teoretycznie mozesz uzyskać 4 krotnie większą moc na wyjściu, ale jak na wyjściu fazy elektryczne nie będą się zgadzać (-180) to THD rosnie. Może dobrze było by mieć możliwosć drobnego strojenia fazy elektrycznej na wejsciu.

Skomentuj

A moze jeszcze zapytam inaczej....
                  Glosnik jest dwucewkowy i jak bym podlaczyl jedna cewke glosnika z koncowka zgodnie z biegunami a na drugiej cewce odwrotne biegunowosci to czy takie podlaczenie bedzie mialo jakis sens???

Skomentuj

Zamieszczone przez agro199 Zobacz posta
                    A moze jeszcze zapytam inaczej....
                    Glosnik jest dwucewkowy i jak bym podlaczyl jedna cewke glosnika z koncowka zgodnie z biegunami a na drugiej cewce odwrotne biegunowosci to czy takie podlaczenie bedzie mialo jakis sens???
                    NIE!

odwracac faze musisz tylko do mostkowania wzmacniaczy. w uproszczeniu - jedna koncowka ma wzmocnic "dodatnia" polowke sinusoidy, a druga koncowka ma wzmocnic dolna...

w przypadku glosnika 2 cewkowego oba wzmacniacze maja podany taki sam sygnal! i podlaczone sa zgodnie w fazie do glosnika

Skomentuj

Czyli Pawle nie musze koncowek mostkowac???
                      Podaje ten sam sygnal na wejscia koncowek i do kazdej cewki wyjscie zgodnie z biegunowoscia?

Skomentuj

jezeli jest to glosnik 2x4r to tak

Skomentuj

dokladnie to jest GDN 30-500-2x4-AA
                          Czyli za filtrem dp podpinam obie koncowki tak samo i za koncowkami do kazdej cewki

Skomentuj

tak
                            nawet troche za duzo mocy bedzie dla tego glosnika :p
                            ale to dobry glosnik

Skomentuj

No to super dziekuje za pomoc.
                              Tylko teraz Pawle mam jeszcze problem z wyborem filtru DP. Nie wiem ktory wybrac zeby byl dobry. Moze polecisz jakis gotowy???
                              Jakis czas temu pytalem irka ale niestety nie ma na chwile obecna

Skomentuj

hehe - ten z carton audio ma wyjscie do mostkowania koncowek!
                                zapomnialem o nim

Skomentuj

czyli juz wiem ze ten bylby dobry... ale znasz moze jakis gotowy zeby mial APO?

Skomentuj

Takiego nie ma, sa moduly ale oddzielenie

Skomentuj

Skladalem sobie kiedys mostek TDA irka i tak pomyslalem czy moglbym wykorzystac filtr dp i apo pomijajac koncowki mocy

Skomentuj

teoretycznie tak
                                        w praktyce nie wiem jak to bedzie z wykrywaniem sygnalu

Skomentuj

Czaruję...
                                        X