Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w naprawie starego wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w naprawie starego wzmacniacza

Kupiłem kiedyś na allegro (jak się okazało niesprawny) stary ddr-owski wzmacniacz. Był prawie za darmo więc się skusiłem pomyślałem że nawet na obudowę do czegoś będzie ok:flapper:. Dzisiaj go podłączyłem i oczywiście oba kanały niesprawne. Na obu kanałach nie ma napięcia stałego. Na jednym kanale słychać w głośniku buczenie trafa w drugim kompletna cisza (pewnie dlatego że bezpiecznik jest przepalony). Bezpiecznik od jednego kanału przepalony od drugiego dobry. Co dziwne z płytki na wejściu sygnału do wzmacniacza w ogóle nie wychodzi żadne napięcie na przedwzmacniacz (powinno być 450mV) :???: . Spodobał mi się z wyglądu i chciałbym go naprawić (raczej innym wyda się brzydki kwestia gustu) chociaż wiem że się nie opłaca. Chodzę do technikum o profilu elektronicznym więc przyda mi się wiedza praktyczna (traktuje go jako obiekt eksperymentalny) W załączniku schemat. Moim zdaniem usterka jest chyba na płytce 1B.
    http://zapodaj.net/a3aa369ada389.jpg.html schemat
    Last edited by Oskar29; 28.09.2014, 12:19.

Zacznij od wylutowania tranzystorów końcowych, bo pewnie są spalone. Sterujące też do sprawdzenia.
    Potem możesz odpalać zasilacz.

Skomentuj

Postaram się jeszcze dzisiaj je wylutować.
      P.S Nie chce zakładać jeszcze jednego tematu a mam jeszcze jedno pytanie. Buduję sobie piec (combo) gitarowe na 2 gds-ach 30/30 4ohm (takie miałem pod ręką do grania bez przesteru podobno się nadają, a z przesterem będę raczej rzadko grał) i potrzebuje do tego jakiejś końcówki żeby te gds-y napędzić. Jakaś mocarna nie musi być bo 2 gds-y powinny dać ok. 100db. Myślałem o czymś na scalaku, bo dużej mocy końcówka mi nie potrzebna.

Skomentuj

Więc wlutowałem końcowe i jeden spalony. Za sterujące wezmę się jutro. Mógłby ktoś wypowiedzieć się o tej końcówce do comba?

Skomentuj

Jak jeszcze nie masz żadnej elektroniki to może to: http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...mocy-TDA7294/6 ?

Skomentuj

Te Tesle końcowe widzę dwie sztuki na allegro.
            Skoro były spalone, do sprawdzenia też rezystory emiterowe, skontroluj diody w zasilaczu i dla świętego spokoju możesz wymienić elektrolity.
            Last edited by mbar; 28.09.2014, 16:45.

Skomentuj

Wykombinowałem coś innego. Jako że dopiero uczę się grać nie musi być to nic wymyślnego dlatego postanowiłem że zrobię coś na tranzystorach. Dzisiaj w pudełku znalazłem starą końcówkę od radmora 5102 razem z radiatorem i tranzystorami do niej. Jako że taka mocna końcówka (mowa o tej na tda) i 100db z głośników mi nie potrzebne zdecydowałem że 15w ze starej radmorowskiej końcówki i 2 gds-y mi starczy.
              @mbar
              Jeśli chodzi o tranzystory to zastanawiam się nad tymi ku607 z allegro lub np. 2n3771/72/73. Kondensatory w zasilaczu, końcówce, wymienię i tak dla świętego spokoju (40lat mają ponad), ale je wymienię na końcu. Najpierw chce go uruchomić żeby działał a potem zajmę się kosmetyką.
              Last edited by Oskar29; 28.09.2014, 18:01.

Skomentuj

Sprawdziłem rezystory emiterowe i wskazują dziwne wartości 1.1 ohm albo 0.9 ohm a powinno być 220 ohm, 2x0.5 ohm i 0,25ohm tak więc emiterowe tez do wymiany jeszcze jakieś pomysły co mógłbym więcej sprawdzić? Diody są chyba ok, ale to takie zabytki że je też wymienię na jakieś zwykłe np. 1n4007.

Skomentuj

Te rezystory wylutowałeś, czy na płytce mierzyłeś?

Skomentuj

Na listwie jeżeli można to tak ująć. Planuję je jutro wylutować i zmierzyć normalnie (dzisiaj jeszcze się w/w combem zajmowałem). Mam zdjęcia także nie będzie problemu tak to wygląda http://zapodaj.net/cdf32f2b7a3cb.jpg.html http://zapodaj.net/f22c2f9247cdc.jpg.html . Tranzystory wylutowane nie sugeruj się zdjęciami.
                    Last edited by Oskar29; 28.09.2014, 19:54.

Skomentuj

Na jaka pojemnosc wymienic kondy w zasilaczu? Mysle ze zwykle 10000uf wystarcza. Bo 2000uf to chyba troche malo (tak mi sie wydaje) trafo tam jest ok 150w . Zamienic tego 2000uf w koncowce na wiekszego czy nie zwiekszac tej pojemnosci? Jak juz bym wymienial to myslalem tez o zmianie kondow wejsciowych na mkt/mkp/mks jakies zwykle. Co o tym myslisz?
                      Last edited by Oskar29; 28.09.2014, 21:55.

Skomentuj

Ile on ma mocy?
                        Wydaje mi się, że nie ma co przesadzać, tam jest też szeregowy rezystor. 3300 uF będzie wystarczające.

Skomentuj

2x25w sinus ale nie wiem przy jakiej impendancji. Wydaje mi się że przy 4 ohm ma 2x25 ale nie jestem pewien. Czyli 3300uf bedzie ok? Nie wiem czy uda mi się dzisiaj pomierzyć te rezystory (mogę nie mieć czasu).

Skomentuj

Mogę zamiast tych tesli (ku607) włożyć 2n3055 tungsrama? Wydaje mi się że powinny wytrzymać? Poza tym nie wspomniałem o jednej ważnej rzeczy. Ktoś już przy tym wzmacniaczu "grzebał". W końcówce siedziały 2 szt. tesli ku608 i 2szt 2n3055. Oba 2n3055 nie są spalone, jedna tesla ku608 była spalona. Mam jeszcze pytanie dotyczące kondensatorów wejściowych: czy te kondensatory które zaznaczyłem na schemacie to są wejściowe? Czy mogę zwiększyć pojemność kondensatora zaznaczonego na zielono w załączniku?
                            http://zapodaj.net/4dcc5bd8e371e.jpg.html

Tranzystory wymienie na 2n3772 stad http://www.sklep.monster.pl/2N-3772-...83,13289).aspx (są mocniejsze mam pewność że się nie zjarają:flapper:) bo te 2n3055 na 60v są na styk 2v zostaje:flapper: kondy będę brał takie http://www.sklep.monster.pl/2200uF-4...39,56138).aspx (do końcówki) http://www.sklep.monster.pl/4700uF-6...38,57585).aspx Do zasilacza wiem że 3300uf starczyły by ale nie ma w tym sklepie żadnych normalnych 3300uf na minimalnie 63v wiec wezmę chyba 4700uf większa pojemność nie zaszkodzi.
                            Last edited by Oskar29; 29.09.2014, 16:48.

Skomentuj

Za sprawdzenie sterujących i rezystorów wezmę się jutro. Dobrze myślę że w tym wypadku sterującymi są 2xgc301 i sf123b (jeden kanał)? Wole się zapytać:P

Skomentuj

Sprawdziłem rezystory emiterowe. Wykazują takie same wartości jak wcześniej.
                                "Sprawdziłem rezystory emiterowe i wskazują dziwne wartości 1.1 ohm albo 0.9 ohm a powinno być 220 ohm, 2x0.5 ohm i 0,25ohm tak więc emiterowe tez do wymiany jeszcze jakieś pomysły co mógłbym więcej sprawdzić?" Pomyliłem się tutaj rezystory powinny mieć 0,5 i 0.25ohm i pomiary moim tanim miernikiem wykazują mniej więcej takie wartości, czyli są ok. Sterujące też sprawdzę dzisiaj.

Skomentuj

Sprawdziłem sterujące 2szt gc301 do wymiany. Sprawdziłem połowę płytki jak wrócę do domu wieczorem to sprawdzę drugą połowę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                    Sprawdziłem sterujące 2szt gc301 do wymiany. Sprawdziłem połowę płytki jak wrócę do domu wieczorem to sprawdzę drugą połowę.
                                    Sprawdziłem wczoraj, oprócz rezystorów przy sterujących i 2szt sf123 które miały dziwne wskazania, wszystkie elementy sprawne.

Skomentuj

No to wiesz, co do wymiany.

Skomentuj

Czyli jak już wymienię potrzebne elementy to uruchamiać samą końcówkę bez przedwzmacniacza i pierwszej płytki?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X