Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaką zwrotnicę aktywną DIY zastosować.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaką zwrotnicę aktywną DIY zastosować.

Witam!
    Mam zamiar uzupełnić zestaw nagłośnieniowy dołem i zaczynam rozglądać się za aktywną zwrotnicą 2 drożną. Chciałbym ją wykonać samodzielnie i natrafiłem na taki projekt http://archive.siliconchip.com.au/cm...8/article.html Jak zrobić z tego 2way? A może ktoś ma inny sprawdzony projekt?
    Pozdrawiam!
    Adrian

Czesc
    Po zastosowaniu odpowiednich RC (wzorki masz poidane na stronie) możesz z tego mieć 2-way. Poprostu zostawiasz band pass w spokoju i podpinasz się pod high i low-pass. Jeśli zrobisz ten projekt radze powstawiać sobie podstawki tam gdzie są odpowiedzialne za przebieg filtrów wartości RC, żebyś nie musiał ich przelutowywać. Jako alternatywę proponuję rozejżeć się za AZA24 (to taki projekt z forum Audiostereo) ewentualnie coś z innej beczki, też z Audiostereo
    http://www.audiostereo.pl/cyfrowa-zw...ay_112226.html

Skomentuj

To ma być do podziału na nadstawki DIY PA-600 STXa i jakiś subwoofer. AZA24 jest dosyć ciekawą propozycją.

Skomentuj

Ja tam sie na estradzie za bardzo nie znam, ale czy do tych nadstawek jest potrzebna zwrotnica? Chcesz podzielić pasmo między nadstawki i suba, czy też dodatkowo zamienić pasywkę i podzielić horna i niskotonowy? Jeśli pierwsza wersja to chyba starczy filtr do suba.

Skomentuj

Opcja pierwsza.

Skomentuj

Napotkałem na zwrotkę APEX XS-2.
            Czy ta zwrotka będzie miała odpowiednie wzmocnienie by wysterować końcówkę mocy?

Skomentuj

Wzmocnienie mozesz sobie ustawic w stopniu wejsciowym.

Skomentuj

Przez jakie elementy za to odpowiadają?

Skomentuj

Czaruję...
                X