Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Selektor dwóch wejść - potrzebny schemat

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Selektor dwóch wejść - potrzebny schemat

Witam,

potrzebny mi schemat selektora DWÓCH (i tylko dwóch) wejść. Sygnał wejściowy i wyjściowy mono.

Nie potrzebuję ledów sygnalizujących wybrane źródło (zakładam przełączanie źródeł potencjometrem).

Zależy mi na możliwie jak najmniejszych wymiarach i możliwie jak najprostszej budowie.

Pomóżcie!

Pozdrawiam ;]
    Rafał

Do dwóch wejść mono to wystarczy Ci tylko zwykły przekaźnik.

Skomentuj

Hmmm... A jaki powinien to być przekaźnik i jak go zastosować?
      Nie mam o tym pojęcia. Napisałem tylko, jaką mam potrzebę w odniesieniu do działania.
      Last edited by Raf1983; 07.10.2014, 16:43.

Skomentuj

Na przykład taki:
        http://www.eltronix.pl/products/3781...tyk-przelaczny

Podłączając napięcie pomiędzy styki 85 i 86 możesz przełączać sie między wejściami 87 i 87a:

Jedna zasadnicza kwestia jakie ma być napięcie cewki przekaźnika, czyli jakim napięciem ma być sterowany.

Skomentuj

Irek chyba kiedyś pisał że w audio ma znaczenie obciazalnosc styków i nie stosuje się takich 40A . Zobacz popularnego az850

Skomentuj

A to musi byc elektronicznie sterowane? Nie mozesz uzyc po prostu przelacznika?

Skomentuj

Tak, też już na to wpadłem - w sumie dwupozycyjny przełącznik faktycznie załatwiłby temat.
              Tak to jest, jak się człowiek naczyta o selektorach wejść i kombinuje jak koń pod górę.
              A czy jest jakaś zasada mówiąca o tym, co powinno się dać przez przełącznik? Masę czy sygnał?

Skomentuj

Sygnał.

Skomentuj

Dzięki Panowie.
                  Bardzo mi pomogliście!

Pozdrawiam ;]
                  Rafał

Skomentuj

Czaruję...
                  X