Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha A 960 Main Direct - niepoprawne działanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha A 960 Main Direct - niepoprawne działanie

Czołem, mam problem ze wzmacniaczem Yamaha A 960. Mianowicie po wcisnieciu przycisku Power, bywa ze wzmacniacz nie uruchamia sie, pomaga mu dopiero impulsowe wygenerowanie siły, tzn "pukniecie" w przedni panel. Drugi problem polega na tym iz wcisniecie przycisku Main Direct powoduje wylaczenie wzmacniacza. Dodam jeszcze ze sam przelacznik jest uszkodzony, poniewaz nie zatrzymuje sei w pozycji "wlaczony". Podobnież jest to dosc typowa usterka tych wzmacniaczy, wiec moze jest juz jakies typowe rozwiazanie? Pozdrawiam

Film prezentujacy zachowanie wzmacniacza:

Zamieszczone przez szymon91 Zobacz posta
    wiec moze jest juz jakies typowe rozwiazanie?
    To będzie troszkę NIE typowe. Wymiana przełącznika? :)
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Rozebranie wzmacniacza na czesci pierwsze i ogledziny PCB w celu lokalizacji zimnych lutów, przerw w obwodach drukowanych, slabego kontaktu na stykach gniazd i wtyczek dip.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Przy okazji rozebrania warto poza sprawdzeniem i ewentualna wymiana kondensatorow sprawdzic jakies dodatkowe elementy?

Skomentuj

Kondensatory wymieniasz tylko wtedy jesli tego wymagaja, musisz miec do ich sprawdzenia mostek RLC,. dodatkowe czynnosci to regulacja pradu spoczynkowego, dc offset, mozesz rozebrac trzeszczace potencjometry i przelaczniki w celu ich wyczyszczenia jednak jesli nigdy tego nie robiles to odradzam, trzeba miec wprawe i doswiadczenie
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Bardziej od niedzialajacej funkcji Main Direct niepokoi mnie to ze wzmacniacz ma problemy z normalnym uruchamieniem sie, tzn ze trzeba go "wstrzasnac" zeby przekaznik zaskoczyl. Pierwsze co - sprawdze te zimne luty

Skomentuj

Czaruję...
            X