Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gniazda i wtyki do końcówki mocy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gniazda i wtyki do końcówki mocy.

Witam,
    mam takie szybkie pytanie. Czy trzeba się zabezpieczać w końcówkach mocy przed odłączeniem kabli sygnałowych podczas pracy? Domyślam się, że trzaski i tym podobne rzeczy na pewno się pojawią i mogą prowadzić do uszkodzenia głośników. Oczywiście przewody sygnałowe będą poprowadzone od przedwzmacniacza do monobloków. Czy są jakieś sposoby na wyeliminowanie tego i czy warto robić to w sprzęcie domowym?

To samo dotyczy momentu załączenia zestawu. Czy robić układ załączający monobloki już po starcie przedwzmacniacza?

A co z odłączeniem głośników pod obciążeniem jeżeli wydarzy się taka sytuacja?

I ostatnie, napiszcie jak możecie jakiej jakości gniazda RCA i głośnikowe stosujecie? Czy warto montować np: ACJD-BLK (RCA) i gniazda głośnikowe SpeakOn? Nadmienię, że potrzebuję 8 x RCA gniazdo, 16 x RCA wtyk, 8 x komplety SpeakOn. Poszukuję w miarę ekonomicznych rozwiązań ale na tyle trwałych aby z 10 lat wytrzymały. Nie jest to komercyjny produkt. Po prostu chcę sobie zrobić trwały sprzęt.

Prosiłbym o pomoc bo chcę podjąć konkretne decyzje projektowe.

Z góry dzięki.
    Last edited by karmer; 10.10.2014, 22:26.

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
    przed odłączeniem kabli sygnałowych podczas pracy?
    ukryć je aby po nich nie deptać.
    kupić drogie RCA w których pierścien od masy jest ruchomy, czyli podczas podłaczania najpierw zewrzesz masę a potem kabel "+" (bolec w RCA)
    Czy robić układ załączający monobloki już po starcie przedwzmacniacza?
    dodać ukłąd opóźnionego załączania zestawu głośnikowego. Nie załącza on później monobloków, lecz później zestaw głośnikowy.
    zdanie bez sensu ale wiem o co ci chodzi. Nic sie nie stanie.
    zy warto montować np: ACJD-BLK (RCA)
    jak masz kase to montuj. Gniazda pierwsza klasa. Sam takich szukam :)
    gniazda głośnikowe SpeakOn?
    rozwiązanie stosowane w profesjonalnym sprzęcie, nie wiem co Pan tam grzebie, ale jak coś powyżej 0.5kW@8ohm na kanał to dobry pomysł.
    Nie kupuj przypadkiem sprzętu marki WBT, strata kasy, ogromne przepłacanie. Neutric, amphenol dobra marka.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      dodać układ opóźnionego załączania zestawu głośnikowego. Nie załącza on później monobloków, lecz później zestaw głośnikowy.
      A co w przypadku gdy przedwzmacniacz jest oddzielnym urządzeniem i włączam najpierw monobloki a np. po 10 sekundach przedwzmacniacz. Układ załączania głośników ma ok 2 s. zwłoki.

zdanie bez sensu ale wiem o co ci chodzi. Nic sie nie stanie.
      Racja bez sensu :-). Poprawnie A co z odłączeniem głośników przy pełnym wysterowaniu?

jak masz kasę to montuj. Gniazda pierwsza klasa. Sam takich szukam :)
      Mają je w TME. Fakt, że cena ok 16zł za sztukę.

... nie wiem co Pan tam grzebie,
      Po pierwsze nie Pan :-) a po drugie uzbrajam zakupione Uniampy z tego posta. Będą to dwa czterokanałowe wzmacniacze podłączone do zewnętrznej zwrotnicy.

Nie kupuj przypadkiem sprzętu marki WBT, strata kasy, ogromne przepłacanie. Neutric, amphenol dobra marka
      Dzięki, bardzo przydatna informacja.
      Last edited by karmer; 11.10.2014, 13:07.

Skomentuj

W układzie opóźnienia można ustawić czas załączania.
        Aż tak bogato uzbrajasz Uniampa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          W układzie opóźnienia można ustawić czas załączania.
          Już wymyśliłem jak to zrobię. Ostatnio miałem okazję pracować dość intensywnie przy sterowaniu zasilaniem sieciowym poprzez mikroprocesor. Podjąłem decyzję, że sterowanie całości zrobię za pomocą procka (mam prawie gotowe rozwiązania). Mogę zrobić tak, że wyprowadzę port procka na dodatkowe gniazdo we wzmacniaczu. Jeżeli linia ta będzie zwarta to znaczy, że można bezpiecznie włączyć wzmacniacz. Do tego gniazda będzie podłączona zwrotnica DSP. Jeżeli wstanie ona bez niespodzianek będę miał o tym informację i będę mógł załączyć przekaźnik który zewrze wspomnianą linię.
          Przy okazji orientujecie się może jak można sprawdzić czy do danego gniazda RCA jest podłączony kabel sygnałowy?

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Aż tak bogato uzbrajasz Uniampa.
          ... 4 Uniampy. Powiem tak, zakupiłem uniacze aby zrobić dobrą bazę pod zestaw aktywny. Nie mam zamiaru na razie zmieniać go na inny. Lubię załatwiać sprawę raz a dobrze. Dałem sobie dość długi czas na złożenie całości. Chcę mieć czego słuchać na emeryturze. Zostało mi jeszcze ok 30 lat więc się nie śpieszę. A tak bardziej poważnie to ograniczają mnie zasoby gotówki. Kupuję wszystko na raty więc tak długo to wszystko trwa. W następnym miesiącu kupuję radiatory a to wydatek ok 250 zł :-) Dla mojej kochanej drugiej połówki nie do przyjęcia byłoby kupienie wszystkiego na raz. Rodzina na pierwszym miejscu :-) Dziecko też dorasta.

Skomentuj

A co w przypadku gdy przedwzmacniacz jest oddzielnym urządzeniem i włączam najpierw monobloki a np. po 10 sekundach przedwzmacniacz. Układ załączania głośników ma ok 2 s. zwłoki.
            Osobny preamp powinien byc tak skonstruowany zeby przy wlaczaniu/wylaczaniu nie generowal zadnych trzaskow. Jesli to preamp Twojej roboty a nie znasz sie na elektronice i nie wiesz jak zaprojektowac uklad aby cicho sie wlaczal/wylaczal to po prostu dodaj uklad opoznionego zalaczania szybkiego wylaczanie taki jaki stosuje sie do wzmacniaczy tylko ze na mniejszych przekaznikach. Wyjscie preampa w stanie wylazcenia najlepiej jakby bylo zwarte z masa wiec dobrze wykorzystac do tego przekazniki przelaczne.

Uniamp150 ma w sobie opoznione zalaczanie i zabezpieczenie zwarciowe wiec zadne inne nie jest potrzebne. Mozna tylko dodac zabezpieczenie DC.

Skomentuj

Nie będę robił swojej zwrotnicy. Będzie to prawdopodobnie Najda DSP. Nie jestem na 100% pewny jak się zachowuje ta zwrotnica podczas startu stąd moje obawy. Nie pytałem jeszcze o to autora a wypadałoby :-)

Skomentuj

niech podłąćzy oscyloskop na wyjście i zmierzy jak się zmienia napieci na wyj. podczas startu układu.

Skomentuj

Czaruję...
                X