Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Puszki do transformatorów - wyprowadzenie przewodów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kurcze, wydawało mi się że ekran ma wyeliminować wszelkie promieniowanie i zakłócenia wychodzące poza niego...

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
      Posiadam leciwy, acz sprawny oscyloskop więc z wizualizacją zakłóceń nie powinno być problemu.
      Nic nie zobaczysz bo zaklocenia sa mierzone w mikrowoltach a oscyloskop pokazuje dopiero od kilku miliwoltow.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
      Nie musisz być uszczypliwy. Przynajmniej ja tak to odebrałem :-)
      Ja tylko pisze jak to sie robi a co amatorzy kombinuja to juz ich sprawa. Wazne czy ty jestes zadowolony, bo to najwazniejsze w diy.

Zamieszczone przez vinylkillsmp3 Zobacz posta
      Kwestia zamykania w puszce z metalu która faktycznie ekranuję jest dość ciekawa. Jaką aparaturę pomiarową trzeba mieć żeby sprawdzić wpływ takowej na trafo? I jaki materiał byłby najlepszy do takiej puszki... tzn np miedziana puszka o grubości 2 mm byłaby w jakiś sposób lepsza od stalowej lub żeliwnej?
      To zalezy co chcesz zmierzyc. Jesli pole rozproszenia trafa to wystarczy cewka i sluchawki ew wzmacniacz. Szukajac cewka uslyszysz gdzie buczy najbardziej. Jednak nie wiele Ci to da, bo tym sposobem bedziesz mogl tylko porownac trafa i ocenic ktore miejsce trafa najbardziej emituja.

Najlepiej jest spradzic wplyw trafa na uklad audio. A do tego celu potrzebny jest niskoszumny wzmacniacz podlaczony do wyjscia wzmacniacza. Sluchajac brumu i zmieniajac polozenie trafa czy je ekranujac nalezy znalezc najmniejsze zaklocenia ew zuopelnie je wyeliminowac. Problem w tym, ze poziom tych zaklocen zalezy glownie od prowadzenia mas i jakosci samej koncowki mocy. Przy trafie toroidalnym ktoro juz ma minimalne pole rozproszenia jego wplyw jest tez bardzo maly.

Wlasnie bede sie staral opublikowac w AVT mikrowoltomierz ktorym bedzie mozna mierzyc szumy/zaklocenia ukladow audio. Wtedy wszyscy beda mogli sprawdzic co uzyskali.

Puszka ekranujaca trafo moze byc tylko i wylacznie stalowa. Miedz nie zatrzyma pola magnetycznego.

Zamieszczone przez vinylkillsmp3 Zobacz posta
      Kurcze, wydawało mi się że ekran ma wyeliminować wszelkie promieniowanie i zakłócenia wychodzące poza niego...
      Cienki ekran z byle jakiego metalu zatrzymuje tylko pole elektrostatyczne. Czyli prad plynacy przez "powietrze".

Tylko grube stalowe blachy potrafia zatrzymywac pola magnetyczne.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      Irek, IMO jeśli zaleję bardzo tanio kupione buczące trafo amatorsko i zostawię nawet 1/3 objętości trafa nie zalane, a przestanie buczeć, to cel osiągnąłem, nie?
      Oczywiscie tak. Tylko co znaczy przestanie buczec? To tak samo jak stwierdzenie ze wzmacniacz szumi albo wzmacniacz nie szumi. Kazde trafo buczy i kazy wzmacniacz szumi a zeby to ocenic trzeba dysponowac odpowiednimi przyrzadami pomiarowymi.
      Oczywiscie jesli kupisz smieciowe buczace trafa, ktoro buczy tak ze slychac je z metra czy dwoch i po zalaniu nie bedzie go slychac z tej odleglosci to zabieg sie powiodl.

Trafa ktore ja zamawiam nie sa zalewane w calosci a slychac je tylko jak sie polozy, dotknie uchem do trafa. Ale to tez zalezy od tego co jest w sieci i jakie trafio sie trafo, bo rdzenie maja duze rozbierznosci i jedno pobieta 10mA pradu jalowego i go nic a nic nie slychac a inne pobieta 20mA i juz jest bardziej slyszalne. Caly czas mowie o sluchaniu trafa pracujacego w spoczynku i nna sparwa to pelne obciazenie. No i jeszcze trafo emituje dzwiek bo w rytm muzyki pobierany jest prad.
      Last edited by irek; 19.10.2014, 18:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
        Tylko co znaczy przestanie buczec?
        To znaczy że jak stoję 2m od wzmacniacza to cholerę słyszę. I owszem, trafo śmieciowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta

Wlasnie bede sie staral opublikowac w AVT mikrowoltomierz ktorym bedzie mozna mierzyc szumy/zaklocenia ukladow audio. Wtedy wszyscy beda mogli sprawdzic co uzyskali.
          Udało się opublikować ?

Skomentuj

Czaruję...
          X