Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz DIY

Zamiast kupować fabryczny wzmacniacz chciałbym zrobić diy, więc mam do wydania jakieś 1400 zł. Jako że załatwiłem dużą obudowę, 2x PCB do Uniampa V2, 2x radiatory do Uniampa oraz okablowanie to zastanawiałem się nad Uniampem dualmono... Kolumny to Visaton Conga, 8 ohm i potrzebują mocnego napędu.

1. Chciałbym przeznaczyć na elementy do pojedynczej końcówki około 350-600 zł, więc pytanie które warto kupić lepszej jakości?

2. Jakie będzie miała parametry taka zmostkowana końcówka i jakie minimalne obciążenie?
    (może lepiej zrobić 4 wyjścia, a mostkować podpinając kable do wzmacniacza. To da możliwość podłączania do jednej końcówki z niższym obciążeniem.)

3. Posiadam przedwzmacniacz "Nr 2" audiotonu z ALPS RK27 50k, chciałbym wykorzystać go w tym projekcie, będzie współgrał z takimi zmostkowanymi końcówkami?

4. Zastanawiałem się też nad wykorzystaniem modułów selektora wejść V3, Układu zabezpieczeń do wzmacniacza unizab2, oraz ewentualnie regulacji barwy od Irka, co wy na to? Za miesiąc miałbym dodatkowe fundusze na to.

5. Jakie będzie najlepsze możliwe trafo do napędzenia pojedynczej końcówki, aby miała jak najwięcej mocy, a przy tym końcówka była stabilna?

6. Chciałbym zamontować na panelu przednim jakiś wskaźnik wysterowania, możecie coś polecić?

7. Posiadam też Wzmacniacz słuchawkowy na TPA6120 i OPA2134. Myślę, że wyjście słuchawkowe może się przydać, tylko trzeba będzie robić osobny przedwzmacniacz do tego układu czy dałoby się wpiąć w ten z audiotonu gdybym go zastosował?
    Last edited by vinylkillsmp3; 18.10.2014, 02:32.

Ad 2.
    Suma mocy przy 4r. Czyli przy zasilaniu z noty irka bedzie to ok 240w przy 8r
    I niestety tego nie mostkuje sie porzez podlaczenie kabelkow pod inne wyjscia :/

Ad 3 i 4.
    Nadwyzke kasy wydalbym na dobry sterownik
    Cos z wyswietlaczem, sterowane z pilota i z tymi bajerami ktore wymieniles. Moze na ebay sa takie gotowce

Ad 5.
    Czytales pdfy irka?

Ad 6.
    Znowu ebay i szukanie. W polsce brak ladnych i duzych :/

Ad 7.
    Przeciez te irkowe dodatki zawieraja wyjscie sluchawkowe
    preamp bylby potrzebny gdybys bral nie wzmocniony sygnal

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      Ad 2.
      Suma mocy przy 4r. Czyli przy zasilaniu z noty irka bedzie to ok 240w przy 8r
      I niestety tego nie mostkuje sie porzez podlaczenie kabelkow pod inne wyjscia :/
      Wzmacniacz ma z tyłu 4 wyjścia do kolumn po plusie i minusie na kanał, a żeby zmostkować to łączymy oba kable kolumny z plusami jeśli dobrze zrozumiałem... ?

Ad 3 i 4.
      Nadwyzke kasy wydalbym na dobry sterownik
      Cos z wyswietlaczem, sterowane z pilota i z tymi bajerami ktore wymieniles. Moze na ebay sa takie gotowce
      Nie przyda mi się taki bajer, jestem pokrętłowym fetyszystą(hehe ), nie koniecznie muszę wydawać całą kasę, wiadomo im taniej wyjdzie tym więcej na płyty do słuchania np.

Ad 5.
      Czytales pdfy irka?
      Miałem na myśli, że może istnieją jakieś lepsze jakościowo niż te Indela, swoją drogą dlaczego TST 300/018 jest droższe od TST 300/016 skoro ma więcej mocy? Nie lepsze byłoby dla mnie TST 300/018?

Ad 6.
      Znowu ebay i szukanie. W polsce brak ladnych i duzych :/
      To olewam to... Wpadłem na taki pomysł, że zrezygnuję z tej obudowy którą mam. Zawsze uwielbiałem wygląd wierz segmentowych, więc zrobię to wszystko w 3 obudowach: 1 i 2 końcówki monobloki z zabezpieczeniami, a do 3 dam przedwzmacniacz z audiotonu, ten mój wzmacniacz słuchawkowy, selektor, barwę i fajny DAC jest na allegro, mini lampucera to też może kupię i wrzucę.

Ad 7.
      Przeciez te irkowe dodatki zawieraja wyjscie sluchawkowe
      preamp bylby potrzebny gdybys bral nie wzmocniony sygnal
      To ja wykorzystam jednak ten swój bo zabezpieczenia będą w obudowach końcówek. Poza tym już się przekonałem że lubię z niego dźwięk.
      Last edited by vinylkillsmp3; 19.10.2014, 05:49.

Skomentuj

Ad 2
        No wlasnie nie jest to tak latwe jak w samochodowych :p

Skomentuj

Czaruję...
        X