Posiadam trafo 250w, 35v. Po wyprostowaniu powinno dać ok. 50v. Czy moglibyście podać jakieś sprawdzone projekty na takie trafo? Nie liczy się dla mnie moc. Ważna jest jakość. 25w w zupełności mi wystaczy. Myślałem o czymś takim http://www.eleccircuit.com/the-first...p240-irfp9240/ . Uniampa już miałem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki wzmacniacz na 50v?
Collapse
X
-
Wiele na temat brzmienia na podstawie samego schematu powiedzieć się nie da, ale widać na pewno, że wzmak jest bardzo prosty, więc cudów nie ma co od niego oczekiwać. Do tego schemat jest narysowany z błędem (R21, C12 do -49V zamiast do masy), co nie świadczy dobrze o twórcy.
Na Twoim miejscu zrobiłbym coś na 2 parach tranzystorów w stopniu końcowym. Poleciłbym BG9 (sam napędzam go identycznym napięciem), ale w tej chwili istnieją chyba tylko 3 zestawy stereo na świecie, więc wiele opinii o dźwięku jak dotąd nie ma
-
Jesli chodzi o doswiadczenie to jakies tam mam naprawialem 3 wzmacniacze i sam zlozylem wzmacniacz sluchawkowy na tranzystorach w kazdym badz razie lutowac elementy na pcb umiem:-P. Mam na mysli dwa transformatory kazdy z 1 uzwojeniem 24v i mam do nich juz zrobiony zasilacz daja po wyprostowaniu napiecia 31.2v nie bedzie to za malo?
Skomentuj
-
Znaczy się to było tak: uniampa słuchałem ze swoimi kolumnami i u siebie w mieszkaniu i mi nie pasował. Jeśli chodzi o coś ambitniejszego to są moje początki z elektroniką. Wolę zrobić coś prostego , a żeby działało (tak jak pisałem naprawiałem parę wzmacniaczy, zrobiłem sobie kolumny, wzmacniacz słuchawkowy na tranzystorach) . Mam 1 trafo 2x35v bez obciążenia i 2 trafa z 1 uzwojeniem 24v które dają 31.2v napięcia na mostku. Kolumny mam 8 ohm ale tak jak pisałem nie chodzi mi o moc a jakość i tak przeważnie wykorzystuje z 10-15w bo nie chce aż tak katować sąsiadów :flapper:.Wyliczyłem moc przy trafach 24v wychodzi mi 36,6w mocy (to już by mi starczyło w zupełności), a dla trafa 35v wychodzi mi aż 115,5w mocy na kanał (aż tyle mi nie potrzebne ale lepiej za dużo niż za mało). Tylko nie wiem czy trafo wytrzyma?
Last edited by Oskar29; 18.10.2014, 21:52.
Skomentuj
-
Moge zrobic 7.1 przeciez to tylko jeszcze 2 pary tranzystorow dolozone do 6.1 i tyle:-P. Wzmacniacz sluchawkowy to zen headphone amp z headwize czyli normalne 2 koncowki mocy zasilacz i zabezpieczenia. Plytki mam normalnie wytrawione. Tylko musial bym wymienic kondensatory w zasilaniu bo mam na 50v nie wiem czy by nie padly jak bym im podal trafo 2x35v:-P. Trafo wytrzyma tak?
Skomentuj
-
Trafo wytrzyma, chyba że miałbyś przez dłuuższy czas puszczać ponad 150W/kanał :P (co przy 8ohm i tym napięciu jest niemożliwe)
7.1 z tego co widzę jest już gotowe do +/-50V, więc nie ma problemu.
Co do kondów, może docelowo warto by dać 63V, chociaż ja już dłuższy czas puszczam moje 6800uF/50V na ~49V i problemu nie ma, więc na razie mogą zostać.
35V mierzone jałowo? Jeżeli tak, to pod obciążeniem trochę spadnie na pewno.
Podłącz trafo na chwilę i zmierz faktyczne napięcie na elektrolitach.
Skomentuj
-
Wiec tak trafo kupilem kiedys od irka z zamiarem budowy uniampa ale gdy posluchalrm uniego i stwierdzilem ze nie pasuje mi jego brzmienie to trafo sie kurzy. 35v spisane z trafa wiec najpewniej troche przysiadzie.Teraz tylko czekac na jakas wolna gotowke i moge zlozyc. Mam jeszcze pytanie czy mase z trafa moge rozdzielic na 2 galezie zebym mogl wykorzytac zasilacz z 2 traf 24v (chce wykorzystac zasilacz ktory byl przystosowany do dual mono). Nie jest na zadnej plytce poprostu zlutowalem na pajaka zasilacz.
Skomentuj
-
Jestem pewien ze niepasujacy dzwiek byl spowodowany zmiana wzmacniacza. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace montazu czy jesli zamontowal bym radiator zeberkami do dolu obudowy czy bardzo pogorszylo by to odprowadzanie ciepla?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaAllegro, np. użytkownik Sebastian-1KWlasnie nie on tez nie ma wszystkiego :-P
Skomentuj
Skomentuj