Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kenwood KA-5090R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kenwood KA-5090R

Witam mam taki problem że wzmacniacz zaczął trochę wariować, w sumie wcześniej już coś się działo prawy kanał ściszało i charczał ale wystarczyło pokręcić selektorem wyjść i wracało do normy a dziś puściłem sobie płytkę i oba kanały charczały i grały cicho i nie równo. Rozkręciłem go i zobaczyłem że jeden z kondensatorów jest trochę wybrzuszony spuchnięty na górze czy to może być przyczyną? i w lewym kanale np przy regulacji prądu spoczynkowego maks mogę ustawić 12mV a na prawym 20mV w serwisówce podana jest wartość 17,6mV tylko czy to suma dwóch kanałów czy jednego?? poniżej foty

Ostatnio grzebałem w Kenwood-zie brata, ciut inny model. Objaw podobny ale u niego odpowiadał za to (dziwne a jednak) przekaźnik wyjściowy (zabezpieczenie). Tyle, że u niego taki objaw występował przy bardzo małym poziomie głośności. A selektorowi przeszło po kilkunastu zmianach źródła.

Skomentuj

To były przekaźniki jednak :) wyczyściłem je papierem 3000 i śmiga jak nowy:P

kondensatorami zajmę się na koniec miesiąca poszukam u chinoli może trafie jak oryginały
      Last edited by lonevolf; 02.11.2014, 13:54.

Skomentuj

A jakie tam są ?

Skomentuj

Prady spoczynkowe ustawiasz na kazdym kanale osobno, i wartosc 17mV musi byc ustawiona na jednym i na drugim.
          Oczywiscie po wlaczeniu czekasz az sie rozgrzeje, ustawiasz, wylaczasz czekasz az stygnie i ponownie wlaczasz, zcekasz i mierzysz
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
            A jakie tam są ?
            8200uF 56V Elna Audio

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
            Prady spoczynkowe ustawiasz na kazdym kanale osobno, i wartosc 17mV musi byc ustawiona na jednym i na drugim.
            Oczywiscie po wlaczeniu czekasz az sie rozgrzeje, ustawiasz, wylaczasz czekasz az stygnie i ponownie wlaczasz, zcekasz i mierzysz
            no to mam problem bo w lewym kanale max mogę ustawić 12mV z Prawym niema problemu czy przyczyną może być ten kondensator w torze zasilania ??

- - - - - aktualizacja - - - - -

na razie mam ustawione 8,8mV na obu bo myślałem że ta suma 17,6 to oba kanały

Skomentuj

Mam 5600 56V Elna z demontażu dlatego pytałem. Też właśnie z Kenwood-a.

Skomentuj

Ustaw w takim razie na obu 12mV
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Ten kondensator niby wygląda na wybrzuszony, równie dobrze może być odkształcona góra i tyle, Te kondensatory nie powinny się psuć (to nie impulsówka) chyba że było by przekroczone napięcie max graniczne czyli tak ponad około 60-kilka V.
                  Last edited by jaman7; 02.11.2014, 17:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                    Ustaw w takim razie na obu 12mV
                    ok a co może być tego przyczyną?? bo w lewym kanale perka zakręcona na maks daje 12mV prawym mogę 20mV ustawić

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez jaman7 Zobacz posta
                    Ten kondensator niby wygląda na wybrzuszony, równie dobrze może być odkształcona góra i tyle, Te kondensatory nie powinny się psuć (to nie impulsówka) chyba że było by przekroczone napięcie max graniczne czyli tak ponad około 60-kilka V.
                    jak go pukam to jest jakby pusty

Skomentuj

Czaruję...
                    X