Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

regulacje serwisowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

regulacje serwisowe

Siema,
    wziąłem się po raz drugi za regulację napięcia w/g serwisówki w moim nadzie c370 i coś mnie tknęło offset - biegunowość ma znaczenie - ISC biegunowość ma znaczenie (wyraźnie zaznaczony + w układzie), serwisówka wskazuje, że przy IDL tj regulacji biasu nie jest ważna biegunowość. Jak to jest? Napięcie niby zawsze powinno być dodatnie a mogę ustawić wartość "-". Załączam wycinek schematu i isntrukcji - BLSa podłączam do środkowych bolców.

lewy

prawy
    Last edited by mad'afaka; 03.11.2014, 20:21.

Wstaw foty na nasz serwer, bo nie widać ich.

Skomentuj

Poprawiłem. Widać teraz:)?

Skomentuj

Wrzuć na serwer diyaudio..
        http://diyaudio.pl/uploader.php

Skomentuj

Skomentuj

Ktoś coś?

Skomentuj

Przy regulacji biasu nigdy nie jest wazna biegunowosc, mierzysz spadek napiecia na rezystorze emiterowym i jest on zawsze w jakims dodatnim zakresie.

DC Offset w zasadzie tez nie jest wazne jak podlaczysz, ale skoro masz zaciski dodatnie i ujemne to intuicyjnie podlaczasz zgodnie z polaryzacja.
              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czyli po prostu w sensie, że jak niby jest minus to i tak naprawdę napięcie wzmacniające jest "dodatnie":) Tak też myślałem wolałem się upewnić. Z ofsetem to akurat sprawa prosta bo akurat się reguluje do wartości jak najbliższej zeru. A co do ISC to tam wyraźnie słychać wpływ biegunowości bo trafo po jej przestawieniu brumi:)

Skomentuj

Słuchajcie, a co do tych regulacji. Pomiędzy procedurą A i B warto wyłączyć wzmaka, albo pomiedzy 1sza i drugą pętlą pomiarową (A+B+C power of) i znów A i B?

Skomentuj

Wlaczasz i czekasz az ustabilizuje sie termicznie, czyli po prostu zlapie swoja temperature na biegu jalowym bez sygnalu oraz z galka vol skrecona na min.
                    Ustawiasz bias
                    Wyłączasz i czekasz az ostygnie
                    Włączasz i czekaz az sie nagrzeje, robisz pomiar, jesli sie nie rozjechal to dla pewnosci mozesz jeszcze raz wylaczyc, ostudzic i ponownie wlaczyc i sprawdzic.
                    Moze zajmuje to troche czasu ale warto to zrobic raz a porzadnie.
                    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czaruję...
                    X