Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Realna moc końcówek mocy t.amp ta600 i ta1050

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Realna moc końcówek mocy t.amp ta600 i ta1050

Witam, mam takie pytanie jaką prawdziwą moc posiadają końcówki mocy t.amp ta600 i ta1050 ?

a jakie masz powody zeby nie ufac producentowi?

Skomentuj

Np; Trafo mające 790VA a filtracja wynosi 4x 4700uF i niby ma moc 525w 4r ... Na różnych forach piszą co innego więc tak z ciekawości pytam tutaj heh

Skomentuj

A czemu niby miało to nie dać tych 500W? Muzyka to nie jest sygnał stale na takim samym poziomie. A transformator toroidalny można sporo przeciążyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Veers Zobacz posta
          Np; Trafo mające 790VA a filtracja wynosi 4x 4700uF i niby ma moc 525w 4r ...
          ale w czym widzisz problem?
          moc zapewne jest realna... ale podana tylko przy wysterowanym jednym kanale
          zobacz jak to robia w przypadku amplitunerow kina domowego. te kosmiczne moce sa realne! ale tylko przy wysterowanym jednym kanale przy obciazeniu wszystkich kanalow moc spada

Skomentuj

Aha, teraz rozumiem. Dzięki Paweł

Skomentuj

Moc jest realna dla sygnalu testowego 1kHz, taka moc niestety nikogo nie interesuje, bo co z tego ze przy 1kHz ma 500W jak przy 20Hz juz spadnie do 300.
              Filtracja faktycznie jest smieszna jak na koncowke estradowa o takiej mocy.
              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                Moc jest realna dla sygnalu testowego 1kHz, taka moc niestety nikogo nie interesuje, bo co z tego ze przy 1kHz ma 500W jak przy 20Hz juz spadnie do 300.
                Możesz nam wyjaśnić jak moc samego wzmacniacza przy 20 Hz jest inna niż przy 1 kHz? Zakładając oczywiście, że wzmacniacz ma pasmo w zakresie 20 Hz - 20 kHz z spadkiem 0 dB.
                Last edited by .3lite; 06.11.2014, 04:02.

Skomentuj

moc nie spadnie. jedynie zasilacz nie podola

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                    Możesz nam wyjaśnić jak moc samego wzmacniacza przy 20 Hz jest inna niż przy 1 kHz? Zakładając oczywiście, że wzmacniacz ma pasmo w zakresie 20 Hz - 20 kHz z spadkiem 0 dB.
                    Paweł mnie juz uprzedził

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      moc nie spadnie. jedynie zasilacz nie podola

Ech specjalisci... :)

Pasmo wzmacniacza jest mierzone przy malej amplitudzie sygnalu. Fachowo mowi sie niskosygnalowe pasmo mocy. Oczywiscie mierzy sie je z zalozonym spadkiem wzmocnienia. Zwykle -3dB w sprzecie wyzszej klasy mozna spotkac -1dB. Czasami podaje sie pasmo mocy czyli pasmo przy pelnej mocy wyjsciowej, zwykle wzmacniacz ma je nizsze od gory ze wzgledu na ograniczona szybkosc narastania i od dolu ze wzgledu na tetnienia zasilacza.

Co do drugiej wypowiedzi to przeczy ona sama sobie. Rozumiem, ze stwierdzenie zasilacz nie podola oznacza ze mu spadnie napiecie. I tak faktycznie bedzie. A spadek napiecia zasilania to wlasnie nizsza moc! Dlatego wszystkie wzmacniacze zasilane z zasilaczy niestabilizowanych maja nizsza moc maksymalna ponizej 100hz. Tyle wynosi czestotliwosc tetnien zasilania. Jesli pobieramy prad o nizszej czestotliwosci napiecie zaczyna spadac, dokladniej zaczynaja rosnac tetnienia co obniza chwilowe napiecie a wiec i moc wyjsciowa.

Mala pojemnosc filtrujaca powoduje wieksza utrate mocy. Ale nie ma sie czym przejmowac bo zaden glosnik nie wytrzyma pelnej mocy przy 20hz. Takie czestotliwosci nie pojawiaja sie tez w materiale muzycznym jak i wzmacniacze odtwarzaja je juz z pewnym spadkiem.

Skomentuj

Z czego co wiem to wymiana filtracji w ta1050 z 4x 4700uF na 4x10000uF wychodzi niby tej końcówce na dobre

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                          Ech specjalisci...
                          tylko czekalem az ktos sie czepi
                          w sumie to dziwie sie ze tak pozno

Skomentuj

Zazwyczaj ktoś się czepia, ale to dobrze. Po to jest forum by ktoś wyjaśnił jaki jest dokładny problem.

Tylko nie rozumiem czemu irek ironizuje kiedy zadałem pytanie, a nie napisałem żadnego stwierdzenia.
                            Last edited by .3lite; 06.11.2014, 19:01.

Skomentuj

Mala pojemnosc filtrujaca powoduje wieksza utrate mocy. Ale nie ma sie czym przejmowac bo zaden glosnik nie wytrzyma pelnej mocy przy 20hz. Takie czestotliwosci nie pojawiaja sie tez w materiale muzycznym jak i wzmacniacze odtwarzaja je juz z pewnym spadkiem.
                              Oczywiscie ze nie wytrzyma pelnej mocy wzmacniacza bo sie po prostu "skonczy" (szczegolnie w br)

Ale wplyw tej pojemnosci chociazby tak ogolnie mowiac na jakosc basu slychac bardzo wyraznie, zreszta kiedy zaczyna siadac zasilanie pojawia sie kompresja sygnalu, a spadki napiecia beda nizsze o ile zapewnimy solidne trafo i adekwatna do niego pojemnosc filtracji.

Skomentuj

Tylko nie rozumiem czemu irek ironizuje kiedy zadałem pytanie, a nie napisałem żadnego stwierdzenia.
                                Nic nie ironizuje tylko zacytowalem twoje pytanie zeby bylo wiadomo na co odpowiadam. Juz sie nie czepialem tego 0 dB :)

A ponizej masz czary mary: Od razu widac ze kolega audiofil bo pisze bez sensu

Oczywiscie ze nie wytrzyma pelnej mocy wzmacniacza bo sie po prostu "skonczy" (szczegolnie w br)
                                Co panie kolego nie wytrzyma pelnej mocy? I co kolego sie skonczy? I dlaczego szczeglnie w br?

Ech z audiofilami pseudoelektronikami to strasznie ciezko sie dogadac, cos im sie tam w glowie rysuje ale nigdy nie potwierdzaja tego pomiarami.

kiedy zaczyna siadac zasilanie pojawia sie kompresja sygnalu
                                Ze co?? A jak sie mierzy ta kompresje? Pewnie mozna ja tylko uslyszec :)

spadki napiecia beda nizsze o ile zapewnimy solidne trafo i adekwatna do niego pojemnosc filtracji.
                                To prawda tylko co z tego? Mozna zastosowac zasilacz stabilizowany ktoremu napiecie wogole nie bedzie przysiadac. Tylko po co? Wiekszosc wzmacniaczy ma zasilacze niestabilizowane i w niczym im to nie przeszkadza.
                                Kazdy wzmacniacz to tak na prawde stabilizator napiecia tylko zamiast utrzymywac je na slaym poziomie utrzymuje jego wartosc w rytm wartosci zadanej, czyli w rytm sygnalu wejsciowego. Dlatego nie sa mu potrzebne zasilacze stabilizowane.
                                A czy napiecie spadnie bardziej czy mnie to bez znaczenia. Spadek napiecia powoduje obnizenie maksymalnej mocy wyjsciowej o ktorej mowimy. Ale to ze napiecie sobie plywa podczas pracy wzmacniacz kompensuje sprzezeniem zwrotnym.
                                Last edited by irek; 07.11.2014, 16:50.

Skomentuj

Nic nie ironizuje tylko zacytowalem twoje pytanie zeby bylo wiadomo na co odpowiadam. Juz sie nie czepialem tego 0 dB :)
                                  :thumbsup: Faktycznie, z tym 0 dB trochę przesadziłem bo dobrze wiedziałem o slew rate (większa moc = większa amplituda = większy slew rate potrzebny niż w przypadku pomiaru przy małej mocy), ale nie rozumiem dlaczego dla tętnień zasilacza jest magiczna granica 100 Hz? Dlaczego nie 200 Hz? Obie wartości są harmonicznymi 50 Hz. Mógłbyś mi to wyjaśnić?

A ponizej masz czary mary: Od razu widac ze kolega audiofil bo pisze bez sensu :)
                                  Zauważyłem właśnie, ale stwierdziłem, że nie jestem tu po to by się kłócić a czegoś nauczyć :)
                                  Last edited by .3lite; 07.11.2014, 17:35.

Skomentuj

Co panie kolego nie wytrzyma pelnej mocy? I co kolego sie skonczy? I dlaczego szczeglnie w br?
                                    A jak sie zachowuje glosnik w obudowie br ponziej czestotliwosci strojenia? wytrzymalosc mocowa glosnika zalezy od czestotliwosci i obudowy w jakiej jest zamontowany oraz od jej objetosci.

Ech z audiofilami pseudoelektronikami to strasznie ciezko sie dogadac,
                                    Audiofilem nigdy nie bylem i nie jestem, elektronikiem jaknajbardziej, wiesz wiecej niz ja? super, ja jeszcze mlody jestem, dopiero 2 lata pracy w zawodzie i kilka konstrukcji na koncie, tylko zmien ton wypowiedzi bo piszesz jakby akzdy byl idiotom a Ty jeden pozjadal wszystkie rozumy.

Ze co?? A jak sie mierzy ta kompresje? Pewnie mozna ja tylko uslyszec
                                    Zmierzyc tez sie napewno Da, i slychac oczywiscie slychac wyraznie.

Kazdy wzmacniacz to tak na prawde stabilizator napiecia tylko zamiast utrzymywac je na slaym poziomie utrzymuje jego wartosc w rytm wartosci zadanej, czyli w rytm sygnalu wejsciowego. Dlatego nie sa mu potrzebne zasilacze stabilizowane.
                                    Utrzymywane sa w wezszym zakresie przy wiekszej wydajnosci zasilacza, zasilanie to jedna z wazniejszych spraw, im napiecie stabilniejsze tym lepiej.

A czy napiecie spadnie bardziej czy mnie to bez znaczenia. Spadek napiecia powoduje obnizenie maksymalnej mocy wyjsciowej o ktorej mowimy. Ale to ze napiecie sobie plywa podczas pracy wzmacniacz kompensuje sprzezeniem zwrotnym.
                                    Ma znaczenie gdy to napiecie sobie pływa +/- 5V, troche wiecej praktyki a nie tylko suchych faktów

Skomentuj

Czaruję...
                                    X