Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 50W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 50W

Mam pytanie dotyczace tego projektu:
    http://www.elektronika.sirius.pl/ind...l=audio&id=090
    Czy to jest zasilane napieciem symetrycznym +/- czy zwyklym + -.
    I czy mozna z dwoch zasilaczy 12V i 10V wyprostowac przez mostki i wyprowadzic symetryczne napiecie ??

Prosze o jakas podpowiedz, bo mi wczesniej powiedzieli ze uklad jest na napiecie liniowe, a w opisie jest ze symetryczne.

http://www.astercity.net/~marx666/sym.jpg - tak wyglada taki zasilac

To wzmacniacz na napięcie pojedyńcze (chyba)

Skomentuj

to wzmacniacz zasilany napięciem symetrycznym, zakres napięć zasilających -/+(12-44)V. do zasialnia potrzeba trafo z wyprowadzonymi dwoma uzwojeniami strony wtórnej.

ten wzmak to chyba słynny kit ne078.

Skomentuj

dziejok, ale na schemacie minus jest zwarty z masą, wydaje mi się (prawdopodobnie się mylę) że zasilanie symetryczne jest wtedy gdy mamy -, gnd i + a tu jest (chyba) tylko gnd i +

Skomentuj

Na bank na pojedyncze zasilanie.Wejscie i wyjscie idzie po masie, ktora oznaczona jest tam poprostu minusem (-).

Skomentuj

tak, macie racje. poprostu patrząc na tda2030 skojarzyłem z moim wzmakiem który zasialny jest symetrycznie.

Skomentuj

to znaczy ze jak ja mam to podlaczyc?? mam zasilacz z unitry pw3015 z dwoma uzwojeniami wtornymi, wiec bez problemu moge zrobic symetryczny, wczesniej zrobilem z 2 zasilaczy to TDA2030 poszedl z dymem i ja juz niewiem co mam zrobic, dwa zasilacze dawaly napiecie 35V, ten zasilacz ma 44V, a niechce zasilacza spalic. wiec jak radzicie zeby to podlaczyc ?? tylko + i - ??
              Czy moze zrobic na symetryczne i pominac punkt zwierania sie minusa z masa ?? bo w sumie to po co na schemacie by rysowali ta mase??
              Czy moze poprostu punkty oznaczone masa trzeba podlaczyc do - ??
              Help please ...

Skomentuj

wzmacniacz jest na pojedyńcze zasilanie minus jest zwarty z masą układu.
                Pomimo prostoty układ jest do bani, musisz mieć sparowane tranzystory,przy pierwszym uruchomieniu włącz w plus zasilania oporek 70-100ohm/1w najlepiej weglowy jak pójdzie z dymem - masz błąd na płytce-pierwszy raz odpalaj bez tranzystorów!!! .
                inna sprawa ze ten scalak jest dość mocny sam w sobie ma ok 14 wat jesli poszedł z dymem to albo się wzbudza układ albo masz jakiegoś błąda..posprawdzaj wszystko-naprawiałem radyjko thomsona gdzie taki był-było zwarcie na przewodzie do głosnika-scalak przezył padła ścieżka na druku-poprostu sie upaliła

Skomentuj

No to mam zrobic zasilacz symetryczny do tego ukladu ??
                  czy tylko wyprostowac i odfiltrowac te 44V??

Skomentuj

Najpierw to go odpal na zasilaczu komputerowym i sprawdz jak dziala,jesli na 12Voltach bedzie dzialal to na 44 prawdopodobnie tez.
                    Inaczej :
                    sprawdz na byle jakim zerodle napiecia<wydajnym>,potem kombinuj konkretny zasilacz.

[ Dodano: 2005-01-11, 14:47 ]
                    Jesli masz juz jakis zasilacz symetryczny a chcesz podlaczyc ten uklad to podlaczsz plus i mase,minus zostaje w powietrzu!!!!!!!!
                    Najpierw radze zasilic to 12Voltami!!!

Skomentuj

Po podlaczeniu ukladu do 12V DC zasilacza od kompa, a masy (w/g schematu) do obudowy kompa, TDA2030 szybko się grzeje. jesli chodzi o dzwiek to tylko lekkie trzasniecie w glosniku (jak to przy wlaczaniu napiecia) i ... nic wiecej...
                      Sprawdzilem uklad, wszystko jest w porzadku z polaczeniami, tylko kondensatorki 100k spadly na 50-70k, pewnie dlatego ze ich nie wymienilem po zpaleniu poprzedniego TDA2030...

bez podlaczania masy do obudowy, TDA sie nie grzeje (chyba), ale costam pierdzi cichutko w glosniku. (zapomnialem wspomniec ze do + zasilania wsadzilem kondensatorek 100 ohmow, ktory chyba sie spalil. bez tego kondensatorka grzeje sie tda2030 i bd911, 912 sie nie grzeje.

Skomentuj

mase podlaczyles do obudowy???????
                        porabalo cie??
                        przeciez w zasilaczu komputerowyn jest masa!!!
                        ciekaw jestem jak wyglada ten uklad skoro ladunek wyraza sie oporem.
                        Wpisz sobie w google "kondensator"

[ Dodano: 2005-01-11, 20:09 ]
                        mam nadzieje ze sygnal podlaczyles??

[ Dodano: 2005-01-11, 20:11 ]
                        jak masz miernik to sprawdz pobor pradu i ewentualnie czy napiecie stale jest na wyjsciu

Skomentuj

Pomylilem nazwy :/ sorry, tam byl rezystor 100 ohm

Skomentuj

Zasilanie jest oczywiście pojedyńcze. Gdyby było podwójne to układ dostawałby nawet 88V między oba wyprowadzenia zasilania, a to pewnie tylko STK potrafią. W kolektorach brak jet rezystorów ograniczających prąd króre stanowią ujemne sprezężenie zwrotne- oczywiście gdyby były w emiterach, ale to i tak nie ten układ :-) - nie ta topologia.
                            Brak regulacji punktu pracy i brak prądu spoczynkowego. Tranzystory pracują w klasie B. Układ kiepski i pewnie nie zabrzmi najlepiej...

A radiator?! Kolega chyba odpalił układ BEZ przykręconego radiatora do TDA i tranzystorów!! i dlatego się grzeje... Uwaga: na wkładce radiatorowej TDA jest ( - ) - połączenie z końcówką 3. układ i tranzystory należy izolować jeśli są na wspólnym radiatorze.

Rezystory na końcówkach + i - zasilania TDA powinny mieć przynajmniej po 1-2W a może nawet z 4-5W.

Schematy na tej stronie są wogóle czasem dziwne...

Skomentuj

Poza tym, ze jest wysokie napiecie, to az bije w oczy obecnosc kondensatora o duzej pojemnosci na wyjsciu :P Ja osobiscie dorwalbym jakis tani albo uzywany juz trafo z symetrycznym wyprowadzeniam i napieciem np +-14V i zbudowal sprawdzona juz konstrukcje.

Skomentuj

Chwilowo odpuscilem sobie robienie tego wzmacniacza mocy, na rzecz skonczenia przedwzmacniacza na dwoch wzmacniaczach operacyjnych TL071

co myslicie o tej konstrukcji ?? :) i jak wpiac 2 lub 3 LED w zasilanie scalakow zeby gral normalnie, bo jak podlaczam dwie to prawie nie wzmacnia sygnalu. z jedna dziala.
                                Dodam ze dioda jest wpieta w minus zasilania.

Skomentuj

co do tych diodek, to ja nie rozumiem :) Wlaczasz je rownolegle ze scalakami czy jak? Bo jezeli tak robisz to napiecie przewodzenia diody pewnie wymusza napiecie zasilania scalaka (zaleznie od koloru okolo 2,2V). Chybaze przez rezystor podlaczasz, bo jak tak to prad na diodzie ustal na okolo 15mA i dobierz odpowiednia rezystancje.

Skomentuj

A czy ten układ trzeba jakos regulowac ?? ..., ktoś wspomniał żeby pierwszy raz uruchamiac bez tranzystorów.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X