Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmaczniacz RIAA - DIY problem z uruchomieniem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmaczniacz RIAA - DIY problem z uruchomieniem

Witam was
    mam taki problem ze wzmacniaczem do gramofonu mianowicie gra ale dość ostro i natarczywie słychać górne pasmo a bas jest szczupły poza tym gdy rusza się gałką volume to dziwnie nerwowo lata wskaźnik wysterowania we wzmacniaczu (końcówka mocy Hitachi HMA8500MKII) ale nic w głośnikach nie słychać na innym źródle jest normalnie. Ogólnie słuchać się da muzyka jest wyraźna ale nie tak jak powinno być najprawdopodobniej źle policzyłem RIAA gdyż bez niego na normalnym źródle wzmacniacz gra dobrze więc narysowałem go schematycznie bo raczej to nie jego problem.

Byłbym wdzięczny za pomoc :)

Spróbuj dodać kondensator na wyjściu wzmacniacza riaa jeśli takiego brak bo na schemacie nie widać (w szereg 10uF elektrolit lub foliowy(kostka 1uF) ), bo pewnie składowa stała jest dodawana ze wzm.operacyjnego do sygnału wyj.
    Last edited by jaman7; 12.11.2014, 23:18.

Skomentuj

Koncowka mocy ma na wejsciu 10uf tantal, miedzy dwoma wzmacniaczami tez jest kondensator

Skomentuj

A np C1 dalbym 18nf ? Moglo by zlagodzic gore?

Skomentuj

Ten kondensator wejściowy (C3) nie jest potrzebny.

Jak będzie czas to dokończę testy swojego przedwzmacniacza RIAA i udostępnię na forum.

Zamieszczone przez wydra9 Zobacz posta
          A np C1 dalbym 18nf ? Moglo by zlagodzic gore?
          To sam zaprojektowałeś ten przedwzmacniacz RIAA czy jednak nie?

Skomentuj

No tak sam ale nie wiem czy dobrze, wg tego co znalazlem w internecie i mojej interpretacji R1 i C1 tworza filtr 2,122khz R2 C2 50hz R1i C2 500hz, nie wiem co z R3 poza tym ze daje on wzmocnienie to czy nie dac z nim kondensatora ze 100uF. Komdensator C3 i R4 tworzy filtr IEC na 20hz. R4 i C4 tworza dopasowanie do wkladki.
            Last edited by wydra9; 13.11.2014, 18:00.

Skomentuj

Filtry są źle zaprojektowane w tym układzie i dlatego to tak gra, a nie inaczej.

To co pokazałeś:

Tak wygląda mój przedwzmacniacz i prawidłowy wykres wzmocnienia od częstotliwości:

A tak sama equalizacja krzywej RIAA:

Last edited by .3lite; 13.11.2014, 18:13.

Skomentuj

Hmm super sprawa jaki to program?? Chodzi o samo przeprojektowanie wartosci R1,2 C1,2? Moglbys mnie jakos naprowadzic w mysleniu? Bylbym wdzieczny

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chodz jest jeden blad w schemacie brak zwory miedzy rezystorami i kondensatorami w filtrze

Skomentuj

Program to LTspice do symulacji, jest darmowy :P

przeprojektowanie wartosci R1,2 C1,2?
                  Właściwie to wszystkich filtrów.

Chodz jest jeden blad w schemacie brak zwory miedzy rezystorami i kondensatorami w filtrze
                  Gdzie dokładnie? Jestem ślepy :(

Edycja#01

Już widzę, w takim wypadku poprawa:

Zmienia trochę, ale dalej to nie jest dobra poprawa krzywej RIAA.
                  Last edited by .3lite; 13.11.2014, 18:49.

Skomentuj

Hmmm wszystkie filtry?

Skomentuj

nie wiem co z R3 poza tym ze daje on wzmocnienie to czy nie dac z nim kondensatora ze 100uF
                      Dzieli napięcie w sprzężeniu zwrotnym, więc odpowiada za wzmocnienie. Po co ten kondensator chciałbyś dawać?

Komdensator C3 i R4 tworzy filtr IEC na 20hz.
                      Tylko, że C3 nie jest potrzebny w ogóle, a przynajmniej moim zdaniem.

R4 i C4 tworza dopasowanie do wkladki.
                      To się zgadza, ze wzmocnienia i doboru tych elementów widać, że wkładka typu MM. Wzmocnienie troszkę za małe.

Hmmm wszystkie filtry?
                      Tak, na twoim miejscu zrezygnowałbym z tego układu i zaczął projektować układ od nowa, może nawet na jednym opampie cała korekcja aktywna. Możesz też poprawić wartości i obserwować w LTspice czy w ogóle dobrze idziesz. Z pamięci, czy na kalkulatorze ciężko to zrobić. Trzeba symulować każdy układ.

Skomentuj

Mam proteusa i mi nie wychodzi :( wzmacniacz jest na elementach dyskretnych dwu stopniowy dobry zasilacz obudowa wiec op amp odpada jeden stopien tez bo szkoda, bardziej chcialbym poznac typologie dzialania

Skomentuj

Nie używam niestety. W takim wypadku polecam sciągnąć dobry program do symulacji i poprawić wartości elementów w filtrach. Po takim zabiegu można przejść do budowy i testów :)

Skomentuj

No udalo sie w proteusie to zasymulowac i wychodzi zle :P ale dzieki za rady z symulacja

Skomentuj

Myślę, że właśnie korekcja krzywej RIAA to jest Twoim problemem. LTSpice nie ma problemu z symulowaniem, po testach mojego układu na oscyloskopie i symulacjach w LTSpice doszedłem do tego, że te symulacje są naprawdę dokładne.
                              Last edited by .3lite; 14.11.2014, 07:29.

Skomentuj

Troche poprawilo wymiana C1 na 20nF i R3 na 1k, co sadzisz o tym?

Skomentuj

W schemacie do symulacji miałem jeszcze jeden błąd (rezystor 3.3k był 4.7k i wyszło inne wzmocnienie), więc ogólnie Twoja korekcja RIAA wygląda tak:

Zielona - symulacja
                                  Czerwona - jak powinno mniej więcej wyglądać (nie jest to dokładnie nałożone, ale daje ogólny zarys jak krzywa RIAA ma opadać).

Ogólnie jest prawie dobrze, ale problem masz od 10 kHz gdzie powinieneś mieć sygnał o kilka dB niższy (+27 dB w krzywej RIAA, u ciebie to +31 dB). Pomijając już, że Twój układ zaczyna wyrównywać wzmocnienie od 10 kHz kiedy powinno ono mocno spadać. Napisałeś, że wysokie tony są natarczywe - trudno się dziwić, grubo ponad kilkanaście dB już po 10 kHz.

Niestety, zmieniając jeden element lub jeden filtr zmieniasz większą część krzywej. Tutaj trzeba poprawić wysokie, a potem wyrównać średnie do wartości +40 dB dla 1 kHz (tak jak jest teraz).

Troche poprawilo wymiana C1 na 20nF i R3 na 1k, co sadzisz o tym?
                                  Nie bardzo, 1 kHz wypada na +48 dB.

Skomentuj

widzę ze głównym problemem jest drugi stopień, gdy zwiększę wzmocnienie pierwszego stopnia a zmniejszę drugiego jest chyba Oki. także R3 100R; R9 10K i jest oki wg mnie. Co sadzisz? Znalazłem tez przykład jak dawano pasywne filtry miedzy dwoma wzmacniaczami.Chodzi mi o to żeby wzmocnienia stopni się bardziej wyrównały a nie było tak że jeden ma duże a drugi prawie 1

- - - - - aktualizacja - - - - -

Lub zamiast C7/R8 dać 1,5nF :) i chyba git?

Skomentuj

Skomentuj

http://andyc.diy-audio-engineering.o...o_preamp.xhtml

Skomentuj

Czaruję...
                                        X