Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ciemna yamaha rx397

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ciemna yamaha rx397

Witam, kupiłem już taką ogólnie z zamysłem budki na uni, jednak może by spróbować ją uruchomić, w necie ktoś miał podobny problem i zmiana zenerki pomogła, w tej mojej jednak nie. Jak jest wszystko podłączone to na trafie czuwania ledwo 50v jest a na wtórnym nic, jednak jak wyjmę tą płytkę ze wzmacniacza wtedy na pierwotnym ładnie trzyma 230 a na wtórnym 16v co jest podobno stanowczo za dużo, ktoś ma pomysł gdzie szukać przyczyny ?

wrzuć jakiś schemat

Skomentuj

Chciałem ale ma ponad 5mb i forum nie przyjmuje

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dobra, manual miałem stąd http://elektrotanya.com/yamaha_rx-397.pdf/download.html , a tu ktoś opisywał podobny problem http://www.forums.hcsd.com.au/cgi-bin/forum/Blah.pl?m-1 tą zenerkę 3v zmieniłem ale ciemno nadal i IC253 również, ale zamieniając go na 621 bo tych 421 nie ma już dostępnych .

Skomentuj

Dokument ładowany lokalnie.pdf

Załączam schemat, może ktoś rzuci okiem i coś podpowie .

Skomentuj

Witam, ciężki temat jak na odległość, szukałeś coś na temat na elektroda.pl ?

Skomentuj

Jedyne co Google podpowiedzialo to ten link z zagranicznego forum

Skomentuj

Witam a próbowałeś załączyć trasformator główny, zwierając RY251? usterki bym szykał w okolicy trafka pomocniczego np.q254.
              Last edited by piotr f.; 05.12.2014, 19:57.

Skomentuj

Na krótko nie próbowałem, właśnie małe trafo jak wyjme całą tą jego płytkę ma 15v ale jak wepne do tej drugiej to już nie ma napięcia

Skomentuj

masz może jakiś zasilacz +5V , ja bym zwarł RY251, żeby odpalić traf główne i podać obce +5V na diody D603, D604, D605.

Na wyjsciu trafka może być 15V potem jest stabilizator + 5V , trafko musi załączyć przekażnik 12V RY251.

Jest też możliwość że jest coś innego uszkodzone i sygnału załaczającego (power realy) niema.

Skomentuj

Tak mi się wydaje że w tym pdf na czerwono są napięcia podane przy poszczególnych elementach, to chyba mi nic innego nie pozostaje jak lecieć po kolei z tym na tych 2 płytkach i zobaczymy co z tego będzie

Skomentuj

Ja bym zwarł trafo główne i zobaczył czy koncówki mocy są sprawne (nie dają napięcia stałego +/-), no i sprawdził czy jest jakieś napięcie na Power Realy, odpowiada za załączenie trafka głównego.

Skomentuj

Ok w wolnej chwili lukne na to jak mówisz, dzięki i dam znać jak mi się uda dobrać do tego

Skomentuj

trafko pomocnicze załacza trafo główne a +5V to pewnie zasila procesor sterujący i całą jego oprawę napięcie na koncówkach sprawdzaj na L103 i L104

Skomentuj

Na złączu PRY sygnał z procesora nie mam sygnału (brak napięcia), jak rozepnę układ w tym miejscu i dam +5 to przekaźnik od razu klapie, na pozostałych złączach jest mniej więcej jak powinno być, S10 czyli 10V które idzie na stabilizator, jest 4,99V które wraca z D604 , PDET z procesora ~4,30V ,i /RES ~4,60V

Skomentuj

na odległość nie pomogę. :crying:

Skomentuj

Ok dzięki, jeszcze jej nie rozbieram w sensie ostatecznie zostanie z niej buda dla uni, ale trochę jeszcze może z nią powalczę.
                                Zostaje mi teraz chyba sprawdzenie tych okolic :

schemat jest, może dojdę do czegoś sensownego :

Skomentuj

Czaruję...
                                X