Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najprostszy możliwy wzmacniacz 2x20~40W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najprostszy możliwy wzmacniacz 2x20~40W

Witam, dawno tu nie byłem ale wracam po latach. Narodził mi się w głowie pomysł zbudowania mini monitorków na stxach i potrzebuję do nich wzmacniacza. Szukam jakiejś kości która miałaby około 40~20W przy 8 omach. Coś z minimalną ilością elementów, żeby się za bardzo nie narobić a najlepiej jakby dało się to złożyć na pająka. Może znacie coś prostego? Ja szukam już chyba 4 dzień i mam problemy ze znalezieniem czegokolwiek...

Może TDA1554Q? bardzo prosty i tani wzmacniacz, niestety ok 20W ma przy 4Ohm. Natomiast zasilanie pojedyncze.

Skomentuj

LM3885, LM3886. Schematów i płytek pełno w sieci.

Skomentuj

Pomyśl nad LM3886 fajna kość o dobrych parametrach, da sie zmontować na pająku, ale bezpieczniej jest montować na pcb.

Skomentuj

Lm4780 :)

Skomentuj

No i dolphin123 zaproponował 2w1

Skomentuj

Miałem to długi czas w akademiku na studiach i przeżyła dobre czasy :) Prosta aplikacja, nienajgorszy dźwięk w porównaniu do firmowych używanych wzmacniaczy za 2-3stówki.

Skomentuj

Tylko nie można zapominać o rezystorach po 100 za szt. Wtedy dźwięk jest najlepszy na świecie ;-)

Skomentuj

Proszę Cię.. Tu nie audio voodooo... :)

Skomentuj

Ale na audios....o tak polewa

To może lm4766 :) Też prosta aplikacja.
                    Last edited by Meteo; 20.11.2014, 22:27.

Skomentuj

Oczywiście że żartowałem. Lm4780 to jak 2xLm3886 bodajże. Wybieraj co łatwiejsze, tańsze i składaj.

Skomentuj

Płytki masz w avt jak i na advance electronic, składać i lutować. Fajnie że scalaki grają z kopa :)

Skomentuj

Polecam lm4780 tak jak poprzednicy, fajny dźwięk i w jednej kostce stereo.Prosta aplikacja za nie duże pieniądze:) Testowałem na stx awx i daje radę nawet.Zasilanie mu dałem +/- 36V w stanie spoczynku, radiator troszkę większy niż w starych kompach na socket A ,bo troszkę mocno sie grzał.Chyba ,że zależy ci na małym wzmacniaczu to mały radiator i wentylator pod 5V podpięty żeby cisza była:)
                          Last edited by lukiel84; 21.11.2014, 10:48.

Skomentuj

To już lepiej tadka 2030,-50, przyjemne granie.
                            Z LM jest jak wv golfem,jest bo jest , jeździ bo jeździ, dużo osób go ma , wszyscy chwalą , ale tak naprawdę nikt go nie lubi.
                            Lm 3886 mam gotowe ,jak już koniecznie chcesz to PW.

Skomentuj

Kiedyś też przerabiałem różne LMy i TDA. Dzisiaj bym się nie zastanawiał, tylko zamówił u Chińczyka gotowego TK2050 za $15. 2x20W wyciągniesz na zasilaczu od laptopa. Jak podliczysz LMa z zasilaczem wyjdzie dużo drożej. No i jak dla mnie to maleństwo to rewelacja jakość/cena.

Skomentuj

Czaruję...
                              X