Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LM3886 przydźwięk

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LM3886 przydźwięk

Witam

Posiadam wzmacniacz jak w temacie. Jest to jedna kostka LM3886 z potencjometrem liniowym 50k.
    W środku wygląda to tak:

Zrobił go kiedyś ktoś z forum dla mnie jako wzmacniacz do pomiarów.
    Wzmacniacz trochę buczy tj. Po podłączeniu głośnika i kręceniu potkiem wzrasta dość znacznie przydźwięk.
    tak to brzmi mniej więcej. Nagrywałem to mikrofonem z laptopa po przystawieniu do niego wysokotonówki na około 10 cm.
    http://www.supershare.pl/?d=1B34A21F2

W jaki sposób można zniwelować lub zmniejszyć ten przydźwięk ?

Jactam się na tyle nie znam ale potek - kable sygnalowe i trafo razem to dobrze nie wróży

Skomentuj

Faktycznie. Patrząc na zdjęcie, całość napięcia na górę (kable zasilania i wyłącznik na górny boczek), wszystkie kable zasilające skręć ze sobą parami, cały sygnał na dół (gniazda, kable sygnałowe i potek na dół i na jak najkrótszych kablach), podłącz masę do obudowy potencjometru. Jak to nie pomoże to trzeba szukać dalej.

Skomentuj

Dla mnie radiator nie powinien dotykać zwoi trafa, a sam radiator uziemiony.
        Uziem obudowę potka,
        Kolega wyżej tez ma rację.
        Negatyw za prowadzenie kabli.
        Jak to nie pomoże to wyjmujemy wszystkoz budy, podłaczamy bezposrednio sygnał na wejsci i badamy

Skomentuj

Więc tak, rozłożyłem go wyjąłem wszystko, coś jest chyba nie tak z tym potencjometrem bo dotykając go palcem strzela w głośniku..
          Mam takie trafo:

Możecie polecić jakiś kit do którego mógłbym wykorzystać to trafo?
          Szczerze mówiąc nie chce mi się przy tym grzebać i chciałbym to zrobić od nowa jak trzeba.
          Może jest ktoś chętny kto wykona taki prosty wzmacniacz ?

Skomentuj

Z takim trafkiem możesz poszukać czegoś na STK. Np. z uszkodzonej wieży na portalach aukcyjnych są często wystawione końcówki od miniwież.
            Spróbuj obudowę potencjometru podłączyć do masy. Jak ten LM Ci gra to po co chcesz to rzucić i robić od nowa co innego. Pobaw się z prowadzeniem kabli i ustawieniem w środku żeby zlikwidować przydźwięk.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              Spróbuj obudowę potencjometru podłączyć do masy. Jak ten LM Ci gra to po co chcesz to rzucić i robić od nowa co innego. Pobaw się z prowadzeniem kabli i ustawieniem w środku żeby zlikwidować przydźwięk.
              Wyjąłem go z budy i ułożyłem kable jak najdalej od siebie i niestety to nie pomaga, nie chce mi się z nim bawić

Chciałem kupić gotowy kit LM wraz zasilaczem i zrobić od nowa jak trzeba bo wykonanie tego jest słabe.
              Jednak przeglądając ofery na Ebayu kupiłem wzmacniaczyk Muse m20 który idealnie się sprawdzi w tej roli tak więc temat do zamknięcia .
              Dzięki za pomoc ;-)

Skomentuj

Możesz oddzielić masę sygnałową od zasilającej , i połączyć rezystorem 10R , gwarantuje że przydzwięk zginie. Miałem to samo.

Skomentuj

Czaruję...
                X