Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kable

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kable

Witam.
    Posiadam kolumn Quadral Shogun X ( http://www.quadral.pl/pl/Produkty/Ko...ogowe/SHOGUN_X )
    Po nowym roku będę chciał dokupić wzmacniacz - jestem już zdecydowany na NAD C356BEE http://nadelectronics.com/products/h...ated-Amplifier (przed zakupem kolumn słuchałem ich właśnie z tym wzmacniaczem no i po prostu spodobało mi się - słucham głównie muzyki elektronicznej trance/techno, house itp. )

Nie wiem teraz jakich kabli użyć tzn. chodzi mi o ich wielkość/przekrój. Długość będzie nie większa niż 2 metry - myślę, że nawet około 1,5 metra.
    I pytanie czy wystarczą 2,5 mm2 czy użyć 4,0 mm2 ?? Wstępnie zainteresowały mnie kable melidiki MDC2250 lub MDC2400

I jeszcze jedno pytanie, kolumny posiadają możliwość podłączenia bi-wiring , i czy warto z tego skorzystać ? Wzmacniacz NAD C356BEE ma w sumie 4 wyjścia.
    Czy trzeba czegoś przestrzegać podłączając w ten sposób ?

Z góry dzięki :)

Wiem, że pytanie o kable zawsze powoduję ciężką dyskusję, ale chciałem się tylko dowiedzieć czy wystarczą mi 2,5 mm2 czy może jednak zastosować 4.0 mm2.

I chciałem jeszcze porady odnośnie bi-wiring/bi-amping bo nie mam o tym w ogóle pojęcia.

Pomoże ktoś ?

Skomentuj

2.5 wystarczy w zupełności. Oba takiej samej długości. A to podłączenie sobie odpuść bo w wzmacniaczu masz 2 końcówki mocy rozdzielone na 4 wyjścia. Przy 4 koncowkach miało by to jakiś sens

Skomentuj

Aha rozumiem. Czyli zostaiwc zworke.
        Dzięki :)

Skomentuj

Z ciekawości możesz sobie podłączyć ale na wysokie coś cienkiego raczej, fajnie się sprawdza skretka komputerowa

Skomentuj

Zamieszczone przez kriss.pl Zobacz posta
            I chciałem jeszcze porady odnośnie bi-wiring/bi-amping bo nie mam o tym w ogóle pojęcia.
            daj spokój, książki/internet wiedzą.
            A co do kabla, to proponuje nie martwic sie tak kablem co w pierwszej kolejności: ilością kompresji muzyki (jakością) > używanym zestawem głośnikowym > akustyką pomieszenia/miejscem pdsłuchowym > elektroniką (wzmacniacz) > jakością kabli.

PS: nie uwzględniamy granicznych przypadków, typu słuchasz na hali produkcyjnej, utworków z mp3 na kolumnach ze spalonym wysokotonowym, napędzanych wzmacniaczem na TDA.

Skomentuj

Panowie, kupował ktoś ostatnio kable? Coś taniego w dobrej cenie aktualnie ktoś widział?
              Potrzebuję ok 12m 1,5mm2 i 12m 0,5-1mm2.

Paweł wrzucał kiedyś jakieś paczki thomsona czy czegoś podobnego w tanich pieniądzach. Przypomni sobie?:)

Skomentuj

http://www.poweraudio.pl/monacor-spc...tr-p-2920.html

Mam 2.5mm tego monacora i moim zdaniem za tą cenę jest godny polecenia.

Skomentuj

Kupiłem thomsony 2,5mm5 i 0,75mm2 które mi Paweł S. polecił. 15zł za 10m 2,5mm2 i 8zł za 10m 0,75mm2. Na znanym portalu widnieją.

Skomentuj

No to faktycznie cenowo te które podałem nie mają startu. Z tym że na przyszłość polecam, bo kabel naprawdę fajny :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X