Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dokładny multimetr z pomiarem pojemności

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dokładny multimetr z pomiarem pojemności

Witam, potrzebuje zakupić dość dokładny multimetr z pomiarem pojemności w dość szerokim zakresie.

Pomińmy kwestię ceny bo wszystkie urządzenia wymienione w tym temacie mogę mieć za podobne pieniądze.

Moje typy i ich główne zalety:

Voltcraft VC870
    -pomiar pojemności do 40mF z dokładnością 3%
    -dedykowany interfejs do pomiaru pobieranej mocy, z pewnością lepsze rozwiązanie niż wpinanie się w gniazda bezpieczników
    - ogólnie solidne wykonanie i dokładność

CEM DT-9929
    -pomiar pojemności do 40mF z dokładnością 5%
    -firma wzbudza moje zaufanie jeśli chodzi o przyrządy pomiarowe

Jest jeszcze pełnoprawny mostek RLC CEM-DT9935, zastanawiam się czy nie będzie to najlepsze rozwiązanie w tej cenie.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Mam dwa unity i jestem zadowolony.

Skomentuj

Tez mam kilka UNIT-ów ale zaden z nich nie mierzy pojemnosci w takim zakresie, potrzebuje min 20mF zakres

Skomentuj

A unit 71a?

Skomentuj

No ma 20mF, kosztuje nieco wiecej niz w/w z wyjątkiem mostka.

Skomentuj

No taki mam co. Rawda nie mierzyłem jeszcze nim pojemności ale działa całkiem fajnie. Trochę krótko działa podsswietlenie wyśwoietlacza ale gewyneralnie jest oki.

Skomentuj

A jak z szybkoscia przelaczania zakresów?

Skomentuj

W przypadku napięć to max. 1-2 sekundy.

Skomentuj

Ostatecznie zamówiłem CEM'a w średe powinien byc u mnie.

Skomentuj

Daj znac jak sie sprawuje bo sam sie zbieram do zakupu choc tez mysle nad unit ut 70a lub b

Skomentuj

Dotarl, na pierwszy rzut oka solidnosc i waga, czuc ze trzyma sie w reku cos porzadniejszego.

Funkcjonowanie, automat przy pomiarze rezystancji,pradu i napiecia dziala bardzo szybko, odswierzanie 2x na sekunde tutaj moglo by byc lepiej ale nie spodziewalem sie przeciez refresh rate jak we fluke czy agilencie ;p

Automat przy pomiarze kondensatorów pracuje dosc wolno ale to raczej norma
                      Przy pomiarze ciaglosci obwodu niestety tez sygnal pojawiam sie dopiero po ok 0,5sekundy
                      Podswietlenie dziala krotko, poki co nie sprawdzalem czy da sie to zmienic

Ogolnie wrazenia pozytywne i zdecydowanie wart tych pieniedzy

- - - - - aktualizacja - - - - -

W zestawie z multimetrem sa solidne przewody, zatyczki na nieuzywane gniazda, instrukcja obslugi w jezyku polskim, gwarancja sprzedawcy w tym wypadku NDN, zapinany pokrowiec, termopara, i plyta CD jak sie domyslam z instrukcja w jezyku polskim.

Skomentuj

Ile dales?

Skomentuj

340 z wysylka, mam jeszcze w planach kupic CEM DT-9935

- - - - - aktualizacja - - - - -

Z tym pomiarem kondensatorw to oczywiscie im wieksza pojemnosc tym dluzej to trwa, pomiar pojemnosci 2200uF to max 2 sekundy

Skomentuj

No ja mam w planach w koncu kupic sobie jakis fajny multimetr do 400 zl. Caly czas jade na bazarowie za 30 zl :(

Skomentuj

Jak chcesz sobie cos poczytac czy poogladac na temat tego miernika to szukaj go pod innymi markami, Extech EX-540 i Digitech QM1575

Jako Extech kosztuje 300 dolcow ;p Jako CEM 170 dolarow

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=i2Tkm21dI1g

Skomentuj

Jak ma byc dobry i na lata to firma BRYMEN dobrze wypada.

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                  Przy pomiarze ciaglosci obwodu niestety tez sygnal pojawiam sie dopiero po ok 0,5sekundy
                                  To baaaardzo kiepsko u mnie dyskwalifikacja. Ale ta duza pojemnosc kusi.
                                  Z ciekawostek to najtanszy miernik bardzo duzych pojemnosci to "peseta" AXIOMET AX-507B dawne V&A

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                    Jak ma byc dobry i na lata to firma BRYMEN dobrze wypada.
                                    Mam miernik tej firmy, o ile pamiętam model 811a. Co prawda pomiaru pojemności w takim zakresie nie ma ale miernik sam w sobie jest bardzo dobry, więc inny tej firmy na pewno nie będzie złym wyborem.
                                    Co mnie zaskoczyło w moim mierniku to kapitalny pomiar rezystancji. Jest tak dokładny, że znajdywałem nim zwarcia ścieżek na obwodzie drukowanym, pomiar z dokładnością do setnych ohma bez problemu pokazywał kiedy zbliżałem się do miejsca zwarcia :) . Jak za 3 stówki kapitalny sprzęt, aż żałowałem, że nie kupiłem modelu wyżej za 500zł który miał 6 cyfrowy wyświetlacz

Skomentuj

Mam ten sam miernik co Yoshi_80 i potwierdzam, że sprzęt jest wart każdej złotówki :). Warto jeszcze wspomnieć, że ten multimetr ma 5 pomiarów/s i po paru minutach użytkowania człowiek nie chce wracać do czegoś wolniejszego. W zestawie dostajemy dobre kable silikonowe, porządne zabezpieczenia wewnątrz, po dokupieniu kabla można miernik podłączyć do PC.
                                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                      Grado SR125i

Skomentuj

Minelo troche czasu odkad uzytkuje tego CEM'a i jestem bardzo zadowolony, teraz kosztuje spowrotem po 450zl a szkoda bo gdyby dalej ksoztowaly 300 to bym nawet kupil jeszcze jednego

Skomentuj

Czaruję...
                                        X