Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwa wzmacniacze dla kolumn aktywnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwa wzmacniacze dla kolumn aktywnych

Witam.
    Może pytanie jest banalne ale nic sensownego na ten temat nie wyszukałem w necie więc pytam
    Czym się różni wzmacniacz stosowany w kolumnach aktywnych od końcówki mocy współpracującej z kolumnami pasywnymi?
    Czy można wykorzystać takie końcówki mocy od pasywnych i podłączyć je za zwrotnicą bez lutowania i modyfikacji?
    I jak ewentualnie wyglądało by takie połączenie z zwrotnicą?
    Bo pomysł jest taki żeby zrobić bądź kupić zwrotnicę aktywną i podłączyć do niej dwa wzmacniacze jeden 2x250-300W współpracujący głośnikami 2x200-250W dla niskich tonów i osobny wzmacniacz dla tonów wysokich o mniejszej mocy (głośników i wzmacniacza jeszcze nie wybrałem)
    Taki system miał by jedną ogromną wadę brak możliwości sterowania sumą sygnałów więc za każdym razem było by trzeba go stroić
    ale dawał by możliwość rozbudowy systemu.Nagłośnienie miało by być przeznaczone do zastosowań scenicznych
    O wiele lepiej było by kupić moduły wzmacniaczy ale są naprawdę drogie a co do tanich to nie jestem do nich przekonany bo zależy mi na w miarę dobrych parametrach.Fajnie było by zrobić coś od zera bo z tego co wiem drogo nie wyjdzie tylko boje się transformatorów,nie mam czym tego po mierzyć a nagłośnienie potrzebuje mieć w miarę szybko

Co myślicie o tym?

Ja mysle tyle ze nie masz o elektronice pojecia wiec daj sobie spokuj.

Aktywny podzial stosuje sie glownie jako dodatkowy subwofer. Czyli subwofer plus tzw nadstawki. Wtedy ma to sens bo sub moze byc duzo wiekszy, miec wieksza moc. Pasywny podzial czyli zwrotnica do subwofera jest praktycznie niewykonalna.

Jesli chodzi o same koncowki mocy to sa takie same, panelowe wzmacniacze roznia sie tylko tym ze maja zestaw funkcji wejsc potzrebnych do aktywnych monitorow czy subwoferow. A ze sa produkowane w mniejszej ilosci to i ceny sa wysokie. Praktycznie nie na rynku na same wzmacniacze panelowe wiec i nikt ich nie produkuje.

Skomentuj

Dzięki
      jak nie różnią się zbytnio po za tym że suma jest sterowana preampem to ok jakoś sobie z tym poradzę.
      Są moduły Elmuz jeden widziałem 300+100W i taki by mi odpowiadał tylko to chyba nie jest 2x300+100W? więc dwa elmuzy przekraczają mój budżet bo do tego dojdą głośniki za 500zł,kontroler za 1000zł i zwrotnica za 300-400zł nie licząc przewodów i różnych dupereli a na dzień dzisiejszy mogę wydać max 2200zł
      Jednak zaryzykuje koszty będą mniej więcej takie same ale będę mógł robić sobie różne zestawy kolumn

Co do elektroniki nie jestem zielony i na bank nie dam sobie spokoju ale faktem jest że pewnie nie dorastam ci do pięt
      na elektronikę jest jeszcze czas

Dzięki za odpowiedź kolego
      pozdrawiam

Skomentuj

http://www.minidsp.com/products/plate-amplifiers

Skomentuj

http://sklep.avt.pl/avt1833.html

http://sklep.avt.pl/avt5457a.html

Skomentuj

Do domowego sprzetu grajacego mozna sobie cos poskladac. Ale na estarde odradzam takie zabawy. Tam jest moc i niezawodnosc potrzebna. Elmuz ma ciekawe te panele, nie testowalem ich ale dobzre, ze maja w ofercie i za calkiem rozsadne pienaidze.

Skomentuj

Jeśli się zdecydujesz ,daj znać udostępnie Ci swój projekt na LM3886 z aktywną zwrotnicą ,całość zamontowałem na radiatorze z tyłu kolumienek (klon tango 150) ,uznałem że rozwiązanie zdecydowanie lepsze niż zabawa w 3drożną zwrotnice pasywną i pojedyńczy wzmacniacz. Na PCB jest miejsce na RS485 i potencjiometry cyfrowe PGA231x

Skomentuj

Kolega szuka wzmacniacza 300-500W.

Skomentuj

Czaruję...
                X