Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr górnoprzepustowy 18db i spadek efektywności sopranów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr górnoprzepustowy 18db i spadek efektywności sopranów

Mam kolumny 2-drożne, w których fabrycznie zamontowano przetworniki piezo. Kupiłem niedawno głośniki dynamiczne STX GDWT 9/150 i podłączyłem je zamiast głośników piezo. Efekt - o wiele lepsze wysokie tony. Zacząłem więc myśleć nad zwrotnicą i zrobiłem filtr III rzędu 18db na oktawę. Głośniki są 8 ohm, cięcie ustaliłem sobie przy 5 kHz. Musiałem łączyć kondensatory żeby uzyskać żądaną pojemność, a cewki kupiłem gotowe. Wszystko podłączyłem według schemat. Po zamontowaniu zwrotnicy okazało się, że otrzymałem dość słyszalny spadek efektywności całego pasma na głośniku wysokotonowym. Czy to normalne? W końcu chyba działanie filtru nie polegało na przytłumieniu głośnika? Domyślam się, że dzieje się tak z powodu cewki, która powoduje zwarcie, ale nie wiem czy to tak powinno być?

To calkiem normalne zjawisko. Przeciez filtr zabiera pasmo i efektywnosc bo przeciez nie dodaje :)
    Jakie wartosci elementow dales?

Ten glosnik STX-a ma w srodku pasma popnad 100dB efektywnosci i na koncu ok 95. Oczywiste jest ze trzeba go stlumic zeby dopasowac do Tonsila. Ale cos mi sie wydaje ze ty na tyle lubisz wysokie tony ze te 100dB wcale Ci nie przeszkadza.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Faktycznie po przygodach z głośnikami piezo mam ich już serdecznie dosyć i po wysłuchaniu gł. dynamicznych polubiłem soprany. Jeszcze przed założeniem STX-ów, założyłem tam na próbę Tonsile GDWT 9/40. Tylko że przez sam kondensator, więc spadek był niewystarczający i głośniki się spaliły Ale co najważniejsze nie było zauważalnego spadku efektywności, pewnie dlatego ze był to filtr I rzędu tylko z jednym elementem.

Wracając do zwrotnicy 18db, założyłem do niej następujące elementy (zgodnie ze schematem na załączonym rysunku):
      C1 = 2,8 µF
      C2 = 7,9 µF
      L = 0,2 mH
      Kondensatory łączyłem równolegle po dwa żeby uzyskać akurat takie pojemności.
      Załączone pliki

Skomentuj

Pewnie nikt ci nie powiedzial ze zwrotnic nie liczy sie teoretycznie bo nic z tego nie wychodzi. Na poczatek zwieksz cewke do 0,4mH.
        Ten STX jest akurat trudny w aplikacji ze wzgledu na charakterystyke.
        Mozesz sprubowac filtr 2,2uF 4,7uF 0,3mH. W szereg na wejsciu mozesz dac zarowke 21W 24V dla zabezpieczenia.

Skomentuj

Czaruję...
        X