Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór dławika sprzężonego do przetwornicy 12/2*30v

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór dławika sprzężonego do przetwornicy 12/2*30v

Witam.
    Jestem w trakcie budowy subwoofera aktywnego na układzie tda7294.
    Chciałbym się dowiedzieć jaką powinien mieć wartość dławik sprzężony na wyjściu przetwornicy typu push-pull. mam z atx-a nawinięty na żółto białym rdzeniu proszkowym o wartości ok. 65uH. Czy on się nada? czy mogę go umieścić za kondensatorami wyjściowymi? Na schemacie jest przed, niestety nie zostawiłem miejsca na płytce i będzie mi ciężko go tam upchnąć.
    Link do projektu: http://320volt.com/ei33-trafo-kullan...sg3524-sg3525/
    Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
    Pozdrawiam

czy nikt nie potrafi mi pomóc?

Skomentuj

Obawiam się, że ten dławik za kondensatorami będzie bez sensu...

Najwyżej dasz kondensatory poza PCB lub będziesz ciął ścieżki.

Zerknij na schemat zasilacza ATX http://www.pavouk.org/hw/en_atxps.html , kondensatory też są za dławikiem sprzężonym.

Dokument o dławikach sprzężonych: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...145493#7145493
      Last edited by ampli; 29.12.2014, 17:44.

Skomentuj

Dziekuję za odpowiedź.
        Ścieżki jakoś przetnę, jednak nie wiem czy te 65uH będzie wystarcząjace dla wartości wyjściowych +/-30v ok.3,5A max (TDA7294) Obliczone al rdzenia ok.125 nawinięte 24zw.
        Czy mogę testowo podłączyć wzmacniacz do przetwornicy bez dławika na wyjściu?
        Pozdrawiam

Skomentuj

Jesli przetwornica nie ma regulacji napiecia i pracuje na pelnym wypelnieniu to dlawik nie jest konieczny. W praktyce dlawik bedzie "zjadal" Ci moc przetwornicy.

Skomentuj

Przetwornica ma stabilizację napięcia na diodach zenera przez transoptor. nie wiem jak określić wypełnienie przetwornicy, gdyż dopiero zaczynam swoją przygodę z poważniejszą elektroniką i techniką impulsową.

Skomentuj

Skoro jest sprzężenie zwrotne, to raczej nie pracuje cały czas na pełnym wypełnieniu.

Skomentuj

Mi też się wydawało, że nie osiąga ona pełnego wypełnienia. W takim razie jaki dławik powinienem zastosować? Czy ten z atx-a będzie odpowiedni? Tak myślałem, że będzie dławik będzie pochłaniał moc, ale gdzieś czytałem, że podniesie on sprawność przetwornicy. Jak mam to rozumieć?
                Pozdrawiam

Skomentuj

Podpowie ktoś coś?

Skomentuj

Bez dlawika kondensatory laduja sie ogromnym pradem impulsowym. Ten duzy prad plynie przez trafo mosfety i diody, dlatego grzeja sie one tym bardziej im nizsze jest wypelnienie impulsow sterujacych a wiec im wiekszy jest prad impulsowy. Przy pracy na pelnym wypelnieniu kondensatory wyjsciowe nie musza miec duzej pojemnosci, bo po wyprostowaniu sa zasilanie praktycznie stalym napieciem. Diody i mosfety tez sa odciazone od wielkopradowych impulsow. Tak dziala 99% wzmacniaczy samochodowych!

Dlawik wyjsciowy dobiera sie do parametrow trafa i tu duzo zalezy od wypelnienia. Nie da sie go dobrac na oko. Zreszta przetwornica bedzie dzialac przy braku dlawika a wiec na zbyt malym dlawiku tak jak i na zle nawinietym np nawinietym tak jak dlawik skompensowany ale bedzie tez dzialac na zbyt duzym dlawiku czy dlawiku ktory sie nasyci. Wiec jesli nie masz pojecia jak dziala przetwornica to nie masz mozliwosci stwierdzenia czy dany dlawik dziala prawidlowo czy nie. Jedyne co bedziesz mogl stwierdzic to czy przetwornica dziala czy sie od razu po wlaczeniu spalile ew ze pod obciazeniem spada zasilanie a spadac bedzie na pewno.

Skomentuj

Czy jesteś mi w stanie pomóc na odległość?
                      Jakich informacji byś do tego potrzebował?
                      Datasheet rdzenia znjduje się tutaj: http://pdf1.alldatasheet.com/datashe.../datasheet.pdf
                      Nawinięte 2x7zw pierwotne i 2x20zw wtórne.
                      Częstotliwość ptacy 60kHz.

Projekt według którego wykonywałem przetwornicę: http://320volt.com/ei33-trafo-kullan...sg3524-sg3525/

Autor wykorzystał tam dławik z zasilacza atx z uzwojenia 5v. Mógłbym ślepo podążać za nim gdyż na oko mój ma tyle samo zwojów.

Mówisz, że powinienem wiedzieć jak działa przetwornica. Podstawową wiedzę na temat działania przetwornicy mam. Wiem, że uzwojenia pierwotne kluczowane są naprzemiennie z częstotliwością 60kHz. Są również ustawione czasy martwe między przełączeniami kluczy, jednak nie pamiętam ich wartości. Nie wiem jednak czy ta bardzo podstawowa wiedza wystarczy, aby określić poprawność pracy na danym dławiku.

Bardzo proszę o wskazówki i pozdrawiam
                      Przemek
                      Last edited by przemkomac; 05.01.2015, 00:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemkomac Zobacz posta
                        Autor wykorzystał tam dławik z zasilacza atx z uzwojenia 5v. Mógłbym ślepo podążać za nim gdyż na oko mój ma tyle samo zwojów.
                        Jak juz robisz jakis projekt to sie go trzymaj. A jak chcesz moj projekt to poszukaj w necie AVT2732 w moim ukladzie nie ma dlawika wiec nie ma problemu. Kazdy kto kombinuje ze stabilizacja to ma problem w dlawikiem a potem i tak nie sprawdza czy stabilizacja dziala wiec tak na prawde przetwornica dziala tak jak bez stabilizacji wiec po co sie meczyc?

Zamieszczone przez przemkomac Zobacz posta
                        Nie wiem jednak czy ta bardzo podstawowa wiedza wystarczy, aby określić poprawność pracy na danym dławiku.
                        Nie wystarczy. Musisz jeszcze wiedziec co to jest wspolczynnik wypelnienia i od czego zalezy.

Skomentuj

Czaruję...
                        X