Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stała składowa na subwooferze aktywnym po wyłączeniu go

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stała składowa na subwooferze aktywnym po wyłączeniu go

Szanowni Koledzy,
    przed chwilą skończyłem składać subwoofer i mam następujące pytanie:
    Chwilę po wyłączeniu suba następuje trzask w głośniku- pojawia się 1V stalej składowej, który w ciągu 10-15 sekund spada do 0.
    Jest jakieś ryzyko uszkodzenia woofera? Problem wynika z tego, że wzmacniacz jest uszkodzony, czy może mieć taką konstrukcję?
    Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc :)
    Last edited by budowlaniec; 01.01.2015, 20:17.

Uszkodzic sie nie uszkodzi, calkiem mozliwe ze on juz tak ma, jesli nie ma softstartu i nie odlacza glosnika przy wylaczaniu zasilania, zacznij od pomiaru pojemnosci kondensatorów na we/wy, sprawdz prowadzenie masy i zobacz czy ta stala skladowa wystepuje na wejsciu stopnia koncowego

- - - - - aktualizacja - - - - -

napisz jeszzce jaki to uklad wzmacniacza
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
      Uszkodzic sie nie uszkodzi, calkiem mozliwe ze on juz tak ma, jesli nie ma softstartu i nie odlacza glosnika przy wylaczaniu zasilania, zacznij od pomiaru pojemnosci kondensatorów na we/wy, sprawdz prowadzenie masy i zobacz czy ta stala skladowa wystepuje na wejsciu stopnia koncowego

napisz jeszzce jaki to uklad wzmacniacza
      Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :)
      Niestety moje kompetencje w kwestii wzmacniaczy są obecnie mierne i nawet nie mam czym tej pojemności zmierzyć :(
      Układ wzmacniacza mocy MOSFET TDA7293 albo TDA7294S (jest schowany i nie widać, a producent dopuszcza oba), 2tranzystory Darlingtona BZV
      Jeśli jednak nie ma ryzyka zniszczenia głośnika, to jak dla mnie nie ma problemu. Mogę jeszcze dodać, że przy włączaniu pojawia się bardzo krótko stała składowa, natomiast w czasie pracy wzmacniacza nie ma jej niemalże wcale.
      Przy okazji spytam, czy jest jakaś zasada co do kolejności włączania/wyłaczania subwoofera aktywnego i wzmacniacza zintegrowanego? Najpierw włączyć subwoofer, później wzmacniacz . Najpierw wyłączyć wzmacniacz, następnie suboowfer, czy wszystko odwrotnie?
      Pozdrawiam serdecznie :)
      Last edited by budowlaniec; 01.01.2015, 21:03.

Skomentuj

Kolejnosci nie ma zadnej, to w koncu wzmacniacz na TDA 7294 czy koncówka na Mosfetach? ;p

czy sygnal jest podawany bezposrednio na wejscie stopnia koncowego czy najpierw na jakis filtr pasywny a z filtra dopiero na stopien koncowy?

Zmierz jeszcze to napiecie z odlaczonym glosnikiem
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

TDA7294 itp niestety tak maja jak sie im wylaczy zasilanie. Nie pamietam dokladnie ale ktores zasilanie musi opasc pierwsze. Jesli opadaja nie tak jak TDA "chce" to wlasnie pojawi sie stuk i napiecie stale na wyjsciu.

Zamieszczone przez budowlaniec Zobacz posta
          Przy okazji spytam, czy jest jakaś zasada co do kolejności włączania/wyłaczania subwoofera aktywnego i wzmacniacza zintegrowanego?
          Lepiej jak najpierw wlaczysz wzmacniacz a potem suba. Przy wylaczaniu najpierw wylaczasz suba a potem wzmacniacz.

Z tym, ze jesli oba uklady zaprojektowane sa jak nalezy to kolejnosc ta nie ma znaczenia. Co to za wzmacniacz do suba? Czyzby panel z ABelektronika?

No i suby aktywne maja w standardzie autowlaczenie wiec problem o ktorym piszesz w "normalnym" sprzecie nie istnieje, suba sam sie wlacza i wylacza bez zadnych stukow.

Skomentuj

Czaruję...
          X